Pafica Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Taki mały projekt głownie do ćwiczeń malarskich i coby do większej skali się przywyczajać. Poza tym wstęp przed większym projektem w 35. Auto(blinda) ze stajni Italeri, bardzo ładny zresztą pojazd, no ale jaka włoska maszyna nie jest ładna? 4 ramki, jako takie detale, Niby niemiecki miał być, ale chyba trafi na front afrykański, tym bardziej już, że opony tylko do takiej wersji pasują... Nie pogardzę materiałami nt. Autoblind, bo internet ubogi pod tym kątem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 no ale jaka włoska maszyna nie jest ładna? Nie ma takiej Będę się przyglądał, sam mam zamiar kupic tego cudaka tylko że AB-43 w czerwonym malowaniu policji z 1950 roku Ciekaw jestem jak spasowaniem. Może zaczniesz więcej 48-mek robic, oczywiście nie porzucając 72-ek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Witam! Z przyjemnością popatrzę, robiłem ten model niedawno - bardzo sympatyczny jak wszystkie AB z Italeri. Jakie malowanie robisz? Policyjne z flagami Italii, czy dywizyjne. Ja robiłem szwabskie i żałuję... Co do wypowiedzi Krzycha - najlepsze malowanie jakie może być to czerwone !!! Robiłem w 72 i 35, niebawem zrobię w 48. Może by zrobić polskie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Najlepsze, bo nietypowe Ja robiłem szwabskie i żałuję... Trudne jest wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Właśnie.... mało polskich Autoblind. Może się pokusisz o pojazd z Pułku Ułanów Karpackich z Egiptu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Auto(blinda) ze stajni Italeri, bardzo ładny zresztą pojazd, no ale jaka włoska maszyna nie jest ładna? Fiat Panda...no ale to tylko moja subiektywna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 Może zaczniesz więcej 48-mek robic, oczywiście nie porzucając 72-ek. Będę, będę :} najlepsze malowanie jakie może być to czerwone Eeee, wolę bojowe :} Właśnie.... mało polskich Autoblind. Może się pokusisz o pojazd z Pułku Ułanów Karpackich z Egiptu. Nie jestem jakimś zagorzałym fanem "poloników", włoskie są dużo fajniejsze. Pewnie wykonam go w malowaniu dywizyjnym, choć zastanowię się nad policją z tymi fajnymi flagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Kolejny ciekawy projekcik sie szykuje bede kibicowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Ja robiłem szwabskie i żałuję... A nie robiłeś ( w innej skali) właśnie policyjnego bordowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Poza tym wstęp przed większym projektem w 35. Cieszy mnie to niezmiernie. Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Ja robiłem szwabskie i żałuję... A nie robiłeś ( w innej skali) właśnie policyjnego bordowego? Nooo robiłem i w 1:72 i w 1:35 - dawno to było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Coś się dzieje w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 26 Maja 2010 Autor Share Napisano 26 Maja 2010 Dzieje się, ale powoli. Autoblinda gotowa do malowania. Składa się raczej słabo, nie licząc świetnie zaprojektowanego podwozia. Burty mają milimetrowe szpary, wieża też nie wygląda jak powinna. Polepiłem całość na pręciki plastkiwe+CA by załatać szczeliny, częsć nitów dorobiłem z wikolu. Kaemy wymienione na igły lekarskie, skrajnie obrysu z drutu, uchwyt na antenę z drutu. Reszta w tłoku ujdzie. Póki co modelik byle jak pomaziałem czarnym Revellem żeby zobaczyć co jak i gdzie muszę poprawić. Wykonałem też podstawkę... Jednak będzie pustynny. Przepraszam za zdjęcia, baterie zdychały. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Ja jakiś czas temu zabrałem się za AB-43 w tej skali ale nie spodobał mi się ten model. Można go było lepiej zaprojektować - chodzi mi o te 4 rozpory w środku. Konstrukcja powinna być bardziej stabilna. W dodatku moje auto kiwa się na kołach co jest dziwne, bo rama jest metalowa (i raczej prosta) a kół nieprawidłowo osadzić nie sposób Aczkolwiek całość po złożeniu wygląda bardzo fajnie. Podstawka wygląda zachęcająco. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Składa się raczej słabo, nie licząc świetnie zaprojektowanego podwozia. Burty mają milimetrowe szpary, wieża też nie wygląda jak powinna. Polepiłem całość na pręciki plastkiwe+CA by załatać szczeliny, Ja jakiś czas temu zabrałem się za AB-43 w tej skali ale nie spodobał mi się ten model. A chciałem tego AB-43 kupić sobie jako relaksacyjny, bez nerwów i szpachli, odradzacie w taki razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Ja nie odradzam - model nie najlepszy ale gniotem nie jest, grunt to dobre spasowanie. Licz się z tym, że niedokładne dopasowanie jednej ścianki może zaowocować szczelinami wszędzie dookoła Na pewno trzeba solidnie przykleić te rozpory i poczekać aż klej dobrze wyschnie i dopiero wtedy - upewniwszy się, że konstrukcja jest sztywna - doklejać górne elementy, najlepiej chyba zacząć od dachu przedziału bojowego. Rozpory by się sprawdzały, gdyby miały większą powierzchnię styku ze ściankami. Też mi się podoba Autoblinda z Rzymu (1950) ale fajnie by było znaleźć fotki. Większy wybór malowań jest w AB-41 i żałuję, że właśnie tego modelu nie kupiłem. Z resztą AB-43 było ponoć tylko kilkanaście egzemplarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Maja 2010 Autor Share Napisano 27 Maja 2010 Dokładnie, najważniejsze jest, by sklejać bardzo dokładnie, czekać aż dobrze wyschnie i planować kolejne etapy. Bez szpachli/CA/plastkowych pęcików się nie obejdzie, choć nie ma tragedii i model daje mnóstwo satysfakcji. Aha, jest słabo sklejalny na zwykły klej-większość elementów by się trzymała była klejona na CA. Model pomalowany, próby cieniowania były-niestety aero pyliło/chlustało farbą i wygląda to tak a nie inaczej, choć myślę, że pod washami i pigmentami zniknie. Choć prawdę mówiąc jak na malowanie na oparach gazu pędnego i aerograf Revella ze słoiczkiem u dołu to i tak jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Cudny "cokolik" . A już myślałem, że nikt wyższego ode mnie nie zrobi . Ma potencjał ten model. Szkoda tylko, że wizjer kierowcy tak lekko uchylony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Jednak ciężko maluję się dużą sklalę... Nie wiem, czy mi się podoba, jakoś tak mało subtelnie jak na moje oko jest. Może pigmenty zmienią tan stan rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Dobrze jest Tylko ten ubytek czarnego na oponie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 jest dobrze, dawaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Bardzo przyjemnie wygląda, choć faktycznie widać "plucie" aerografu. Z czym jest to związane? Mam to samo ze swoim i nie wiem co z tym robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Model w galerii, zapraszam :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi