Skocz do zawartości

Tiger I "Initial" - 1:35

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Tamiya - afrykański Tygrys I nr kat 227 przerobiony na jednego z najwcześniejszych Tygrysów, który trafił na front leningradzki zimą 42'.

Konwersja nie wyszła idealnie, niektórych przeróbek nie udało się zrobić, niektóre za późno wychwyciłem, a poprawnych gąsienic nie zdobyłem.

Do budowy użyłem:

- lufa działa, lufa km wieżowego, antena - RBmodel

- lufa km kadłubowego - Aber

- blaszki - Voyager

- gąsienice - Friumodel

- kilka elementów jak np. właz ładowniczego, wyciory, wnętrze baszty dowódcy - Dragon.

Model malowany farbami Vallejo. Numery i krzyże pomalowane przy pomocy masek Montex. Gąsienice moczone w miksturze ocet + domestos.

_DSC6250.JPG.89086e2b6a4e79146f6fcc008d1a4ca9.JPG_DSC6241.JPG.88886677c61b6744afd3c764155b47f9.JPG_DSC6242.JPG.0c8e82a2d82b673be194e27485b28765.JPG_DSC6243.JPG.3cde42b18572e288dbcd8cb55339396d.JPG_DSC6244.JPG.c4a3dd8177a59685c3f2a9abaa0f5619.JPG_DSC6245.JPG.c6bf5127026727132827c7167a775b4f.JPG

Pzdr

Edytowane przez Seb

Wyszło elegancko. Troszke sie obawiałem tego szarego, ale jest fajnie.

Przydało by się troszke zbliżeń. Lufa poczerniona czy to kamuflaż taki ciemniejszy?

Gratulacje modelu do kolekcji.

Wygląda dobrze ale szczerze mówiąc góra wygląda jak nie złoszowana albo za słaba płukanka.

Jak zwykle u ciebie czysto pzdr

Witam!

Dość ciekawy model, ładnie pomalowany. Ale skłaniam się ku wypowiedzi Dumo - brakuje płukanki. Nawet ciekawiej by wyglądał z zaciekami, rdzą w zakamarkach itp.

Gąski pięknie zrobione, muszę wreszcie spróbować tej magicznej mikstury. Aha jak te maski do malowania ??

Pozdrawiam

Przemo

Ladny, mi sie podoba chociaz te pierwsze wersje tygrysow to takie ze niebardzo jest na czym oko zawiesic, taka ogolocona bryła szara.

A spytam z ciekawosci, jakie powinny byc prawidlowe gasienice w tej wersji?

Klasyka dla wielbicieli Tygrysów.

Odwzorowane detale i wiedza merytoryczna na temat modelu robią wrażenie.

Tak jak wspomnieli koledzy, brakuje odrobiny zacieków, ale to zapewne zboczenie tego Forum

Właśnie przed chwilą przeglądałem warsztat i jestem pod wrażeniem przeróbek aby pojazd był zgodny z oryginałem

Malowanie też bardzo ciekawie wyszło (fajne te zadrapania na białym), bardzo podoba mi się patent z pustym miejscem po tylnym zasobniku (moim zdaniem wieże Tygrysów bez tylnego zasobnika wyglądają bardziej surowo i bojowo zarazem). Podsumowując model na najwyższym światowym poziomie

Jedynym minusem są chyba zdjęcia - tło nie najszczęśliwiej dobrałeś przez co zlewa się z kamuflażem czołgu

Pozdrawiam

Dziękuję za opinie.

Tomek_gnrGąsienice były symetryczne, tzn lewa i prawa były identyczne, później lewa gąska była jakby lustrzanym odbiciem prawej.

Przemo1CK Maski Montexu jakościowo są bardzo dobre, merytorycznie trochę kuleją, nr "121" powinien mieć nieco inny krój.

Cesarz W brew pozorom tło to czarny brystol, zdjęcia robiłem na zewnątrz w cieniu lustrzanką, którą dopiero ogarniam.

Boozy Trochę zbliżeń:

DSC05678.jpg

DSC05689.jpg

DSC05693.jpg

Pzdr

co się stało z kołami zaraz za napędowymi?

Mówisz o ich "braku"? Mi się wydaje, że takie egzemplarze były, ale czy to charakterystyka wcześniaków to już nie wiem.

Brak przednich kół to była taka wizytówka s.Pz.Abt. 502 i jak Tomek napisał miało to zapobiec blokowaniu koła napędowego przez błoto.

Tutaj pierwszy Tygrys Cariusa:

carrius2133.jpg

Pzdr

• 3 weeks later...

Ostatnie 14 miesięcy było w moim przypadku najaktywniejszym okresem w modelarstwie. Zbudowałem 6 i pół Tygrysa:

DSC05852-1.jpg

Prawdopodobnie "F13" może poczekać bardzo długo na ukończenie.

Trochę się u mnie zmieniło i modelarstwo "zawiesiłem na kołku", ale na forum będę zaglądał.

Pzdr

Prawdopodobnie "F13" może poczekać bardzo długo na ukończenie.

Trochę się u mnie zmieniło i modelarstwo "zawiesiłem na kołku", ale na forum będę zaglądał.

Pzdr

Szkoda, bo z Twoich warsztatów można się było sporo dowiedzieć. Jak długą przerwę w modelarstwie planujesz?

P.S. Fajnie wyglądają na półce te Tygrysy

Pozdrawiam

• Seb changed the title to Tiger I "Initial" - 1:35