kubisz Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Miały być wysłane bodajże do Libanu, ale w końcu zostały i wróciły do oryginalnych barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Miały być wysłane bodajże do Libanu, ale w końcu zostały i wróciły do oryginalnych barw. Miały pojechać do Czadu, ale wiadomo jak to z planami. Jak mi się kiedyś uda, to może wyszperam coś jeszcze. Tak z innej bajki, to jeśli ktoś chce, to może dostawać paczki ze zdjęciami polskich Humvee(co prawda Kubisz chyba już je przekazuje dalej, ale jak ktoś chce). Jak co pisać śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Miały pojechać do Czadu, ale wiadomo jak to z planami. Kłamiesz waść jak z nut Kuba ma rację, Liban. PKW Czad działał przez pierwszy rok w ramach EUFOR a nie UN więc białe malowania nie były planowane. Poza tym w Czadzie mogłeś zobaczyć oddziały manewrowe ŻW a nie desantowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Nie ja kłamię, tylko Internet Ja tego sam nie wymyślam. Ale dzięki za poprawienie Według wstępnych przymiarek PKW-C ma być wyposażony w: * kołowe transportery opancerzone Rosomak (zapewne ok. 10; dla 10. Batalionu ale ze składu 17. Brygady Zmech.) * samochody osobowo-terenowe wysokiej mobilności HMMWV, * samochody interwencyjne Land Rover Defender 110 ze składu OS ŻW (miało być 9-12), * ambulanse. altari.com.pl Gdzieś jeszcze czytałem, ale nie pamiętam już gdzie. W sprawach polskich można zwariować P.S. W sumie są białe, więc raczej tylko Liban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 PKW Czad miał coś koło 16 Rosomaków, 30 Land Roverów Defender i 2 WD Łoś (?) Plus opancerzone (i nie) Stary i Jelcze i Hibneryty do osłony bazy North Star. Gdy mandat zmienił się na ONZetowski na pojazdach loga Eufor zasłonięto kartkami z napisami "UN" Na początku w ogóle nie było planowane przejście na mandat ONZetowski i po wygaśnięciu misji Uni Europejskiej PKW miał wrócić do Polski. A te pojazdy to na bank Liban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Poniżej wrzucam trochę zdjęć szczegółów polskich Humvee. Większość z nich dostałem od Erniego (myślę, że nie będzie miał nic przeciwko ich umieszczeniu tutaj ). Źródeł pozostałych nie pamiętam. Jeżeli ktoś znajdzie tu swoje zdjęcia i zażąda usunięcia - usunę. WNĘTRZE: ZEWNĘTRZE: SILNIK: OBROTNICA: PODWOZIE: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaroos Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 kubisz Świetny materiał. Może warto by spakować to w jedno lub kilka zipów, rarów i wrzucić na np przeklej.pl żeby można było sobie całość pobrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Niedługo mógłbym się tym zająć, gdyż mam chyba najwięcej zdjęć polskich Humvee. Zresztą jak pisałem wcześniej mogę podsyłać mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 kubisz Świetny materiał. Może warto by spakować to w jedno lub kilka zipów, rarów i wrzucić na np przeklej.pl żeby można było sobie całość pobrać . Dzięki, ale to zasługa autorów zdjęć Na photobucketcie można ściągnąć cały album (użytkownik kubisz3, subalbum Polski, wewnątrz podział na subalbumy takie jak działy zdjęć wyżej). Niedługo mógłbym się tym zająć, gdyż mam chyba najwięcej zdjęć polskich Humvee. Zresztą jak pisałem wcześniej mogę podsyłać mailem. Chwalipięta Szkoda się męczyć z rozsyłaniem zdjęć mailem, tym bardziej, że waga paczek jest niemała. Lepiej załadować na jakiegoś cośtamshare'a, albo wrzucić na hosting zdjęć, skąd kilkoma kliknięciami można cały album pobrać na dysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Ten temat to istna skarbnica. Dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 No to teraz pozwolę sobie wrzucić zdjęcia polskiej wersji M1035A2 HMMWV Soft-Top Ambulance. Taki egzemplarz był prezentowany na targach MSPO w Kielcach, w 2004 roku: 3 takie pojazdy zakupiono, jednak przerobiono je w zakładach AMZ Kutno. Tak wygląda ostatecznie polski Humvee w wersji ambulansu: No i trochę do poczytania, a także powiększony schemat (za skany proszę postawić koledze Zderzakowi): Te zdjęcia już były na poprzedniej stronie (dyskusja również), ale żeby było wszystko w - za przeproszeniem - kupie, fotki ambulansu przemalowanego czasowo na biało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 tak - po ilości fotek (zwłaszcza wnętrze ) można wnioskować że to chyba najbardziej utajniona polska "broń" Ale dzięki za "w kupie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Tym razem polski wóz dowodzenia na podwoziu M1097A2 HMMWV. Trochę do poczytania A także to: Artykuł 1 (NTW 4/2006): Artykuł 2 (NTW 9/2006): Kolejny raz dla Zderzaka Zdjęcia przed przemalowaniem: Ostateczny wygląd kamuflażu: Kilka zdjęć wnętrza i wyposażenia kontenera: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 HMMWV M1151A1 w/B1 Wojsko Polskie pozyskało 42 wozy tej wersji w ramach FMF z roku 2009. 15 z nich trafiło do Gliwickiego OS ŻW (kompania manewrowa). Kolejne 15 bliźniaczych trafi/ło do 1. PSK a 12 z rozbudowanym wyposażeniem łączności do GROMu. Pojazdy są fabrycznie nowe i zostały wyprodukowane w 2008. Pojazdy ŻW zostały zmodyfikowane: - montaż pomarańczowych świateł odblaskowych za tylną osią, w miejscu świateł czerwonych - montaż pomarańczowych tylnych kierunkowskazów (z Żuka) - montaż przednich białych świateł pozycyjnych - montaż oznaczenia pojazdu specjalnego z przodu i tyłu - montaz uchwytów do tablic rejestracyjnych oraz oświetlenie tylnej tablicy - montaż dwóch świateł błyskowych w kolorze niebieskim z tyłu (zdejmowane) - czerwono-niebieskie lampy stroboskopowe z przodu - montaż lampy 'szperacz' - montaż 'syreny' - montaż radiotelefonu bazowego - wprowadzenie magnetycznych napisów "ŻW" lub "MP" cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Panowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Daję w linkach, co by mnie administracja nie ustrzeliła Dla tych co nie kupują gazet militarnych http://i1008.photobucket.com/albums/af201/Skinn3r_models/hum1.jpg http://i1008.photobucket.com/albums/af201/Skinn3r_models/hum2.jpg http://i1008.photobucket.com/albums/af201/Skinn3r_models/hum3.jpg http://i1008.photobucket.com/albums/af201/Skinn3r_models/hum4.jpg http://i1008.photobucket.com/albums/af201/Skinn3r_models/hum5.jpg Miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Skinn3r czy to czerwcowa NTW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2010 Daję w linkach, co by mnie administracja nie ustrzeliła Smile Super Jakby co będę Cię bronił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 czy to czerwcowa NTW Jak najbardziej, jeszcze do nabycia Jakby co będę Cię bronił My Bodyguard Jak gdzieś coś jeszcze znajdę to wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2010 Coś jeszcze. Artykuł z Nowej Techniki Wojskowej z 2003 roku. Temat dotyczy Humvee testowanego przed zakupem całej plejady młotków. Miniaturka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 http://www.12sdz.mil.pl/12dz/Portals/1/koniecpromocji/6.JPG Do uzupełnienia w liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 18 Października 2010 Autor Share Napisano 18 Października 2010 Ho ho, ta lista już dawno nie była uaktualniana, a można by dopisać bardzo wiele numerów. Pogadam z moderatorem i dorzucę kilkadziesiąt tablic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 A więc dobrze myślałem, w Elblągu są jakie Humvee. http://www.16dz.pow.mil.pl/wojsko/media/news/2010102007461870..jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Pytanie tylko, do jakiego ugrupowania należy dokładnie ten Humvee. Z drugiej strony warto pamiętać, że początkowe 217 Hummerów, które trafiły do 6 BDSZ, ale jakiś czas potem rozjechały się po całym kraju, od Odry po Bug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Pojazd używany przez GROM w Afganistanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi