Tukidyndas Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Poćwiczenie na złomie będzie niezbędne. Jednak od razu dodam, że szablon sam w sobie nie jest zły. Jednak odległość jego umiejscowienia od modelu powinna być minimalna. Może 0,5cm max. To naprawdę wystarcza. Można nawet szablon z całym układem dziurek przyczepić do modelu na małe kulki jakiejś masy lepiącej i tyle. W zasadzie szablon tu może być rozumiany jak maskowanie. Tyle, że umiejscowienie go w minimalnej odległości od modelu da rozmycie linii. Trzymam kciuki. Swojego Flitzera już dawno mam wyciętego z ramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 No nawet Bartka pomysł jest lepszy... szablon na kulkach powiedzmy Blu-Tacka i można pracować pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Próby z szablonami pozostały na swoim etapie. Zbyt delikatna konstrukcja modelu i zbyt małe powierzchnie, a ja nie jestem Andrzej Ziober. Skończyło się na kupnie nowego aerografu. Tyle, że go jeszcze nie wyczułem. Miały być małe plamki, a tu cały kadłub zmienił kolor: Jeszcze nos jakoś wygląda, ale zamysł był inny: Będę poprawiał. Podniosę znowu linię podziału kolorów i plamki od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Tak patrzę i mnie korci wyciągnąć swojego Flitzera z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Daj znać, jak będziesz zadowolony MrDyzio - przynajmniej ty zrób Luftwaffe Iraqi 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 MrDyzio - przynajmniej ty zrób Luftwaffe Iraqi 46 Dlaczego Iraqi? Chociaż może Afryka 1946? Wyciągnąłem z pudła i zaczynam lepić Blohm & Voss P 194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Raaany, ja też, mój byndzie zdecydowanie z irackich pól roponośnych 1947 W rezerwie Me-1101 znad Tybetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 LordDisneyland Czy ty mnie podpuszczasz na masową produkcję z 1946 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 A jak Muszę się od figurek uwolnić, więc gram w sf gluty - pierwszy jest Lippisch P13 PM MODELS, na osłonę iracką, potem BV194, plus kilka transportowców. Zły ze mnie modelarz, ale człowiek - jeszcze gorszy ;) I spytam- czy masz zapasowego isajewa do walk o w/w roponośne pola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 A jak Muszę się od figurek uwolnić, więc gram w sf gluty - pierwszy jest Lippisch P13 PM MODELS, na osłonę iracką, potem BV194, plus kilka transportowców. Zły ze mnie modelarz, ale człowiek - jeszcze gorszy ;) I spytam- czy masz zapasowego isajewa do walk o w/w roponośne pola? Ładnie tutaj wątek zaśmiecamy Lippisch P13 jest na górze stosu u mnie razem z Me P-1111 i Fw Ta-183 Plus cała masa różnych ciekawostek... Zawsze lubiłem dziwolągi Bierezniak Isajew zawsze mógł dolecieć, wyciągnięty z najdalszego hangaru... Chyba założę temat z tym moim B&V P 194 Może projekt grupowy Luftwaffe 1946? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 26 Maja 2010 Autor Share Napisano 26 Maja 2010 A zaśmiecajcie sobie, przynajmniej odsłon jest dużo A projekt grupowy to niezły pomysł. Też mam parę cudaków na stanie. Tylko czy ten temat już się kiedyś nie przejadł? Znaczy czy frekwencja jakaś będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Ty, Lord i Ja i już jest 3 delikwentów... Czy temat był - nie wiem. Niezależnie od tego czy będzie projekt to będę dłubał różne dziwadła. Zresztą odpaliłem temat z B&V P 194, do któreego zapraszam. A ty maziaj tego Flitzera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Raaany, ja też, mój byndzie zdecydowanie z irackich pól roponośnych 1947 W rezerwie Me-1101 znad Tybetu Me-1101 ten Revella ? to było małe cudo Nawet silnik miał A Flitzerek ładnie się prezentuje...bardzo zgrabny samolot.Szkoda że nie wszedł do seryjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Szkoda że nie wszedł do seryjnej... Coś tam weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2010 Po paru przemalowaniach skończyła się szara farba, którą namieszałem sobie w większej ilości na oko. W związku z tym ostatnia wersja plamek jest równocześnie ostateczną. Efekt nie różni się specjalnie od pierwszej wersji, ale cóż... Wygląda to tak: Jeszcze małe poprawki są do zrobienia, ale to już pikuś Ważne że ten etap jest skończony i lecimy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Dobrze wygląda Dawaj dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 wyszło super na takim maleństwie i tak dużo plamek umieściłeś, dla mnie bomba jak już powiedziano - dawaj dalej ! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2010 Powoli, baaardzo pooowooli, prace idą naprzód. Przygotowałem wnęki podwozia do malowania: Jeśli ktoś powie, że przesadzam z maskowaniem to będzie miał rację. Ale jakoś nie mogę się powstrzymać. Zawsze mi się wydaje, ze gdzieś tam jakiś odkurz zepsuje moje wiekopomne dzieło:D Porobiłem troszkę podwozie. Ale tutaj muszę się pożalić. Revell dosyć ładnie wykonał wszystkie jego elementy (chodzi o podwozie główne), za to zaproponował bardzo dziwaczne ich poskładanie. Instrukcja w tym miejscu jest dla mnie zupełnie nieczytelna. Na dostępnych w necie rysunkach wszystko ładnie widać i nawet da się podwozie w ten sposób poskładać, ale już do wnęk zupełnie nie pasuje. Wnęka musiałaby się zaczynać już w połowie płata. I nie wiem czemu według revella amortyzator ma być dużo delikatniejszy od siłownika wciągającego goleń. Zresztą poskładanie goleni ściśle według instrukcji kończy się fiaskiem. Elementy łączą się w przedziwnych miejscach i pod okrutnymi kątami, a przecież konstrukcja nie jest specjalnie wyrafinowana, to zaledwie trzy elementy. Dosyć żalów. Do goleni przykleiłem przewody hamulcowe z miedzianego drucika: Wkleiłem golenie do wnęk podwozia i sobie schną. Potem pomaluję to razem. I mam pytanie. Czy przewody hamulcowe powinny mieć inny kolor niż goleń, czy mogę wszystko pomalować jednolicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 Ładnie, ładnie.... U mnie chwilowy zastój - nawał innych spraw, ale zbliża się weekend więc może coś pchnę do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 nie przesadziłeś z maskowaniem, też nieraz mam podobne do ciebie odczucia i maskuje cały np spód, a ile razy pożałuję maskowania to mam poprawki... co do przewodów to zależy - jeżeli była to linka od hamulca bębnowego w kole to mógł być czarny pancerz, jeżeli hamulce hydrauliczne to mogły być przewody w kolorze podwozia, ewentualnie z czarnymi przewodami elastycznymi w miejscach pracy (zginania), ale niekoniecznie, w przypadku Flitzera chyba nie dotrzemy jakie miał mieć hamulce w kołach... ja bym w swoim robił przewody w kolorze podwozia. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, którzy nie zwątpili w mój warsztat. W konkursie na najdłużej robiony model miałbym spore szanse na pudło Flitzer prawie dostał podwozie (koła są nałożone do zdjęć): Kiedyś kupiłem nieświadomie farbkę humbrola o pięciocyfrowym numerze i przy malowaniu ciągnęły się straszne gluty. Zorientowałem się, że jest to metalizer i po polerowaniu ładnie się błyszczał. Teraz celowo zakupiłem podobną farbkę na amortyzatory i żadnych glutów nie było, a polerowanie na nic się zdało. Malowało się jak zwykłym srebrnym. Czyżbym malował samym rozpuszczalnikiem? Nie wiem. Mam jeszcze pewien kłopot. Maskowanie komór podwozia okazało się niedokładne. Mam na dolnych powierzchniach trochę plamek: Kolor dolnych powierzchni mieszałem na oko i już mi się skończył. Teraz muszę dorobić go jeszcze. Absolutnie nie pamiętam żadnych proporcji Będą kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, którzy nie zwątpili w mój warsztat. W konkursie na najdłużej robiony model miałbym spore szanse na pudło Smile Podejrzewam, że mimo wszystko chyba Cię w tym wyprzedzam np. Bierezniakiem czy Sackiem Niestety inne obowiązki nie zostawiają tyle czasu na modelowanie ile bym chciał. Ładnie się prezentuje. Dawaj dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2010 mimo wszystko Cię w tym wyprzedzam Toteż powiedziałem, że mam szanse, a nie pewność. Wiem że kilku tuzów jest przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 8 Września 2010 Autor Share Napisano 8 Września 2010 Się żem zawziął i w dwa wieczory oznakowałem swojego flitzera: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi