dr.Watson Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Witam, nie wiem czy dobrze że w tym dziale o to pytam, ale nie wiem gdzie, więc proszę mnie nie bić :( mam pytanie, sklejam modele pojazdów pancernych w skali 1:35, jest to dobra popularna skala, duża itp. Moje pytanie brzmi: Jaka jast najbardziej popularna skala jeśli chodzi o okręty ? chciałbym się zabrać za to i nie wiem jaką skalę wybrać. chciałbym by była to skala taka jak pojazdy 1:35, czyli dobre odwzorowanie, dużo szczegółów itp. Proszę o radę. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj
SAAB Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 I tu jest zawsze problem bo co znaczy popularna i dobrze wykonana Teraz do pozostałych panów kolekcjonerow aby wam sie cisnienie nie podnosiło. Skal jest wiele tak jproducentow. Plastiki Linia wodna /do linii wodnej 1/700 jak i 1/720 ( wiele modeli ma dolejane dno lub zaslepkę i część do odcięcia) 1/350 ich jest niewiele 1/400 tu dominuje Heller i parę innych firm 1/200 jest parę pozycji ale to już klasa muzeum 1/144 i 1/72 1/48 1/35 1/1250 1/450 1/570 i cała masa pojedyńczych modeli Revell USA kiedyś robił serię calowa tu wszystkie miały taka sama wielkosc pudelka uzupełnienie żywicznymi modelami to głownie 1/700 i to chyba najbardziej liczna grupa jako skala Nie podaję jaka skala jest najlepsza bo to indywidualna sporawa kolekcjonera Tak i jest z każdym działem czasami sa tylko modele w danej skali a rodzynek w innej i tu sa ortodoksi co nie robia odstepstw zanuje to i tacy jak ja że mnie to lotto byle bym mial i tak w moich dawnych zbiorach były rozne skale od 1/144 do 1/32 a czy zrobiłem ?? Ale mam lub miałem i to było naj naj a w myslach to po 20 razy go budowałem albo malowałem . Wiem ze nic to tobie nie wnosi allllllllllllll skal z pamięci poszły Cytuj
daro Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Niewiele 1/350 ?! Chłopie, sam mam ich za kilka tysięcy zł ( razem z blachami) i wierz mi dużo mi jeszcze brakuje Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2010 Super Moderator Napisano 6 Maja 2010 Jaka jast najbardziej popularna skala jeśli chodzi o okręty ?Zależy, jakie okręty cię interesują... Jeśli okręty podwodne (mówię tu o tych większych typu U-Boot VII) to fajną skalą jest 1:144 Mniejsze okręty (w tym podwodne), łodzie motorowe - bardzo fajna skala 1:72 Okręty typu niszczyciel, pancernik etc - najpopularniejsza skala z dobrym odwzorowaniem szczegółów to 1:350 W tym wszystkim można również znależć modele w skali 1:700 ale to juz raczej mikromodelarstwo - są fascynaci tej skali - nawet tu możesz zobaczyć kilka bardzo fajnych "produkcji" jednak wymagają one szczególnego podejścia (zresztą chyba jak każdy model). Osobiście na początek polecam ci skalę1:350 - wyroby takich firm jak Tamiya, Hasegawa, Aoshima, Dragon... W przypadku wielu pozostałych firm możesz więcej kląć niż kleić. Życzę powodzenia przy wyborze :-) Cytuj
dr.Watson Napisano 6 Maja 2010 Autor Napisano 6 Maja 2010 Dzięki za rady. Wiem że na pewno zacznę od okrętów podwodnych, potem pancerniki itp. Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2010 Super Moderator Napisano 6 Maja 2010 Wiem że na pewno zacznę od okrętów podwodnychPolecam coś z serii "VII" z Revella 1:144 - bardzo fajnie zrobione. Ładny jest najnowszy wyrób VII C/41 Revell 05100 :-) Cytuj
skell Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Zgadzając się z przedmówcami dorzucę swoje 3 grosze. Jeżeli chcesz "kolekcji" to raczej skala 1/700, 1/720. Jeżeli pojedyncze "wybrane" jednostki to 1/350 (trochę tego jest i nowych modeli przybywa), a jeżeli chciałbyś zapełnić półki misz/maszem z "fajowych okrętów" to rózne skale. Chyba, że zegarmistrzosko trzymać się siedemsetki i dłubać u-boty pod lupą. Nawiązując do tematu wątku, złotym środkiem w tym wypadku może być cytat z pewnego polskiego filmu. wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno za.....cie, ale to za.....cie, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. Pozdrawiam Skell Cytuj
Ostach Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Okrętami się nie zajmuję, ale jeśli chodzi o U-booty to polecam skalę 1:72 Niestety jest dosłownie kilka modeli w tej skali, ale za to są bardzo fajne Ja bym poszedł w 350 jeśli chodzi o większe jednostki. Detal jest i efektownie to wygląda wszystko. Do 1:700 to trzeba mieć mocne nerwy, tak mi się wydaje Cytuj
mac eyka Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Niewiele 1/350 ?! Chłopie, sam mam ich za kilka tysięcy zł ( razem z blachami) i wierz mi dużo mi jeszcze brakuje Wadą "350" jest cena. Za kilka tysięcy to można tak naprawdę mieć i kilka modeli i jeden z blachami, drewnianym pokładem i jeszcze kilkoma "przydasiami" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi