dr.Watson Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Witam, nie wiem czy dobrze że w tym dziale o to pytam, ale nie wiem gdzie, więc proszę mnie nie bić :( mam pytanie, sklejam modele pojazdów pancernych w skali 1:35, jest to dobra popularna skala, duża itp. Moje pytanie brzmi: Jaka jast najbardziej popularna skala jeśli chodzi o okręty ? chciałbym się zabrać za to i nie wiem jaką skalę wybrać. chciałbym by była to skala taka jak pojazdy 1:35, czyli dobre odwzorowanie, dużo szczegółów itp. Proszę o radę. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 I tu jest zawsze problem bo co znaczy popularna i dobrze wykonana Teraz do pozostałych panów kolekcjonerow aby wam sie cisnienie nie podnosiło. Skal jest wiele tak jproducentow. Plastiki Linia wodna /do linii wodnej 1/700 jak i 1/720 ( wiele modeli ma dolejane dno lub zaslepkę i część do odcięcia) 1/350 ich jest niewiele 1/400 tu dominuje Heller i parę innych firm 1/200 jest parę pozycji ale to już klasa muzeum 1/144 i 1/72 1/48 1/35 1/1250 1/450 1/570 i cała masa pojedyńczych modeli Revell USA kiedyś robił serię calowa tu wszystkie miały taka sama wielkosc pudelka uzupełnienie żywicznymi modelami to głownie 1/700 i to chyba najbardziej liczna grupa jako skala Nie podaję jaka skala jest najlepsza bo to indywidualna sporawa kolekcjonera Tak i jest z każdym działem czasami sa tylko modele w danej skali a rodzynek w innej i tu sa ortodoksi co nie robia odstepstw zanuje to i tacy jak ja że mnie to lotto byle bym mial i tak w moich dawnych zbiorach były rozne skale od 1/144 do 1/32 a czy zrobiłem ?? Ale mam lub miałem i to było naj naj a w myslach to po 20 razy go budowałem albo malowałem . Wiem ze nic to tobie nie wnosi allllllllllllll skal z pamięci poszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 1/350 ich jest niewiele No coś Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Niewiele 1/350 ?! Chłopie, sam mam ich za kilka tysięcy zł ( razem z blachami) i wierz mi dużo mi jeszcze brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2010 Super Moderator Share Napisano 6 Maja 2010 Jaka jast najbardziej popularna skala jeśli chodzi o okręty ?Zależy, jakie okręty cię interesują... Jeśli okręty podwodne (mówię tu o tych większych typu U-Boot VII) to fajną skalą jest 1:144 Mniejsze okręty (w tym podwodne), łodzie motorowe - bardzo fajna skala 1:72 Okręty typu niszczyciel, pancernik etc - najpopularniejsza skala z dobrym odwzorowaniem szczegółów to 1:350 W tym wszystkim można również znależć modele w skali 1:700 ale to juz raczej mikromodelarstwo - są fascynaci tej skali - nawet tu możesz zobaczyć kilka bardzo fajnych "produkcji" jednak wymagają one szczególnego podejścia (zresztą chyba jak każdy model). Osobiście na początek polecam ci skalę1:350 - wyroby takich firm jak Tamiya, Hasegawa, Aoshima, Dragon... W przypadku wielu pozostałych firm możesz więcej kląć niż kleić. Życzę powodzenia przy wyborze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Dzięki za rady. Wiem że na pewno zacznę od okrętów podwodnych, potem pancerniki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2010 Super Moderator Share Napisano 6 Maja 2010 Wiem że na pewno zacznę od okrętów podwodnychPolecam coś z serii "VII" z Revella 1:144 - bardzo fajnie zrobione. Ładny jest najnowszy wyrób VII C/41 Revell 05100 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Oj nie dopisałem , porownania do 1/700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Zgadzając się z przedmówcami dorzucę swoje 3 grosze. Jeżeli chcesz "kolekcji" to raczej skala 1/700, 1/720. Jeżeli pojedyncze "wybrane" jednostki to 1/350 (trochę tego jest i nowych modeli przybywa), a jeżeli chciałbyś zapełnić półki misz/maszem z "fajowych okrętów" to rózne skale. Chyba, że zegarmistrzosko trzymać się siedemsetki i dłubać u-boty pod lupą. Nawiązując do tematu wątku, złotym środkiem w tym wypadku może być cytat z pewnego polskiego filmu. wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno za.....cie, ale to za.....cie, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. Pozdrawiam Skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Okrętami się nie zajmuję, ale jeśli chodzi o U-booty to polecam skalę 1:72 Niestety jest dosłownie kilka modeli w tej skali, ale za to są bardzo fajne Ja bym poszedł w 350 jeśli chodzi o większe jednostki. Detal jest i efektownie to wygląda wszystko. Do 1:700 to trzeba mieć mocne nerwy, tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Niewiele 1/350 ?! Chłopie, sam mam ich za kilka tysięcy zł ( razem z blachami) i wierz mi dużo mi jeszcze brakuje Wadą "350" jest cena. Za kilka tysięcy to można tak naprawdę mieć i kilka modeli i jeden z blachami, drewnianym pokładem i jeszcze kilkoma "przydasiami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi