PiterATS Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Witam Chciałbym zaprezentować kolejny mój wyrób, którym jest rakieta V-2 z ciągnikiem i platformą transportową. Model wykonany jest w tradycyjnie w skali 1/72 i ma 31cm długości. Jego pełna nazwa brzmi: Sd.Kfz. 7/3 Feuerleitpanzerfahrzeug Zugkraftwagen 8 tonner & Aggregat A4/V-2 Rakete auf Vidalwagen Anhänger. Prawda, że trochę przydługawo Cały zestaw składa się ze standardowego ciągnika Sd.Kfz. 7 firmy Krauss-Maffei, w specyfikacji 7/3, czyli z zamontowanym pancernym stanowiskiem odpalania rakiet V-2. Jest również platforma transportowa Vidalwagen i rakieta balistyczna A4/V-2. Ciągnik Sd.Kdz. 7/3 to żywiczny model czeskiej firmy Planet-Models. Odlewy żywiczne są wykonane bardzo starannie, beż żadnych pęcherzyków powietrza. Przy kołach trzeba tylko usunąć niewielkie nadlewki żywicy. Dodatkowo dostajemy małą blaszkę fototrawioną, z ramą przedniej szyby, hakami, tylną płytą stanowiska wraz z otwieranymi wizjerami, górnym włazem, wycieraczkami, kierownicą itp. Najsłabszym elementem zestawu są gąsienice, które bardziej nadają się na pasy jakiejś przekładni pasowej. Zastąpiłem je więc ogniwkowymi gąsienicami z modelu ciągnika Famo Sd.Kfz. 9 Trumpetera, bo takie akurat mi pasowały pod względem szerokości. W czasie prac musiałem od podstaw wykonać przednią szybę wraz z dachem „kabiny pasażerskiej”, ponieważ zestawowa szyba była o wiele za niska, co powodowało że i dach musiałem poprawić. Poprawiłem również instalację elektryczną na lewej ścianie pancernego stanowiska odpalania, i dodałem lewarek. Od podstaw wykonałem też cały błotnik ukł. gąsienicowego i znaczniki skrajni na przednich błotnikach. Elementy ciągnika przed malowaniem, jeszcze ze starą szybą i dachem, które potem wykonałem od nowa: Platforma Vidalwagen, to plastikowy produkt czeskiej firmy Special Armour, wzbogacony niewielką blaszką fot otrawioną, jaka jest dołączona do zestawu. Rakieta A4/V-2 to model czeskiego Condora. Tył rakiety obłożyłem pokrowcem transportowym. Pokrowiec rakiety wykonałem z chusteczki nasączonej wikolem, a zapięcie wykonałem z drutu. Samą rakietę uzupełniłem o elementy, których nie było, a które widać na archiwalnych rysunkach konstrukcyjnych. Cały zestaw jest przymocowany do podstawki z kawałkiem betonowej drogi, gdzieś w środkowych Niemczech, pod koniec wojny Zdjęcia: Budując model opierałem się głównie na doskonałej stronie www.v2rocket.com, oraz na numerze specjalnym Militarii XX wieku z monografią i rysunkami ciągnika Sd.Kfz. 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysieke14 Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Model jest dość oryginalny (przynajmnie ja się nigdy z takim nie spotałem), wykonanie też w porządku, zatem ogólnie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Elegancko podoba mi się wykonanie i pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Jest tak ładny, że zdecydowanie łatwiej wymienić mi rzeczy, które mi osobiście nie pochodzą: - ząb między łączeniem błotników na styku żywicy i polistyrenu od strony kierowcy - szpara na łączeniu maski i boku kadłuba z błotnikiem - nie wiem jak się pracuje z żywicą ale czy nie dało się usunąć tych wypustek udających uchwyty i wstawić na to miejsce druciki? To samo dotyczy wypukłych linii podziału blach na masce - znaczniki skrajni są nieco za cienkie, kule zdecydowanie za małe, i wyglądają jakby "wychodziły" bokiem spod błotnika - pomiędzy maską a kabiną powinna być kilku centymetrowa szczelina osłonięta taśmą materiałową, producentowi widocznie łatwiej było ją pominąć Poza tym super. Malowanie, wash i biedronka to pierwsza liga. Śliczny jest także pocisk wraz z tym pokrowcem, no i zapięcie pokrowca. Wielki plus także za wykonanie tak niesztampowego modelu. EDIT: aha, na czym teraz będzie stał FAMO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Ad. 1 "Ząb" między błotnikami musi być, skoro przedni błotnik jest obły, a tylny kwadratowy. Ad. 2 Szpary tam nie ma, to efekt mocnego łosza Ad. 3 Zostawiłem te elementy, bo to by wiązało się potem ze szpachlowaniem i szlifowaniem, co mogłoby się skończyć uszkodzeniem detali na kabinie. Ad. 4 W/g mnie znaczniki są ok, widziałem różne, i grube pręty i cienkie druty. Znaczniki wychodzą z boku błotnika. Ad 5. W sumie na tą opaskę nie zwróciłem uwagi, ale załóżmy, że jest ona tutaj w kolorze kamuflażu Poza tym fajnie, że się podoba, o to mi chodziło, by zrobić coś nietypowego. A gąski dostałem od znajomego, więc nie przejmuję się na czym on będzie stał, tym bardziej, że Famo Trumpka ma w pudelku i ogniwka i taśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Dla mnie mistrzostwo, szczególnie gratuluję wyboru tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Trzeba przyznać, że zestaw, zwłaszcza na żywo, robi wrażenie. PS. Miło było zapoznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Najpierw zdjęcie: teraz: 1. Ja wiem skąd powstał ten ząb, ja nie wiem dlaczego go zostawiłeś. Zwłaszcza że po drugiej stronie element ten jest w miarę ładnie wyprofilowany (1), a po wtóre błotniki te były jedną częścią dlatego nie powinno być tam nawet śladu łączenia. 2. Prędzej uwierzę we wróżkę zębuszkę, niż w to, że to (2) efekt mocnego washa a nie szpara. 3.W każdym bądź razie brakuje na nich białej widocznej kuli. gdzieś z google 4.Załóżmy Wiem, że to wygląda na szukanie łyżki dziegciu w beczce miodu, ale tak jakoś jest że im model ładniejszy i ciekawszy tym bardziej zwraca się uwagę na takie rzeczy. Poza tym, jak powiedziałem, model bardzo mi się podoba i życzę następnych równie ciekawych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Myślałem, że chodzi Ci o "szaparę" z drugiej strony Ale zapewniam Cię, że ta niby szpara którą zaznaczyłeś na żywo jest tak mała, że nie widoczna i bardziej wygląda na połączenie burt kabiny z błotnikiem, niż na jakieś niedopasowanie. Błotniki tak już zostaną. Na dodatek z obu stron ten "ząb" jest taki sam, tyle tylko, że w prawym błotniku jest nieco więcej syfu, co zamaskowało nieco ten uskok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi