Piotr_P Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Witam. Jestem od niedawna na forum i dopiero się uczę modelarstwa ,choć kiedyś (10lat temu) sklejałem modele .W każdym razie liczę na pomoc i zrozumienie. Przedmiotem mojej pracy jest obecnie model samolotu Mitsubishi J2M3 Raiden z firmy Tamiya.Model jest wiekowy bo z roku 1973,choć pomimo wieku form ,model jest wykonany przyzwoicie. Do waloryzacji modelu zakupiłem blaszki Eduarda ,chyba jedyne jakie znalazłem do tego modelu samolotu.Skromne blaszki maja urozmaicić kabinę ,golenie podwozia i kilka innych szczegółów. Malowanie będzie przedstawiać samolot asa por. Saadaki Akamatsu z 302 Kokutai,z roku 1945. Oto fotki z moich prac.)przepraszam za jakość zdjęć) Drapanie poszycia Obecnie pracuje nad poprawnie zrobiona kabiną ,ale zdjęcia za jakiś czas,jak skończę próbować techniki suchego pędzla.Na razie fotka wnętrza J2M Raiden Mam tez dylemat odnośnie samego malowania tego samolotu. W necie wszystkie zdjęcia samolotu (real i modele) Akamatsu są przedstawione jako egzemplarz prawie nowy z delikatnymi złuszczeniami farby,ale znalazłem tez rysunek w książce wydawnictwa Osprey o asach lotnictwa japońskiego z Pacyfiku jako egzemplarz silnie wyeksploatowany,choć różnica między okresami jest średnia, jeden rysunek przedstawia początek roku 1945 drugi rysunek końcówkę wojny Ma ktoś może informacje i najlepiej jakieś zdjęcia potwierdzające tak silne złuszczenia farby na samolocie por.Akamatsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Witam w klubie "drapaczy" Na fotkach nie widzę, ale myślę że przeryłeś te kilka wypukłych linii. Co do malowania; ja bym się oparł na fotkach. Ja jeszcze nie wybrałem malowania, ale skłaniam się ku popularnemu z błyskawicami. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Marca 2010 Autor Share Napisano 11 Marca 2010 zniknęły po wygładzaniu papierem ściernym :( Co do malowania to bardziej do gustu przypada mi to odrapane ale jednak chyba pozostanę przy delikatnych śladach zużycia. Myślałem też jakiś czas temu nad malowaniem "z błyskawicami" bo jak na malowania japońskie jest finezyjne jeśli można tak o nim powiedzieć.Jednak 302 Kokutai był z tego co czytałem bardziej aktywny w walkach na Pacyfiku,więc to malowanie wybieram. Co do drapania modelu,to jest to drugi z tą "technologią" po Ki-84 Hayate ,ale w nim cześć jest za słabo zryta a cześć jednak mi nie leży.Nie wiem jak to wyjdzie po pokryciu lakierem....J2M3 jest w mojej ocenie dużo lepiej "wydrapany" wydaje mi się ,że wiem już z czym to się je...Model Zero powinien być już doskonały w tej materii... Póki co J2M3 ma już poprawione wnęki podwozia ( choć nie pogłębiałem ich) ,pracuje też nad poprawieniem tamijowskiej kabiny Raidena. Szczerze się zastanawiam co prawa burta ma wspólnego z rzeczywistością????Do poprawy jest panel radia na pewno, dźwignie sterowania silnikiem pokrętła regulacji trymerów na lewym panelu Kokpit ,który jednak będę poprawiał więc do zmycia lakier...oraz wnęki podwozia z częściowo pokrytym surfacerem i przymierzonym zbiornikiem paliwa Śmigło pomalowane...kolor czerwono brązowy trudno mi określić czy poprawny dobierany empirycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Marca 2010 Autor Share Napisano 17 Marca 2010 poprawiona kabina i wklejona tablica.Zdecydowanie za mocny wash :( ...może uda się z tym coś jeszcze zrobić przed zamknięciem połówek ... do wklejenia jeszcze pasy oraz poprawka w dwóch miejsca fotela. Został jeszcze lewy panel kabiny do poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Model prawie na ukończeniu...nie jestem do końca zadowolony i chyba czuje ,że nie dojdę nigdy do poziomu np METYSA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Model prawie na ukończeniu...nie jestem do końca zadowolony i chyba czuje ,że nie dojdę nigdy do poziomu np METYSA Piotrku, ugodziłeś mnie w samo serce, to ja Ci chce napisać że cacy, że fajne przebarwienia powłoki i świetnie Ci wyszły "obicia" a Ty mi taki numer. Oj nieładnie nieładnie A tak na poważnie to naprawdę super to wygląda jeszcze tylko troszkę go dopieść pigmentami i będzie śliczna maszyna Jego Cesarskiej Mości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2010 :$ Miło czytac,dół niestety za grubo pokryłem bo preshading nie widoczny,musze washem nadrobic delikatnie,zastanawiam sie nad hinomaru,kalkomania czy maska? Maska by była lepsza ale to byłby dziewiczy lot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Maska, jeśli tylko masz taką możliwość to zdecydowanie maska A może zamiast wash- em spróbuj postshading- u, przeleć po liniach nieco przyciemnionym kolorem bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2010 METYS no nie wiem z postshadingiem...jeszcze nigdy nie próbowałem i nie chcę spaprać modelu....muszę poćwiczyć na "poligonowym"AR-234 ,poza tym mam problem z utrzymaniem linii prostej podczas malowania aerografem.....ale po testach z Arado może się uda....dobrze było by by to opanować bo zacząłem drapać kolejnego Japończyka - Aichi D3A1 Val z nalotu na Pearl i sprzydało by sie urealnić model..... Co do masek,to Montex robi do wersji J2M6 i to do malowania z 302 Kokutai,więc prawie idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 widzę ,że zapomniałem wkleić fotki :( robione na szybko postaram się zrobić jakąś sesje przy dziennym świetle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Naprawdę fajnie to wygląda. Będzie na czym się wzorować podczas budowy Rufe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Piotrek rób przy dziennym bo wygląda ... ( no nie powiem bo to brzydkie słowo jest ). Przy okazji napisz co nieco o przebarwieniach- nierównym pokryciu powłoki farbą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 co do fotek to może jutro porobię fotki całej mojej niewielkiej kolekcji- J2M3 Raiden,D3A1 Val ,Ki-84 Hayate Bf-109 G6 , Bf-110 G2... Co do przebarwień to niewiele mogę powiedzieć ponieważ...udało nie to niechcący Te przebarwienia ,które widać przy ogonie na wysokości ster kierunku-kadłub powstały na wskutek pomalowania rzadką Pactrą (w tym przypadku bazowy zielony) pędzlem po lakierze aluminium,którym były pociągnięte imitacje otarć lakieru ,wyszło naprawdę ciekawie...cienie to oczywiście preshading (Dół jednak już mi tak ładnie nie poszedł-za gruba warstwa bazowego lakieru,na postshading jednak się nie zdecydowałem ...ze strachu). Hinomaru na kadłubie i skrzydłach za pośrednictwem masek Montex do J2M5 ,reszta to już kalkomania Tamiya z zestawu.Na koniec wszystko pociągnięte Sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Proszę Cię-- daj lepsze fotki, bo nie widać tego "gięcia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Lipca 2010 Autor Share Napisano 16 Lipca 2010 skromnie kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Fajny, zawsze podobał mi się ten "grubas" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Trfiłem na ta relacje szukając materiałów to ryczacych Raiden Teimei Akamatsu, o którym pisał Saburo Sakai. I znalazłem Twój warsztat. Pytanie nr 1. Czy Saadaki Akamatsu i Teimei Akamatsu to ta sama osoba ? No i chciałem napisac, ze znakomicie wykonałes efekt spracowanego poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Niestety nie wiem czy to ten sam pilot. Ja znalazłem informację tylko o Saadaki ... co do modelu dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi