Skocz do zawartości

Focke Wulf Flitzer 1:72 Revell

kwiatektatek

Rekomendowane odpowiedzi

Poćwiczenie na złomie będzie niezbędne. Jednak od razu dodam, że szablon sam w sobie nie jest zły. Jednak odległość jego umiejscowienia od modelu powinna być minimalna. Może 0,5cm max. To naprawdę wystarcza. Można nawet szablon z całym układem dziurek przyczepić do modelu na małe kulki jakiejś masy lepiącej i tyle. W zasadzie szablon tu może być rozumiany jak maskowanie. Tyle, że umiejscowienie go w minimalnej odległości od modelu da rozmycie linii.

Trzymam kciuki. Swojego Flitzera już dawno mam wyciętego z ramek.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Próby z szablonami pozostały na swoim etapie. Zbyt delikatna konstrukcja modelu i zbyt małe powierzchnie, a ja nie jestem Andrzej Ziober.

Skończyło się na kupnie nowego aerografu. Tyle, że go jeszcze nie wyczułem. Miały być małe plamki, a tu cały kadłub zmienił kolor:

DSCN9251-1.jpg

Jeszcze nos jakoś wygląda, ale zamysł był inny:

DSCN9248.jpg

Będę poprawiał. Podniosę znowu linię podziału kolorów i plamki od nowa.

A jak Muszę się od figurek uwolnić, więc gram w sf gluty - pierwszy jest Lippisch P13 PM MODELS, na osłonę iracką, potem BV194, plus kilka transportowców. Zły ze mnie modelarz, ale człowiek - jeszcze gorszy ;) I spytam- czy masz zapasowego isajewa do walk o w/w roponośne pola?

A jak Muszę się od figurek uwolnić, więc gram w sf gluty - pierwszy jest Lippisch P13 PM MODELS, na osłonę iracką, potem BV194, plus kilka transportowców. Zły ze mnie modelarz, ale człowiek - jeszcze gorszy ;) I spytam- czy masz zapasowego isajewa do walk o w/w roponośne pola?

Ładnie tutaj wątek zaśmiecamy Lippisch P13 jest na górze stosu u mnie razem z Me P-1111 i Fw Ta-183 Plus cała masa różnych ciekawostek... Zawsze lubiłem dziwolągi Bierezniak Isajew zawsze mógł dolecieć, wyciągnięty z najdalszego hangaru...

Chyba założę temat z tym moim B&V P 194

Może projekt grupowy Luftwaffe 1946?

Ty, Lord i Ja i już jest 3 delikwentów... Czy temat był - nie wiem.

Niezależnie od tego czy będzie projekt to będę dłubał różne dziwadła.

Zresztą odpaliłem temat z B&V P 194, do któreego zapraszam.

A ty maziaj tego Flitzera

Raaany, ja też, mój byndzie zdecydowanie z irackich pól roponośnych 1947 W rezerwie Me-1101 znad Tybetu

Me-1101 ten Revella ? to było małe cudo Nawet silnik miał A Flitzerek ładnie się prezentuje...bardzo zgrabny samolot.Szkoda że nie wszedł do seryjnej...

Po paru przemalowaniach skończyła się szara farba, którą namieszałem sobie w większej ilości na oko. W związku z tym ostatnia wersja plamek jest równocześnie ostateczną.

Efekt nie różni się specjalnie od pierwszej wersji, ale cóż...

Wygląda to tak:

DSCN9325-1.jpg

DSCN9320-1.jpg

DSCN9326-1.jpg

Jeszcze małe poprawki są do zrobienia, ale to już pikuś Ważne że ten etap jest skończony i lecimy dalej.

Powoli, baaardzo pooowooli, prace idą naprzód. Przygotowałem wnęki podwozia do malowania:

DSCN9691.jpg

Jeśli ktoś powie, że przesadzam z maskowaniem to będzie miał rację. Ale jakoś nie mogę się powstrzymać. Zawsze mi się wydaje, ze gdzieś tam jakiś odkurz zepsuje moje wiekopomne dzieło:D

Porobiłem troszkę podwozie. Ale tutaj muszę się pożalić. Revell dosyć ładnie wykonał wszystkie jego elementy (chodzi o podwozie główne), za to zaproponował bardzo dziwaczne ich poskładanie.

Instrukcja w tym miejscu jest dla mnie zupełnie nieczytelna.

Na dostępnych w necie rysunkach wszystko ładnie widać i nawet da się podwozie w ten sposób poskładać, ale już do wnęk zupełnie nie pasuje.

Wnęka musiałaby się zaczynać już w połowie płata. I nie wiem czemu według revella amortyzator ma być dużo delikatniejszy od siłownika wciągającego goleń.

Zresztą poskładanie goleni ściśle według instrukcji kończy się fiaskiem. Elementy łączą się w przedziwnych miejscach i pod okrutnymi kątami, a przecież konstrukcja nie jest specjalnie wyrafinowana, to zaledwie trzy elementy.

Dosyć żalów. Do goleni przykleiłem przewody hamulcowe z miedzianego drucika:

DSCN9679.jpg

DSCN9690.jpg

Wkleiłem golenie do wnęk podwozia i sobie schną. Potem pomaluję to razem.

I mam pytanie. Czy przewody hamulcowe powinny mieć inny kolor niż goleń, czy mogę wszystko pomalować jednolicie?

nie przesadziłeś z maskowaniem, też nieraz mam podobne do ciebie odczucia i maskuje cały np spód, a ile razy pożałuję maskowania to mam poprawki...

co do przewodów to zależy - jeżeli była to linka od hamulca bębnowego w kole to mógł być czarny pancerz, jeżeli hamulce hydrauliczne to mogły być przewody w kolorze podwozia, ewentualnie z czarnymi przewodami elastycznymi w miejscach pracy (zginania), ale niekoniecznie, w przypadku Flitzera chyba nie dotrzemy jakie miał mieć hamulce w kołach... ja bym w swoim robił przewody w kolorze podwozia.

pozdrawiam!

• 2 months later...

Witam wszystkich, którzy nie zwątpili w mój warsztat. W konkursie na najdłużej robiony model miałbym spore szanse na pudło

Flitzer prawie dostał podwozie (koła są nałożone do zdjęć):

DSCN1411.jpg

Kiedyś kupiłem nieświadomie farbkę humbrola o pięciocyfrowym numerze i przy malowaniu ciągnęły się straszne gluty. Zorientowałem się, że jest to metalizer i po polerowaniu ładnie się błyszczał.

Teraz celowo zakupiłem podobną farbkę na amortyzatory i żadnych glutów nie było, a polerowanie na nic się zdało. Malowało się jak zwykłym srebrnym. Czyżbym malował samym rozpuszczalnikiem? Nie wiem.

Mam jeszcze pewien kłopot. Maskowanie komór podwozia okazało się niedokładne. Mam na dolnych powierzchniach trochę plamek:

DSCN1415.jpg

Kolor dolnych powierzchni mieszałem na oko i już mi się skończył. Teraz muszę dorobić go jeszcze. Absolutnie nie pamiętam żadnych proporcji Będą kombinacje.

Witam wszystkich, którzy nie zwątpili w mój warsztat. W konkursie na najdłużej robiony model miałbym spore szanse na pudło Smile

Podejrzewam, że mimo wszystko chyba Cię w tym wyprzedzam np. Bierezniakiem czy Sackiem

Niestety inne obowiązki nie zostawiają tyle czasu na modelowanie ile bym chciał.

Ładnie się prezentuje. Dawaj dalej...

• 4 weeks later...