kubisz Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 No to ja sobie w projekcie zbuduję coś w tym stylu: Czyli Humvee USMC mocno obładowany klamotami, dopancerzony płytami pancernymi (to tajemnicze "w.AoA" z tytułu tematu to skrót od "with Add-on-Armor"). Jako baza posłuży dobrze znany model Academy (13405) M998 IED Gun Truck: Zasadnicza zmiana to brak stojaka z karabinem, zamiast tego będą pałąki nad częścią ładunkową, na wzór tego zdjęcia: No i tutaj zamierzam trochę (chyba) nagiąć rzeczywistość. Na wszystkich zdjęciach tej wersji widać, że była "przystosowana" do przewozu żołnierzy. Mam na myśli to, że nawet przy dużej ilości załadowanych tobołków wojacy mieli gdzie usiąść i wyciągnąć nogi. Zaś ja mam zamiar załadować całą pakę dużą ilością tego i owego, choć może zostawię miejsce dla jednego, góra dwóch żołnierzy. Klamoty będą pochodziły z żywicznych zestawów Legend Productions (plecaki, tobołki, skrzynki amunicyjne itp.) i Armorscale (kanistry), do tego trochę kartonów MRE i wody mineralnej. Pewnie jakiś karabinek od Trumpetera wrzucę. Pozostałe zmiany to koła z Blast Models, fotele MIG Productions i radio SINCGARS Pro Art Models. Podczas budowy będę zerkał na inne zdjęcia takiej wersji: A także na zdjęcia innych obładowanych Humvee z OIF: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Siadam o kibicuję bo sam będę musiał się z tym modelikiem zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Chętnie popatrzę na warsztat Chociaż pewnie trochę poczekamy na poważniejsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Siadam o kibicuję bo sam będę musiał się z tym modelikiem zmierzyć. Cudów się nie spodziewaj To ma być model trochę relaksacyjny - odpoczynek po Dumvee. Zmiany będą, choć niewielkie - w podwoziu zrobię sprężyny z drutu, w dolnej części nadwozia usunę klocek pod radio i z jakiejś blaszki zrobię stolik. Okleję też dach nad kabiną jakąś chusteczką albo folią. Te trzy rzeczy są konieczne w tym modelu - i w zasadzie tyle (piszę o rzeczach "konstrukcyjnych", bo konieczność wymiany foteli, kół czy radia to już osobna sprawa). Inne rzeczy, które zamierzam zmienić, to już trochę "fanaberia" - wspomniane zamontowanie pałąków i plandeki zamiast stojaka na karabin, skręcenie przednich kół i... tyle. Największa radocha to będzie obładowywanie tobołami Chętnie popatrzę na warsztat Chociaż pewnie trochę poczekamy na poważniejsze prace No i z tym może być niestety gorzej niż myślałem Do 11. lipca mam czas żeby skończyć Dumvee (mam nadzieję, że się uda). Potem czeka mnie prawie dwumiesięczna przerwa w modelarstwie, dlatego bardzo możliwe, że ten model zacznę budować dopiero we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Trochę jeszcze zdążę przy tym modelu porobić, zanim nastanie czas głodu modelarskiego Na początek jak zawsze (prawie) - podwozie: Koła Blast Models, wyciągarka Legend Productions. Dorobiłem brakujące szekle z przodu. Sprężyn nie wymieniałem - gdzieś mi wsysło drut miedziany, a nastawiłem się, że zrobię to podwozie dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Jeszcze dwa drobiazgi - tylna ściana (Academy) z wyciętą klapą, w to miejsce wstawiona klapa z Tamiyi (została mi z Dumvee), plus kilka drobiazgów Eduarda. Poza tym wysoki komin - Tamiya z udziałem Eduarda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Ciąg dalszy nastąpił... Sklejona maska (klamry i wysoki komin z Tamiyi): Pomalowane elementy podwozia: Oczywiście wszystko przed washem, brudzeniem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Lipca 2010 Autor Share Napisano 7 Lipca 2010 Dzięki koledze Lexx'owi ( ) stałem się szczęśliwym posiadaczem kilku brakujących elementów i mogłem doprowadzić model do takiego stanu: We wnętrzu dorobione niezbędne minimum. Ścianka pomiędzy kabiną, a częścią ładunkową jest przyklejona płaską stroną do tyłu - ładunek to zasłoni. Z podobnych powodów na tylnych nadkolach nie ma wewnętrznych paneli. Dojdą pancerne płyty, złożone ławki, stelaż pod plandekę, dach i tylna ścianka kabiny. Przy okazji okazało się, że Academy odlewa swoje modele w 4 różnych odcieniach piaskowego Przymiarka z bambetlami: Dojdą jeszcze kartony na tylnej klapie oraz plecaki i worki powieszone na zewnątrz. I właśnie w takim stanie model trafia na dwa miesiące na półkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Super wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Pora na ciąg dalszy. Oj brakowało mi tego, brakowało... Z drucików otrzymanych od miłej pani kwiaciarki wygiąłem pałąki, z taśmy do maskowania zrobiłem obejmy (w oryginale przymocowane do ławek, w nie są wsuwane pałąki). Wygląda to następująco: No i tak mi się to spodobało, że zacząłem się zastanawiać, czy w ogóle dawać jakąś plandekę. I właśnie tu mam pierwsze pytanie do Was - zostawić jak jest, czy dać na górze plandekę ze zrolowanymi bokami? Drugie pytanie dotyczy malowania. Jest kilka wersji: - cały pojazd w trójkolorowym kamo NATO, drzwi i płyty pancerne na zielono, - cały pojazd w trójkolorowym kamo NATO, drzwi i dopancerzenie boków na piaskowo, płyty pancerne na zielono, - cały pojazd na piaskowo, drzwi i płyty pancerne na zielono, - cały pojazd na piaskowo, maska silnika w trójkolorowym kamo NATO, drzwi i płyty pancerne na zielono. Pomóżcie wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowas Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Super Ci idzie . Ja bym plandekę dorobił. Dodała by takiego "smaczku". A co do kamo to ostatnia opcja wydaje się być bardzo efektowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Zrolowaną plandekę zrób Co do kamo: ostatnia opcja wydaje się być bardzo efektowna Standardowe malowanie Gun Trucka Academy, eee. A więc moim skromnym zdaniem: Dwójkę wybierz, Panie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Ładnie to zaczyna wyglądać...Ma w sobie to coś. Oj, coraz bardziej zaczynają mi latac łapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 Pomalowany piaskowym. Przy okazji farbą dostało radio: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Oj widzę że wszyscy robią hmmwv cargo hehe. Daje on dużo możliwości aniżeli zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 A tak liczyłem na NATO'wskie kamo :( Zawiodłem się... Tak czy inaczej będzie świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Wybacz, że zawiodłem. Wybrałem piaskowe, bo na półkach za mało tego koloru. A następne 4-5 modeli (nie licząc zapowiadanego M1114 od Bronco, jeżeli się trafi) będzie w trójbarwnym kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Wybacz, że zawiodłem Wybaczam. Przy Twoich dziełach nie można niewybaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Miło, że się podobają, ale nie przesadzaj z tymi dziełami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 nie przesadzaj z tymi dziełami Oj nie przesadzam i każdy Ci to powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 Model tak wyglądał jeszcze wczoraj po południu: A tak wyglądały tobołki (jak koreczki na przyjęciu 8-) ): A po bardzo pracowitym wieczorze model wygląda tak: Brakuje... no wielu drobnych rzeczy, zaraz sobie to wszystko wypiszę, żeby nie zapomnieć o czymś ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 podoba mi się masa bambocli na pace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Biłem się z myślami czy robić plandekę, czy jej nie robić, aż w końcu wymyśliłem salomonowe rozwiązanie - jest plandeka i widać pałąki Mnie tam się to podoba, nawet bardzo: Przy okazji gotowy dach nad kabiną, wklejone szyby, klosze reflektorów i zrobiony pas na pace z tyłu. Zostało pomalować ten pas, zrobić drugi - mocujący kartony, no brudzenie. Koniec widać, ale to jeszcze raczej nie w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Tą biel tytanową na plandece przestrzeni transportowej warto by zgasić czymś. Chyba że to zdjęcie tak wyolbrzymia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi