Skocz do zawartości

Bella Autoblinda 1/48

Pafica

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mały projekt głownie do ćwiczeń malarskich i coby do większej skali się przywyczajać.

Poza tym wstęp przed większym projektem w 35.

Auto(blinda) ze stajni Italeri, bardzo ładny zresztą pojazd, no ale jaka włoska maszyna nie jest ładna?

vzkoip.jpg

2cs9vdx.jpg

5mzihs.jpg

wicy9.jpg

rhib91.jpg

nfmm3r.jpg

4 ramki, jako takie detale,

Niby niemiecki miał być, ale chyba trafi na front afrykański, tym bardziej już, że opony tylko do takiej wersji pasują...

Nie pogardzę materiałami nt. Autoblind, bo internet ubogi pod tym kątem.

Pozdr.

no ale jaka włoska maszyna nie jest ładna?

Nie ma takiej

Będę się przyglądał, sam mam zamiar kupic tego cudaka tylko że AB-43 w czerwonym malowaniu policji z 1950 roku

Ciekaw jestem jak spasowaniem.

Może zaczniesz więcej 48-mek robic, oczywiście nie porzucając 72-ek.

Witam!

Z przyjemnością popatrzę, robiłem ten model niedawno - bardzo sympatyczny jak wszystkie AB z Italeri. Jakie malowanie robisz? Policyjne z flagami Italii, czy dywizyjne. Ja robiłem szwabskie i żałuję...

Co do wypowiedzi Krzycha - najlepsze malowanie jakie może być to czerwone !!! Robiłem w 72 i 35, niebawem zrobię w 48.

Może by zrobić polskie ??

Auto(blinda) ze stajni Italeri, bardzo ładny zresztą pojazd, no ale jaka włoska maszyna nie jest ładna?

Fiat Panda...no ale to tylko moja subiektywna opinia

Może zaczniesz więcej 48-mek robic, oczywiście nie porzucając 72-ek.

Będę, będę :}

najlepsze malowanie jakie może być to czerwone

Eeee, wolę bojowe :}

Właśnie.... mało polskich Autoblind. Może się pokusisz o pojazd z Pułku Ułanów Karpackich z Egiptu.

Nie jestem jakimś zagorzałym fanem "poloników", włoskie są dużo fajniejsze. Pewnie wykonam go w malowaniu dywizyjnym, choć zastanowię się nad policją z tymi fajnymi flagami.

Dzieje się, ale powoli.

Autoblinda gotowa do malowania. Składa się raczej słabo, nie licząc świetnie zaprojektowanego podwozia.

Burty mają milimetrowe szpary, wieża też nie wygląda jak powinna. Polepiłem całość na pręciki plastkiwe+CA by załatać szczeliny, częsć nitów dorobiłem z wikolu. Kaemy wymienione na igły lekarskie, skrajnie obrysu z drutu, uchwyt na antenę z drutu. Reszta w tłoku ujdzie.

10wigoy.jpg

Póki co modelik byle jak pomaziałem czarnym Revellem żeby zobaczyć co jak i gdzie muszę poprawić. Wykonałem też podstawkę...

Jednak będzie pustynny.

280mux0.jpg

vhal2e.jpg

Przepraszam za zdjęcia, baterie zdychały.

Pzdr.

Ja jakiś czas temu zabrałem się za AB-43 w tej skali ale nie spodobał mi się ten model. Można go było lepiej zaprojektować - chodzi mi o te 4 rozpory w środku. Konstrukcja powinna być bardziej stabilna.

W dodatku moje auto kiwa się na kołach co jest dziwne, bo rama jest metalowa (i raczej prosta) a kół nieprawidłowo osadzić nie sposób

Aczkolwiek całość po złożeniu wygląda bardzo fajnie. Podstawka wygląda zachęcająco.

pzdr

Składa się raczej słabo, nie licząc świetnie zaprojektowanego podwozia.

Burty mają milimetrowe szpary, wieża też nie wygląda jak powinna. Polepiłem całość na pręciki plastkiwe+CA by załatać szczeliny,

Ja jakiś czas temu zabrałem się za AB-43 w tej skali ale nie spodobał mi się ten model.

A chciałem tego AB-43 kupić sobie jako relaksacyjny, bez nerwów i szpachli, odradzacie w taki razie?

Ja nie odradzam - model nie najlepszy ale gniotem nie jest, grunt to dobre spasowanie. Licz się z tym, że niedokładne dopasowanie jednej ścianki może zaowocować szczelinami wszędzie dookoła

Na pewno trzeba solidnie przykleić te rozpory i poczekać aż klej dobrze wyschnie i dopiero wtedy - upewniwszy się, że konstrukcja jest sztywna - doklejać górne elementy, najlepiej chyba zacząć od dachu przedziału bojowego.

Rozpory by się sprawdzały, gdyby miały większą powierzchnię styku ze ściankami.

Też mi się podoba Autoblinda z Rzymu (1950) ale fajnie by było znaleźć fotki.

Większy wybór malowań jest w AB-41 i żałuję, że właśnie tego modelu nie kupiłem. Z resztą AB-43 było ponoć tylko kilkanaście egzemplarzy.

Dokładnie, najważniejsze jest, by sklejać bardzo dokładnie, czekać aż dobrze wyschnie i planować kolejne etapy. Bez szpachli/CA/plastkowych pęcików się nie obejdzie, choć nie ma tragedii i model daje mnóstwo satysfakcji. Aha, jest słabo sklejalny na zwykły klej-większość elementów by się trzymała była klejona na CA.

Model pomalowany, próby cieniowania były-niestety aero pyliło/chlustało farbą i wygląda to tak a nie inaczej, choć myślę, że pod washami i pigmentami zniknie.

301f587.jpg

2j1wgia.jpg

4ryxdl.jpg

Choć prawdę mówiąc jak na malowanie na oparach gazu pędnego i aerograf Revella ze słoiczkiem u dołu to i tak jestem zadowolony.

Jednak ciężko maluję się dużą sklalę...

Nie wiem, czy mi się podoba, jakoś tak mało subtelnie jak na moje oko jest. Może pigmenty zmienią tan stan rzeczy.

20u1wmo.jpg

nb2f7l.jpg

2exvk02.jpg