szwabu87 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Witam! Ostatnio na forum porobiło się dużo współczesnych wozów bojowych - i bardzo dobrze Więc i ja coś pokaże Na początku chciałbym podziękować sponsorom, kolegom: karol 111, jo dzięki którym mogę na poważnie rozpocząć prace nad tym monstrum, oraz koledze madeira, który również ofiarowywał się pomóc. Panowie, dziękuję Najładniejsze zdjątko jakie znalazłem: A oto czym dysponuję na starcie (+ dobre chęci i zapał, który na zdjęciu sie nie zmieścił ): (wieża wyskrobana z kartonu, jeszcze przed otrzymaniem paczek od ww osób - przymiarka czy dobrze przeskalowałem plan) Zapraszam więc wszystkich modern-rusomaniaków do oglądania, zajmijcie wygodne miejsca, bo seans będzie długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Zajmuje miejsce jako pierwszy obserwator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Wszyscy coraz bardziej kusicie tą współczesną pancerką, będę obserwować postępy.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Musisz być uważny bo ten pojazd ma kilka wersji wyposażenia wieży-uzbrojenia... Trzeba dokładnie analizować zdjęcia...Ale trzymam kciuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 Ja robie: 2x 30 mm 2A42, 4x 9M120-1, i 7.62mm ... Są inne wersje wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Ja robie: 2x 30 mm 2A42, 4x 9M120-1, i 7.62mm ... Są inne wersje wieży? Są-były... Sam BMPT nie wszedł na uzbrojenie, a szkoda bo to ciekawa konstrukcja. To o twoim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 A jednak się zabierasz za Terminatora!! Pięknie. Masz kolejnego widza. Coś mamy ostatnio sporo wątków z rosyjskim sprzętem. Ale to chyba dobrze, nie? Jest tam co budować. Walcz ostro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 tak, jak już pisałem - życzę powodzenia i kibicuję mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Co do różnic, to mi w oczy rzuciły się 2 wersje przedniego opancerzenia: Mam zamiar zbudować tą (nowszą?): A tu starsza (?) zabudowa przodu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Będziesz robił BMPT razem z trałem wykopowym? (trał identyczny do stosowanego na BMP-2...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Będziesz robił BMPT razem z trałem wykopowym? (trał identyczny do stosowanego na BMP-2...) Nie, to była po prostu pierwsza fotka, jaka mi sie nawinęła pod ręke z tym przodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Pooglądałem sobie trochę BMPT. Nie będzie łatwo go zbudować. Fartnęło Ci się natomiast z kołami. Rosjanie montują te starego typu -na dziesięciu śrubach mocujących i możesz wykorzystać te z Tamiyi. Ja dużo się napiłowałem przy swoich, ale efekt był warty. I takie spostrzeżenie na koniec mam jeszcze. Twój nick coraz mniej do Ciebie pasuje. Skłaniasz się obecnie do konstrukcji, którym korzeniami bliżej do socjalizmu, niż nacjonalizmu. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Rosjanie montują te starego typu -na dziesięciu śrubach mocujących 8 chyba...?? To mnie zaciekawiłeś, bo ja takich kół nie zauważyłem na żadnych zdjęciach które mam... Możesz coś pokazać?? Twój nick coraz mniej do Ciebie pasuje. Skłaniasz się obecnie do konstrukcji, którym korzeniami bliżej do socjalizmu, niż nacjonalizmu. Masz rację, dzisiejsze wozy bojowe to jest to, szczególnie te zza wschodniej granicy Z panzerów to mnie korci tylko PzIII J... Co do nick'a, to zostane jednak przy tym z czasów LO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 8 chyba...?? No pewnie, że osiem. Dawno matematyki nie miałem i mam chyba problemy z liczeniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Ja robie: 2x 30 mm 2A42, Oczywiście zamówiłeś już te 2 lufki z RB prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Oczywiście zamówiłeś już te 2 lufki z RB prawda ? Jeszcze nie, jak już będzie je na czym zamontować, to zamówie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 No, super temat Jestem pewny, że będzie bardzo ciekawie, siadam i czekam, bo rosyjskie konstrukcje to najpiękniejsze, co można sklejać - od staków, po samoloty i pojazdy bojowe. Ze wszystkich epok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Cześć Jestem pod wrażeniem pomysłu oraz tego czego się podjąłeś. Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki z prac. Ze swojej strony mogę pomóc takim linkiem: http://panzer35.ru/forum/45-205-1 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Witam! Po weekendzie może jakies foty wrzuce - przedni pancerz sie robi. Stronkę znam, ale dziękuję. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Jak to zwykle bywa przed egzaminem, człowiek robi wszytko byle książek nie dotknąć Dziewczyny posprzątały mieszkanie, a ja sobie poklikałem, i doczytałem/wyjaśniłem parę rzeczy: Tak jak pisał madeira na wczesnych "terminatorach" były montowane 8 śrubowe koła (podwozie T-72, na budowanych później, na bazie T-90 są już 6-cio śrubowe), oraz jak pisał Grzegorz jest kilka wersji wieży jeżeli chodzi o wygląd (szczegóły takie jak innego kształtu zasobnik na przedzie, i obudowaniu jej samej, i przednich włazów) Było/jest też kilka wersji uzbrojenia, czego na pierwszy rzut oka może nie widać za bardzo... W kadłubie można spotkać granatniki: AGS-30/AGS-17D (oba 30mm), które to mogą zostać zamienione przez PKTM 7.62. Wóz może też być uzbrojony w różne rakiety: 9M133 'Kornet'/9M120-1 Ataka-T. Działka również mogły być dwojakiego typu: 2A72/2A42. Do tego wszystkiego w wieży jeszcze 12.7mm KORD/NSW(?) (spotkałem się z inf że tam też jest km kal.7.62...) O przedniej płycie już wcześniej wspominałem.To wszystko tak na szybko, kolejność uzbrojenia, to (domniemana) kolejność występowania na wozach wczesnego modelu ('95-98) i późniejszego (2000). Zdjęcia: '95 2000: Jeżeli ktoś ma lepsze informacje, prosze o korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 26 Maja 2010 Autor Share Napisano 26 Maja 2010 Nie moge już nic edytować, więc znów, post pod postem... Kolega Shilka (Robert T.) rzucił mi kilkoma ciekawymi stronami www dotyczącymi BMPT'a. Tak więc pare innych wież też się znalazło, ale wszystko to, albo w postaci szkiców albo makiet założonych na sam nośnik... Tak więc (?) w pełni bojowo sprawny "terminator" wygląda tak jak na zdjęciach pokazanych poprzednio. A tu kilka przykładów o czym mowa: Źródło: http://nnm.ru/blogs/russouth/ot_gornogo_tanka_do_terminatora http://gspo.ru/index.php?showtopic=637&st=240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2010 Witam! Dwie fotki z 'postępu' prac. Efekty mizerne, bo i czas był mało sprzyjający modelarstwu. Najpierw majowa powódź, która zastała mnie w Krakowie i zmusiła nawet UJ do dania studentom trochę wolnego czasu, który to, że tak powiem spędziłem aktywnie bo na miasto mogłem się dostać Potem czasu brak-nadrabianie materiału… Teraz zadowolony pojechałem na długi weekend do domu, myślałem, że nadgonię trochę modelarsko, no ale pech chciał, że tym razem klęska wielkiej wody dotknęła mnie osobiście… Jedyny plus to, to że oczy można było nacieszyć widokiem sprzętu który przyjechał z Kazunia (2 Mazowiecka Brygada Saperów) i Opola (10 BLog)… Wracając do modelu, to zrobiłem upgrade’a gąsienic (wycięte otwory w zębach), oraz częściowo kół (stwierdziłem, że nie będe niszczył tych od tamki, tj. kolega madeira bo są bardzo zacne, tamki jeszcze przez jakiś czas nie kupie, a koła się przydadzą). Poobcinałem i poszpachlowałem kadłub (jest tez przedni pancerz ze styrenu, ale się nie załapał na sesje) Na płycie nadsilnikowej widać przeszczepy kilku elementów z zestawu ZVEZDY, które mi po ‘Twardym’ zostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 W jaki sposób zrobiłeś otwory w zębach gąsienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2010 Wyciąłem skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 Ambitny projekt, świetny pomysł. Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi