wuwumaster Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 powycinałem hamulce aerodynamiczne heh aż tak szybka ta bestia to chyba nie była a nie klapy albo lotki przypadkiem ? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Wydaje mi się że ten samolot nie miał spojlerów (czyli hamulców aerodynamicznych). Ale model jak narazie niezły ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2010 Możliwe że to nie był hamulce ;) Ale chodzi mi o te klapy pod kadłubem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 To masz na myśli? To klapy. Można wychylić tylko wszystkie sekcje jednocześnie. Trochę dłubania Cię czeka - życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 To są klapy ;) Zwiększające nośność skrzydeł np. podczas lądowania ;) Chodź przez ich wysunięcie samolot troszkę zwalnia, ale to nie jest ich zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 postęp prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Walcz ,walcz bo już przysypiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 No niestety Klasa maturalna nie pozwala na zaciętą walkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 Szlifowanie, Odtwarzanie lin podziału i jeszcze raz szlifowanie i tak cały dzień: I kolejne pytania Czy lotki robić ruchome? Jeżeli tak to jak i jak wyglądały klapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 i na koniec dnia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 A po co? To ma być model, czy zabawka dla trzylatka? oj tam oj tam :P nie zauważyłeś RAV że to ma być full-wypas-DeCek ? z textu i fotek jasno wynika że będzie to najbardziej zaawansowany technologicznie DC-3, już wspomniane hamulce aerodynamiczne, spojlery a przede wszystkim asymetrycznie działające usterzenie poziome (fotka - normalnie jak Su-27 ) o tym świadczą, nie wspominając już o wyczesanych firankach w oknach a tak na poważnie - ładnie idzie robota, ruchome lotki to nie jest trafiony pomysł jak słusznie RAV zauważył, skup sięteraz na czystości bryły, bo przy tych gabarytach ewentualne niedoszlifowanie łączeń będą bardzo widoczne. pozdrawiam! p.s. poprawił bym maskowanie przedniego oszklenia, bo coś za bardzo taśma wyłazi poza szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2010 Też uważam że lotki wklejone na stałe będą lepsze Ruchome zawsze mogą się zgubić :( Co do bryły to cały dzień szlifowałem i poprawiałem linie podziału na łączeniu kabiny Na zdjęciach widać zaszpachlowane skrzydła Chciałbym popracować jeszcze nad klapami ale nie wiem czy to się opłaca P.S. on ma tylko 27cm długości i 41cm rozpiętości (1:72) w 48 by mi się chyba do domu nie zmieścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 Fajnie, że się zabrałeś za ten model sam chciałbym kiedyś go wykonać, dlatego warsztat czytam z przyjemnością i licze na częste aktualizacje Mam tylko jedną prośbę, mianowicie jak przeglądam różne warsztaty żeby podpatrzeć różne techniki w praktyce to w 90% przypadków osoby po prostu pokazują co wykonały, ale nijak nie ma słowa o tym jak to zrobiły Dlatego gdybyś znalazł czas mógłbyś napisać jak tak równo wycinałeś te drzwi z kadłuba? No i jak one będa przyklejone? Jakieś zawiasy będziesz dorabiał, czy jak to będzie? Aha, a firanki to po prostu złożona w harmonijkę japonka tak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 Chciałbym popracować jeszcze nad klapami ale nie wiem czy to się opłaca No chyba tak ich nie zostawisz. Rzeźbić do końca albo wcale nie wycinać Tertium non datum. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 Popracuj trochę jeszcze nad klapami. Naprawde nie trzeba wiele wysiłku aby model wygladał o wiele lepiej, niż pudełkowy. http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=48539 Przyjrzj się częściam metalowym, zwymiaruj sobie własny model i wytnij podobna strukturę z kawałka płaskiego plastiku, chocby na przezroczystej okładce, która mozna odtsać w każdym punkcie ksero. Naklej to później na płasko, pomaluj. Sam nie poznasz własnego modelu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2010 Mikele Właśnie o takie coś mi chodziło! Nie wiedziałem jak to wygląda KilY Drzwi były wycinane tępą stroną noża gdzie jest prosto a gdzie łuk to nawiercane małym wiertełkiem obok siebie. Firanki to japonka. Postaram się do drzwi jakieś zawiasy dorobić Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj Od tego jest forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Po krótkiej przerwie na studniówkowe szaleństwa czas powrócić do szlifowania Na szczęście po woli widać już metę W najbliższym czasie postaram się uzupełnić galerie ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 Dakota nabiera kształtów I jeszcze bym prosił o pomoc w znalezieniu zdjęć jak dokładnie wyglądało ożebrowanie klap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 To żółte na zbliżeniu silnika to co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 I jeszcze bym prosił o pomoc w znalezieniu zdjęć jak dokładnie wyglądało ożebrowanie klap O tak: Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2011 to żółto-zielone to kolor którym według instrukcji powinna być pomalowana wewnętrzna część komory silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 klapy całość: porównanie: Co do klap to tyle wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Klapy w pozycji do lądowania ? Jak dla mnie okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 No, ładnie, ale trochę mało tych klap. To dopiero połowa: Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 środkowe się robią Mam zamiar jeszcze wkleić poprzeczne listewki na klapach ale pod skrzydłem chyba nic nie będę wyklejał ponieważ brak miejsca(niepotrzebnie wklejałem wstawki i teraz jest za grube na wręgi :/) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi