wuwumaster Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 po pierwsze to kolega idzie dość grubym papierem, można by popróbować wykańczać np 1000 czy 1200 na mokro, po drugie - może istotniejsze - jaka szpachlówka była w użyciu? jaki producent? bo niektóry twory bywają stresogenne przy użyciu... a preshading można jeszcze uzupełnić, nic straconego pozdrawiam! Cytuj
Timi Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Surfacer nie wyrówna Ci dużych rysek. Ja zamiast papierów ściernych używam gąbek ściernych 3M. ja posiadam 4 grubości http://allegro.pl/listing.php/search?string=g%C4%85bka+%C5%9Bcierna+3m&category=28404&country=1 Cytuj
jarek38 Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Najszybciej kupisz papier wodny, każdy sklep budowlany to posiada aż do gradacji 2000. Gąbek nie używałem, tak więc tę kwestię zostawiam Timiemu. Pozdro Jarek Cytuj
Banny Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Ja do wygladzenia powierzchni uzywam papieru 800 i jest ok. Jest to chyba najdrobniejszy rozmiar do dostania w popularnych sklepach metalowych... A zestaw ten wlasnie skonczylem! Jesli nie zagladales to zapraszam, moze jakas uwaga bedzie przydatna: viewtopic.php?t=19899 Cytuj
Banny Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Ach, jeszcze jedno. Jak na powrot to wybrales sobie wyjatkowo upierdliwy model. Tak jak ja! Cytuj
Timi Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Gąbką jedziesz bez wody. Stosując od najgrubszej do najmniej ziarnistej jest gładziutko. Opłaca się kupić te gąbki na allegro bo w sklepach modelarskich są nawet po 25zł... Cytuj
wuwumaster Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Napisano 7 Czerwca 2010 dokładnie jak koledzy się wypowiedzieli - najszybciej i chyba najtaniej kupisz papiery ścierne wodne w najbliższej Castoramie czy czymś takim, za pare złotych kupisz arkusze na łądne kilka modeli, ja plastik wykańczam 1000 a co do szpachli Humbrola to nie byłem z niej zadowolony - kruszyła sięna krawędziach lub po prostu nie robiła mi gładkiegp przejścia na plastik, nie wiem jak inni ale ja dla tego z niej zrezygnowałem... moim skromnym zdaniem nic nie przebije klasycznej Tamyi pozdrawiam! Cytuj
kornik_69 Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Gąbki są moim zdaniem wydajniejsze, wygodniejsze (palce nie bolą przy dłuższym tarciu) i działają znacznie szybciej nie rysując powierzchni tak jak papier. Ostatnio polerowałem nimi Trabanta i zajęło mi to o połowę mniej czasu niż polerka i matowienie Forda Mustanga. Jeśli bardzo zależy Ci na czasie to kup papier, a jeśli możesz poczekać te 2-3 dni to kup sobie te gąbki, bo są naprawdę świetne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi