BaldPuma Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Zacząłem kadłub więc przenoszę temat z "wieloowocowego" działu Shelers do samodzielnego cyklu. Dla przypomnienia z Sheltersów /skrót/ Pojazd nazywa się לינקס האמר czyli wg http://www.tsahal-miniature.com/hummer.anglais.html Hamer Lynx Kategoria SATCOM. 01., 02. skany ze strony GSI - wersja elektroniczna zniknęła z pendrive - broszurka ma Error404 - na szczęście zostały wydruki. Pojazd podobał mi się od dawna ale na czas tworzenia tematu Shelters miałem tylko planik kontenera i fotkę prototypu lub egzemplarz fabrycznego. 01. 02 Udało się zdobyć nowe fotki i tak wygląda egzemplarz seryjny (oczywiście IDF -> chyba wykupili patent na ciekawe /niekoniecznie piękne/ przeróbki) foto: http://www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=464706 03 04 05 Start: 01., 02., przeróbka kabiny na blaszany dach (oryginał po prawej); 03. nowy standard przy Dragonach: obcięta maska, wycięty "kominek", i po staremu wycięta dziura na grila, przód maski przygotowany do zabudowy dłuższej chłodnicy; 04. zabudowana chłodnica (maska jeszcze do szlifowania - przód); 05. zabudowany tył kabiny i początki stelaża na podpory; 06. tył kadłuba przygotowany do roli schowka. 01 02 03 04 05 06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 BaldPumo, jeżeli uda Ci sie zrobić ten model "na gitarkę", tzn. jeżeli wywoła zachwyt forumowiczów, stawiam Ci dobre piwo i prześlę do Krakowa.Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 A nie lepiej osobiście dostarczyć Temat kapitalny, podziwiam ;) Pozdrawiam lexx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 No, no, no... nosz nie wiem co powiedzieć Świetny pomysł, a oglądając twoje inne modele spodziewam się świetnego wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Tak ciekawej wersji jeszcze na forum nie było, więc przyłóż się do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Czy mam rozumieć, że robisz tą miskę na dachu również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Bez miski wyglądałby jak maszyna drogowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 Dzień masochisty Tego tygryski nie lubią najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Żeby nie schrzanić w ostatnim dniu warsztatu libańczyka (parszywy dzień dzisiaj - pogoda) postanowiłem zamknąć kabinę Lynx-a - w środku praktycznie nic nie ma więc fotek nie będzie - założona kabina, dodane słupki, drzwi, dach - malowanie tylko od środka 01 02 03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Września 2010 Autor Share Napisano 19 Września 2010 Pora na "budę". Wykonana jest z folii do laminowania zgrzanej 2 arkusze "bez wkładu", czyli ~0,85mm. Planiki zrobione w Power-Poincie, wydrukowane na papierze samoprzylepnym i nalepione na folię. Po wycięciu papier zdarty żeby nie "odlazł" pod akrylem. 01.-03 etap "projektowy" 01 02 03 04.-06. prototyp kontenera (po wstępnym złożeniu została wymieniona "otwarta" ściana - na foto 06 już nowa). 04 05 06 07.-12. cd zabawy - montaż różnych drobiazgów. 07 08 09 10 11 12 13.-18. sprawdzenie jak będzie pasował "talerz", pierwsze kolory (tam gdzie nie będzie dobrego dojścia), "szmaciany" filtr powietrza w bocznym panelu. 13 14 15 16 17 18 Tak wygląda na dzień dzisiejszy Ooo..... nawet "ładnie" widać gdzie trzeba narożnik poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 Niestety to co było już nie ma (ale to i dobrze). W "pośpiechu" popełniłem błąd - przedni "panel" zrobiłem wg amerykańskiego planiku z symetryczną klapą. Nie zerknąłem na fotkę IDF gdzie panel jest przesunięty do tyłu. Po smutnym stwierdzeniu tego faktu model przybrał "nowy image": 00. Wyprodukowałem nowe boki (jeszcze na dziś nie skończone). Na n/z fotkach prawy - lewy później. 01. 02. Jak widać na "foto 02.", w stosunku do "foto 00." - kontener stracił w radosnej twórczości jeszcze przód i tył. W ramach odreagowania zrobiłem wnętrze jedynego z trzech tylnych paneli który będzie otwarty (też jeszcze nie skończony - brakuje paru elementów w dolnej "dziurze"). 03. W ramach serii udało się jeszcze panel z prawej burty: 04. Tak wygląda w jeszcze nie skończonym lewym boku: 05. 06. A tak w porównaniu z oryginałem (producenta GSI - izraelski zapewnie trochę jest inny) 07. 08. Tak całkiem na boku - jest to tuningowany panel - a właściwie fragmenty paneli sterowniczych z prehistorycznych czeskich blaszek do ....... śmigłowca Mi-8 Jako że nie umiem robić nic w jednym ciągu przerzuciłem się na to co jest w tym pojeździe najbardziej widoczne - czyli talerz. Powstał przez wycięcie fragmentu butelki po Aqua Minerale (chyba). Na fotkach prototyp i pierwsze usztywnienia. 09. 10. 11. 12. Widok po "popaćkaniu" podkładem - jeszcze wymaga trochę podszlifowania. 12. 13. Prototypowy talerz (foto 09.,10.) w międzyczasie stał się podkładem pod konstrukcję nośną: 14. Cała zabawa trwała tydzień - niestety zepsuł mi się aparat, a dodatkowo padłem na zatoki i nie było jak dokumentować , na szczęście ekipa z działu w którym pracuje zrobiła akcję i mam pożyczony aparat. Dzięki Ela i Paweł. Cdn - o ile nie wezmę się np za Greka - patrz In-Box M996...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Cd anteny - "ramię" 01. 02. 03. Przymiarka do wykonania dolnej kołyski 04. Prawie skończone - po kilku godzinach przeszlifuję krawędzie 05. 06. 07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Coraz lepiej to wygląda Szykuje się bardzo ciekawy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 cd anteny, wymaga jeszcze szlifowania i obniżenia wysokości górnej kołyski. 01. 02. 03. 04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi