kubisz Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Dzisiaj stałem się "szczęśliwym" posiadaczem "nowego" modelu Italeri (nr kat. 6484) M1097A2 Cargo Carrier. W poprzednim zdaniu w cudzysłowie wyrazy, które są w nim zbędne. Ani ten model mnie specjalnie nie uszczęśliwił, ani tak do końca nie jest nowy. Kupiłem go, bo potrzebowałem modelu wyjściowego do jakiejś konwersji, a było mi wszystko jedno, na który model Italeri padnie. Model to ramki znane ze starego zestawu Italeri (nr kat. 273) M998 Command Vehicle oraz ramka z równie starego modelu Revell (nr kat. 03027) HMMWV M 1038 Cargo w.Canvas. Pudełko: Ramki z zestawu Italeri 273: Fatalne fotele, zupełnie nie przypominające oryginałów. Równie tragiczne są koła. Bardzo źle rozwiązano połączenie dolnej części nadwozia z maską i elementami komory silnika, gdzie konieczne jest łatanie ogromnych dziur. Ramka z zestawu Revell 03207: Wyciągarka o złym kształcie, plandeka z kilku elementów wymagająca szpachlowania. Instrukcja: Kalkomanie: Schematy malowania wydrukowane na rewersie pudełka: Wg producenta mamy możliwość wykonania modelu w jednym z trzech malowań. Jednak oglądając schematy malowania możemy zauważyć ignorancję panów z Italeri. Po kolei: 1) US Army, Arabia Saudyjska, 1991 ("Pustynna Burza") - lusterka nowego typu pojawiły się w wariancie A1 w 1992 r. Poza tym takich lusterek, jak na rysunku, nie ma w modelu; 2) Wojsko Polskie, 2005 - w modelu nie dostaniemy żadnego charakterystycznego dla polskich M1097A2 elementu. Wyciągarka, przednia osłona, fotele, lusterka i koła są nie takie, jak trzeba (choć na rysunku widok od przodu jest w porządku). Tylnego zderzaka z koszem na kanistry i stelażem na koło zapasowe nie ma w ogóle. Nawet kalki nie są atutem, bo pojazd o numerze rejestracyjnym UB 00003 ma z tyłu jednorzędową tablicę rejestracyjną (nie dwurzędową, jak proponuje Italeri): 3) US Army, Irak, 2003 (początek OIF) - tutaj również lusterka i osłona (elementy) nie pasują ani do rysunku, ani do faktu występowania w OIF. Choć całkowicie możliwości wystąpienia takiej konfiguracji wykluczyć nie można. Podsumowanie: ten model to kpina z modelarzy. Kiedy zapowiedziano go na ostatnich targach w Norymberdze, niejeden humveemaniak obiecywał sobie wiele. Tym bardziej, że nadzieję dawała nazwa zestawu (zawierająca określenie wariantu upgrade'wanego - A2) oraz zdjęcie Humvee w malowaniu Wojska Polskiego: Niestety nadzieje okazały się płonne - wbrew nazwie z tego zestawu nie zbudujemy ani wersji M1097, ani wariantu A2 (brak najbardziej charakterystycznych elementów - tylnego zderzaka i nowych lusterek). Z pudła możemy zbudować co najwyżej wersje M998 (bez wyciągarki) lub M1038 (z wyciągarką). Ale zbudowanie poprawnego modelu Humvee z jakiegokolwiek zestawu Italeri to temat na bardzo długi esej... Cytuj
Peter 1410 Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Tak się cieszyłem,kiedy dowiedziałem się na forum,że italeri ma nowy model humvee (i to polskiego humvee) Czytając recenzję Kuby (i analizując foty modelu w necie) jestem mega rozczarowany.Myślę bardzo o budowie polskiego humvee (ale użyję chyba zestawu Academy,plus elementy z gun trucka)Choć na pewno kupię ten model (wykorzystam plandekę) Dzięki Kuba Cytuj
Tysiuniek Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 A tak chciałem, chociaż raz, zrobić in-box'a. A tu masz...Model dojedzie dopiero jutro, a tu już pozamiatane. Kubisz, następnym razem, zanim kupisz jakiś model, może łaskawie sie zapytaj...czy możesz. Takie decyzje trzeba konsultować, jest to w dobrym tonie. A niech to...coś tam. Cytuj
kubisz Napisano 6 Maja 2010 Autor Napisano 6 Maja 2010 Kurde no, sorry Nawet zapomniałem, że zamówiłeś ten model. Pstrykałem zdjęcia zakupów do Dumvee i działalności przy nim, to przy okazji pstryknąłem tego in-boxa... Cytuj
sir.michal Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Poogląda ponieważ jestem ciekawy w jakim stopniu italeri 'spieprzyło' kolejny model humvee. Powodzenia. Cytuj
Zderzak Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Wiele można by pisać na temat tego modelu, niestety przede wszystkim złego... Ograniczę się do dwóch zdań. Plusem są boczne napisy UB00003, plandeka pomocna w modelu IED Academy oraz niska cena. Drugie, dzięki Kuba za in-boxa. Ale zbudowanie poprawnego modelu Humvee z jakiegokolwiek zestawu Italeri to temat na bardzo długi esej... Osobiście znam głupka, który pokusił się o budowę M1097A2 z modelu Commando Italeri, no i do tego już dwa razy sklejanego... Cytuj
kubisz Napisano 6 Maja 2010 Autor Napisano 6 Maja 2010 Tak sobie przed chwilą jeszcze raz obejrzałem zawartość i doszedłem do wniosku, że ten model został zaprojektowany całkowicie na kolanie. Najbardziej jaskrawy przykład to tablice rejestracyjne i oznaczenia priorytetu drogowego dla polskiej wersji. Są na arkuszu kalkomanii, są na schemacie malowania, ale... jak je wg producenta należy przykleić? Do czego? W jaki sposób? Model w zasadzie powinien być bojkotowany. Ale z drugiej strony przy niskiej sprzedaży nie doczekamy się już nigdy żadnego Humvee od Italeri. Ale z trzeciej strony - jeżeli to mają być takie "modele", to ja dziękuję, postoję... Cytuj
Tysiuniek Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Mam też już ten model...Niemniej jednak ma trzy zalety: - ładne pudełko - typ osłony przedniej, która być może uda sie wykorzystać przy innym modelu - bardzo ładnie zafoliowane ramki (chyba jeszcze nie zdażyło mi się w Italce). Bardzo dobra gatunkowo folia z pięknymi napisami. To też coś... Listonosz chyba wiedział co jest w paczce, bo tak jakoś podawał mi go dwoma palcami, uśmiechał się też drwiąco. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi