Seb Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 (edytowane) Tamiya - afrykański Tygrys I nr kat 227 przerobiony na jednego z najwcześniejszych Tygrysów, który trafił na front leningradzki zimą 42'. Konwersja nie wyszła idealnie, niektórych przeróbek nie udało się zrobić, niektóre za późno wychwyciłem, a poprawnych gąsienic nie zdobyłem. Do budowy użyłem: - lufa działa, lufa km wieżowego, antena - RBmodel - lufa km kadłubowego - Aber - blaszki - Voyager - gąsienice - Friumodel - kilka elementów jak np. właz ładowniczego, wyciory, wnętrze baszty dowódcy - Dragon. Model malowany farbami Vallejo. Numery i krzyże pomalowane przy pomocy masek Montex. Gąsienice moczone w miksturze ocet + domestos. Pzdr Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Wyszło elegancko. Troszke sie obawiałem tego szarego, ale jest fajnie. Przydało by się troszke zbliżeń. Lufa poczerniona czy to kamuflaż taki ciemniejszy? Gratulacje modelu do kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Wygląda dobrze ale szczerze mówiąc góra wygląda jak nie złoszowana albo za słaba płukanka. Jak zwykle u ciebie czysto pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Bardzo ładnie prezentuje się ten Tygrys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Witam! Dość ciekawy model, ładnie pomalowany. Ale skłaniam się ku wypowiedzi Dumo - brakuje płukanki. Nawet ciekawiej by wyglądał z zaciekami, rdzą w zakamarkach itp. Gąski pięknie zrobione, muszę wreszcie spróbować tej magicznej mikstury. Aha jak te maski do malowania ?? Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Bardzo ładny model. Super barwy. W ogóle co tu gadać, pełen wypas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Ladny, mi sie podoba chociaz te pierwsze wersje tygrysow to takie ze niebardzo jest na czym oko zawiesic, taka ogolocona bryła szara. A spytam z ciekawosci, jakie powinny byc prawidlowe gasienice w tej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Klasyka dla wielbicieli Tygrysów. Odwzorowane detale i wiedza merytoryczna na temat modelu robią wrażenie. Tak jak wspomnieli koledzy, brakuje odrobiny zacieków, ale to zapewne zboczenie tego Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Wielkie za wygląd modelu, wielki respekt za wiedzę i odwzorowanie merytoryczne! Ze wszystkich Twoich tygrysów, ten najbardziej mi się podoba. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Właśnie przed chwilą przeglądałem warsztat i jestem pod wrażeniem przeróbek aby pojazd był zgodny z oryginałem Malowanie też bardzo ciekawie wyszło (fajne te zadrapania na białym), bardzo podoba mi się patent z pustym miejscem po tylnym zasobniku (moim zdaniem wieże Tygrysów bez tylnego zasobnika wyglądają bardziej surowo i bojowo zarazem). Podsumowując model na najwyższym światowym poziomie Jedynym minusem są chyba zdjęcia - tło nie najszczęśliwiej dobrałeś przez co zlewa się z kamuflażem czołgu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Dziękuję za opinie. Tomek_gnrGąsienice były symetryczne, tzn lewa i prawa były identyczne, później lewa gąska była jakby lustrzanym odbiciem prawej. Przemo1CK Maski Montexu jakościowo są bardzo dobre, merytorycznie trochę kuleją, nr "121" powinien mieć nieco inny krój. Cesarz W brew pozorom tło to czarny brystol, zdjęcia robiłem na zewnątrz w cieniu lustrzanką, którą dopiero ogarniam. Boozy Trochę zbliżeń: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Ja może takie laickie pytanie zadam... co się stało z kołami zaraz za napędowymi? Tak miały wczesne wersje? Pierwszy raz coś takiego widzę Wykonanie modelu... fantastyczne pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 co się stało z kołami zaraz za napędowymi? Mówisz o ich "braku"? Mi się wydaje, że takie egzemplarze były, ale czy to charakterystyka wcześniaków to już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 u góry slynny czołg otto cariusa, z tego co wiem to akurat talerz byl zdejmowany przez zaloge zeby usprawnic poruszanie sie w trudnym terenie, blocie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Ekstra, dzięki Tomku pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Maja 2010 Autor Share Napisano 26 Maja 2010 Brak przednich kół to była taka wizytówka s.Pz.Abt. 502 i jak Tomek napisał miało to zapobiec blokowaniu koła napędowego przez błoto. Tutaj pierwszy Tygrys Cariusa: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2010 Ostatnie 14 miesięcy było w moim przypadku najaktywniejszym okresem w modelarstwie. Zbudowałem 6 i pół Tygrysa: Prawdopodobnie "F13" może poczekać bardzo długo na ukończenie. Trochę się u mnie zmieniło i modelarstwo "zawiesiłem na kołku", ale na forum będę zaglądał. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Ładna kolekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Prawdopodobnie "F13" może poczekać bardzo długo na ukończenie. Trochę się u mnie zmieniło i modelarstwo "zawiesiłem na kołku", ale na forum będę zaglądał. Pzdr Szkoda, bo z Twoich warsztatów można się było sporo dowiedzieć. Jak długą przerwę w modelarstwie planujesz? P.S. Fajnie wyglądają na półce te Tygrysy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi