Skocz do zawartości

1:72 ITALERI DC-3 w malowaniu PLL LOT

ralf

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To są klapy ;) Zwiększające nośność skrzydeł np. podczas lądowania ;) Chodź przez ich wysunięcie samolot troszkę zwalnia, ale to nie jest ich zadanie

• 2 weeks later...

Szlifowanie, Odtwarzanie lin podziału i jeszcze raz szlifowanie i tak cały dzień:

dsc00001ec.jpg

dsc00002kr.jpg

dsc00003jct.jpg

dsc00005al.jpg

dsc00006al.jpg

dsc00004xr.jpg

I kolejne pytania

Czy lotki robić ruchome? Jeżeli tak to jak

i jak wyglądały klapy?

A po co? To ma być model, czy zabawka dla trzylatka?

oj tam oj tam :P nie zauważyłeś RAV że to ma być full-wypas-DeCek ? z textu i fotek jasno wynika że będzie to najbardziej zaawansowany technologicznie DC-3, już wspomniane hamulce aerodynamiczne, spojlery a przede wszystkim asymetrycznie działające usterzenie poziome (fotka - normalnie jak Su-27 ) o tym świadczą, nie wspominając już o wyczesanych firankach w oknach

a tak na poważnie - ładnie idzie robota, ruchome lotki to nie jest trafiony pomysł jak słusznie RAV zauważył, skup sięteraz na czystości bryły, bo przy tych gabarytach ewentualne niedoszlifowanie łączeń będą bardzo widoczne.

pozdrawiam!

p.s. poprawił bym maskowanie przedniego oszklenia, bo coś za bardzo taśma wyłazi poza szyby.

Też uważam że lotki wklejone na stałe będą lepsze Ruchome zawsze mogą się zgubić :(

Co do bryły to cały dzień szlifowałem i poprawiałem linie podziału na łączeniu kabiny

Na zdjęciach widać zaszpachlowane skrzydła

Chciałbym popracować jeszcze nad klapami ale nie wiem czy to się opłaca

P.S.

on ma tylko 27cm długości i 41cm rozpiętości (1:72)

w 48 by mi się chyba do domu nie zmieścił

Fajnie, że się zabrałeś za ten model sam chciałbym kiedyś go wykonać, dlatego warsztat czytam z przyjemnością i licze na częste aktualizacje Mam tylko jedną prośbę, mianowicie jak przeglądam różne warsztaty żeby podpatrzeć różne techniki w praktyce to w 90% przypadków osoby po prostu pokazują co wykonały, ale nijak nie ma słowa o tym jak to zrobiły Dlatego gdybyś znalazł czas mógłbyś napisać jak tak równo wycinałeś te drzwi z kadłuba? No i jak one będa przyklejone? Jakieś zawiasy będziesz dorabiał, czy jak to będzie? Aha, a firanki to po prostu złożona w harmonijkę japonka tak? Pozdrawiam

Popracuj trochę jeszcze nad klapami. Naprawde nie trzeba wiele wysiłku aby model wygladał o wiele lepiej, niż pudełkowy.

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=48539

Przyjrzj się częściam metalowym, zwymiaruj sobie własny model i wytnij podobna strukturę z kawałka płaskiego plastiku, chocby na przezroczystej okładce, która mozna odtsać w każdym punkcie ksero. Naklej to później na płasko, pomaluj. Sam nie poznasz własnego modelu ;)

Mikele

Właśnie o takie coś mi chodziło! Nie wiedziałem jak to wygląda

KilY

Drzwi były wycinane tępą stroną noża gdzie jest prosto a gdzie łuk to nawiercane małym wiertełkiem obok siebie. Firanki to japonka. Postaram się do drzwi jakieś zawiasy dorobić

Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj Od tego jest forum

• 3 weeks later...

Po krótkiej przerwie na studniówkowe szaleństwa czas powrócić do szlifowania Na szczęście po woli widać już metę W najbliższym czasie postaram się uzupełnić galerie ;o)

środkowe się robią

Mam zamiar jeszcze wkleić poprzeczne listewki na klapach ale pod skrzydłem chyba nic nie będę wyklejał ponieważ brak miejsca(niepotrzebnie wklejałem wstawki i teraz jest za grube na wręgi :/)