Michalw Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Na wstępie tej galerii chciałbym podziękować za pomoc forumowiczów . Model firmy Academy 1:35, figurki Dragona. Duży mankament to jak podpowiedziano mi i sam potem zauważyłem to zła wieżyczka. Czołg z malowaniem przedstawionym z filmu "Sahara" z 1943 roku. Jest to moje drugie w życiu używanie pigmentów Mig'a. Podstawka miała wyglądać jak rolka filmowa ale jednak w ostateczności postanowiłem dodać same zdjęcia. Wieżyczka nie jest przyklejona (tak samo górna część wieżyczki) żeby można było zajrzeć do środka. Zapraszam do oglądania galerii i walcie śmiało co jest nie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 IMO podstawka zabiła ten model :( Jest za mała, ciasna i słaba. W moim odczuciu powinieneś ją zamienić na coś innego, szkoda Twojej pracy i tego modelu, bo ta podstawka odciąga wzrok i zjada model. W dodatku ludziki na niej nie mają w ogóle "oddechu". Warsztat oglądałem i model mi się podobał :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Jest za mała, ciasna No właśnie nie chciałem robić wielkiej podstawki na jeden niewielki czołg i dwóch figurantów. Ale dzięki za opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Czekałem, czekałem i końcu się doczekałem Przyglądałem się warsztatowi, kawał dobrej roboty. Czy jedna z gąsienic trochę nie lewituje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Czy jedna z gąsienic trochę nie lewituje? Tak teraz zauważyłem, dzięki. A to wypociny mojego kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 oryginalny pomysł na podstawkę model też całkiem fajnie zrobiony. może ta podstawka jest za mała, ale i tak oryginalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Model super, też pilnie obserwowałem warsztat. Podstawka super - inna niż wszystkie, przyciągająca oko. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 To ja bym chciał dodać że model wygląda na ładnie zrobiony i mi się podoba figurki też mi się podobają, ale podstawka niezbyt podłoże pod czołg jest okropne no i jeszcze patrząc od tyłu prawa gąsiennica i układ jezdny jakiś skrzywiony. PoZdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Model jest sklejony źle. Części są niespasowane. Brak szpachli, nie widać śladu użycia papieru ściernego... Szpara w wieży po prostu dobijająca...może służyć za otwór obserwacyjny bądź strzelniczy Postaraj się czysto skleić model, poszpachlować go i wygładzić nierówności. Ładne malowanie, brudzenie i świetna podstawka nic nie da, jeśli model jest niepoprawnie sklejony. Sam temat filmowy jest bardzo ciekawy, polecam zobaczyć remake filmu "Sahara" z 1995 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Model jest sklejony źle.Części są niespasowane. Brak szpachli, nie widać śladu użycia papieru ściernego... Szpara w wieży po prostu dobijająca...może służyć za otwór obserwacyjny bądź strzelniczy Napisane jest wyraźnie na początku galerii że wieżyczka nie jest przyklejona bo wnętrza by nie było widać, górna część wieżyczki jest zdejmowana. Gdzie są ślady że nie widać szpachlowania i papieru ściernego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Wieżyczka a wieża to pewna drobna różnica... każdym razie wiem już o co Ci chodziło. Postaram się pomóc i pokazać w których miejscach powinieneś jeszcze popracować nad modelem. Przede wszystkim tył kadłuba (muzealny M3/twój model): Szpara w dnie kadłuba: Tu nie zaszpachlowałeś łączenia płyt pancernych i użyłeś zbyt wiele kleju do podklejenia uchwytu: W czołgach Grant i Lee płyty pancerne bardzo szczelnie przylegały do siebie. W miejscach styku nie powinno być między nimi żadnych nierówności i szpar. Dałeś mało wyraźne, źle skadrowane fotografie, dlatego nie jestem w stanie stwierdzić, czy wszystkie płyty na modelu są spasowane. Postaraj się o lepsze zdjęcia. P.S Sprawdź, czy czerwone lampy z tyłu kadłuba to na pewno lampy a nie zaślepki do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 Faktycznie masz rację. Ale nie wiem czy teraz jestem w stanie to poprawić, bo model jest już przyczepiony na stałe. Dzięki Bushi, postaram się w przyszłości bardziej uważać. A co do tej szpary w środku to muszę przyznać że ciężko mi było spasować górę kadłuba do wanny. Powodem jest działko, jarzmo i kosz. Sprawdzałem podczas budowy i gdybym zrezygnował z budowy wnętrza (np. tego jarzma) to by wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Już niedługo LULUBELLE-REAKTYWACJA, czyli zmieniona wieża na właściwą, zamiast podstawki diorama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Super! Przydałaby się jeszcze figurka Bogarta z bębenkowym Tommygunem Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi