Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta zbieżność w budowie dwóch kultowych motocykli jest przypadkowa.

Ale myślę że to niezłe zestawienie--- jeden- wypasiony, pełen chromów, bogaty w wyposażenie, a drugi-- zupełnie siermiężny, prosty, po prostu normalny żołnierz w teatrze wojennym. Nie jestem specjalistą w motocyklach, ale chciałem trochę odskoczyć od moich autostradowych smoków.Na wstępie krótki in-box

82c677213f46d69dmed.jpg

d25ad9a0e504fb91med.jpg d52cddd4ef0f5f51med.jpg 719257d30705b83fmed.jpg 552f382645c8b38emed.jpg 555472bf97364887med.jpg db078a4137087956med.jpg

Na początek poszpachlowałem połówki zbiornika paliwa

Sakwy i olster na karabinek okleiłem cienką skórą

491227e2db4c55f6med.jpg 08e145f5ceed97b9med.jpg e8b07d8a8b3febb7med.jpg

Napisano

Gratuluje tematu i siadam do kibicowania. Jest to jeden z modeli ktory bardzo chce kiedys zdobyc i poprawnie zlozyc.

Niecierpliwie czekam na updates.

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Zaczyna ciekawie robić się, a sakwy rewelka

Napisano

Ten model leży u mnie w szafie od pewnego czasu, więc będę z zainteresowaniem śledził Twoją relację.

Napisano
Ten model leży u mnie w szafie od pewnego czasu, więc będę z zainteresowaniem śledził Twoją relację.

Ot to to bratku chciałem też powiedzieć. Choć chciałbym go zrobić jak rzesze jego polskich włascicieli - czyli zaimitować wersję wlc

Będę się gapił na Twoją pracę.

Napisano

Krótkie wyjaśnienie -- co tu taka cisza. Drugie zmiany, na nic człowiek nie ma czasu. Ale po niedzieli mam urlop więc ruszę z pracami

Napisano

Lenistwo mnie trochę ogarnęło , ale coś się w temacie dzieje:

c34e3263d5f84fedmed.jpg a2515ccb6bb8aa97med.jpg 0ed5596284f222f1med.jpg 1cf5595e8daf4907med.jpg 80693c7736b1dac1med.jpg 87aa95c8a8c9c149med.jpg 2b0069d881f67d91med.jpg

Jest jeszcze cała masa rzeczy do poprawki które wychodzą w " praniu" a raczej w sklejaniu. To wszystko zostanie poprawione w ostatniej fazie budowy

Napisano

Witam

Bardzo ładnie to wygląda. Szczególnie torba robi dobre wrażenie.

Powodzenia w dalszej pracy

Napisano

Zadam szybkie pytanie . Można zrobić motorek bez tej przedniej osłony - na kierownicy wyciąć te "cycki" od mocowania szyby . Będzie lepiej wyglądać i tak właśnie chce go zrobić.

Napisano

To już kwestia gustu. Gdybym robił go z wózkiem pewnie założyłbym osłonę, natomiast samego robiłbym raczej bez. Z owiewkami jeździły głównie oddziały żandarmerii, łącznicy, gońcy, zaopatrzeniowcy itp...

W bezpośrednim sąsiedztwie frontu rzadko ich używano. Przynajmniej nie spotkałem się ze zdjęciami motocykli alianckich (nie tylko Harleyów) wykonanymi przez korespondentów pokazującymi motocykle z takimi gadżetami.

Napisano

Jakbyś szukał pomysłu na malowanie, to tutaj WLA z 1 Dywizji Pancernej gen. Maczka:

hadecja.jpg

(Skan z "Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947")

P.S. Ja bym robił z owiewką...

Pozdrawiam

Eryk

Napisano
Szkoda, że nie robisz go w barwach cywilnych, ja bym go tak pomalował:

370f43a181429c45.jpg

zdjęcie zaczerpniete ze strony: http://www.yesterdays.nl

Andrzeju ten jest na zamówienie pewnej uroczej pani która jest zakochana w harleyach , ale mam jeszcze jeden i Twoja sugestia bardzo mi się podoba

Napisano

Dzięki za linki. Są bardzo ciekawe, ale tu należałoby zadać sobie pytanie czy buduje się model odrestaurowanego zabytku czy jest to dopiero-co wyciągnięty z jakiejś szopy przypomniany po latach sprzęt o którego nikt nie dbał. Na pewno ten modelarz włożył ogrom pracy w ten model, myślę że chyba przeszedł już samego siebie w tym rdzewieniu, i obiciach. Żaden właściciel tak cennego motocykla nigdy nie dopuściłby się takiego wyglądu swojej maszyny. W Lublinie jest taki jeden WLA , posiada go jeden starszy pan który jeżdzi nim na wszystkie zloty zabytków. Ten Harley obsypany jest nagrodami , i jeśli wyglądałby tak jak ten model z linka to myślę że nikt nawet na niego by spojrzał. Ten motocykl jest oczywiście utrzymany w 100% z zachowaniem oryginalnego malowania jak i wszystkich części. No ale jak kto buduje model to jest już sprawa gustu . Przede mną jeszcze kupa roboty, oczywiście będzie trochę kurzu, otarć lakieru, opony też trochę zmienią wygląd --- tylko ten brak czasu........

Napisano

Jak wrzucisz tu linki ze swoim modelem , który jest odrestaurowany , to i tak przeczytasz posty żeby się coś tam przydało ;)

Mógłbyś się bardziej rozpisać o malowaniu sakiew , bo są fachowe.

Napisano
Jak wrzucisz tu linki ze swoim modelem , który jest odrestaurowany , to i tak przeczytasz posty żeby się coś tam przydało ;)

Mógłbyś się bardziej rozpisać o malowaniu sakiew , bo są fachowe.

Jasne, nie pomyślałem że to może znależć zainteresowanie. Już wyjaśniam---- otóż sakwy są oklejone cienką skórą tzw. licówką którą wyprosiłem u mojego Pana szewca. Po wycięciu odpowiednich kształtek ( może to śmieszne ale przykleiłem je do wyprasek zwykłym Butaprenen) oszlifowałem, ściąłem ostrym nożykiem naddatki i gotowe elementy kilkakrotnie pociągnąłen Brązownikiem do skór-- do dostania w każdym sklepie z art. szewskimi bądż kaletniczymi za grosze. Po wyschnięciu przepolerowałem je miękką szmatką. To miał być eksperyment, ale jak widzę robi dobre wrażenie