Skocz do zawartości

Sherman Firefly - Tasca 1:35

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio od swej narzeczonej dostałem ten model na urodziny:

20100607553.jpg

Jutro umieszczę zdjęcia z zawartością pudełka. Czekam na wszelkie sugestie. Jest to mój pierwszy model czołgu w tej skali, poza tym niewiele czołgów złożyłem w skali 1:72, więc proszę o pomoc. Nie mam jeszcze pomysłu jeśli chodzi o malowanie. Nie chciałbym zrobić jakiejś padaki z tego drogiego zestawu. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może nietypowe, ciekawe pudełko

Kolega Stroju robił swego czasu takiego.

viewtopic.php?t=14188&highlight=firefly

viewtopic.php?t=14801&highlight=firefly

Popatrzę sobie, bo mi też nie długo wskoczy na warsztat Firefly, tyle że 1:72

jest to absolutnie rewelacyjny samosklejalny zestaw, dopasowanie części to mistrzostwo świata. będę zaglądał w wolnych chwilach bo wieczorkami sklejam taki sam.

Poniżej zdjęcia z zawartością pudełka. Jedynym problemem jest instrukcja w języku japońskim, szkoda, że cała zawartość instrukcji nie została przetłumaczona na język angielski, jedynie szczątkowe opisy występują w języku angielskim. Mam 2 pytania. Co należałoby wymienić z tego zestawu ewentualnie co musiałbym przerobić? Czy te czołgi występowały w polskich barwach?

20100607536.jpg

20100607537.jpg

20100607539.jpg

20100607540.jpg

20100607541.jpg

20100607542.jpg

20100607543.jpg

20100607544.jpg

20100607545.jpg

20100607546.jpg

20100607547.jpg

20100607548.jpg

20100607549.jpg

20100607550.jpg

20100607551.jpg

P.S. Przepraszam, że dopiero wrzucam te zdjęcia. Póki co, nie wziąłem się za budowę tego modelu. Jeszcze nastawiam się psychicznie do podjęcia próby złożenia tego fajnego zestawu. Po obejrzeniu warsztatu kolegi Stroju opadła mi kopara. Świetny czołg ulepił. Mój poziom jeszcze długo nie będzie tak dobry, więc nie wiem czy brać się za budowę tego modelu w tej chwili, czy pouczyć się sztuki modelarskiej na tańszych zestawach

Podobno miał się sam sklejać, niestety nic z tego nie wyszło. Leżał w pudełku przez parę dni i nic. Po otwarciu pudełka też się sam nie chciał składać. W końcu postanowiłem się za niego zabrać. Tak całkiem serio naprawdę się go świetnie skleja, wszystko jest super spasowane. Zobaczymy jak będzie dalej. Kadłub spasowany na sucho. Oto efekty mojej pracy:

20100614594.jpg

20100614595.jpg

20100614596.jpg

widzę bardzo duże zainteresowanie tym postem

póki co niewiele zrobiłem.ciąg dalszy walki z wanną:

...

No nie narzekaj - ponad 5 setek podglądaczy tu było i to w przeciągu tygodnia a to, moim zdaniem, niezły wynik. Po za tym sam napisałeś, że niewiele jeszcze zrobiłeś... Poczekaj jak zaprezentujesz większy kawał zrobionej roboty

PS. Zdjęcia są zbyt mało szczegółowe. Na imageshack'u umieszczaj fotki w większej rozdzielczości a na forum wklejaj dopiero ich miniaturki. Postaraj się też poprawić oświetlenie tak by drugi plan nie ginął w cieniu i wykombinuj dla lepszej czytelności jakieś jednolite tło.

kolego Sławko żartowałem tylko .

Dr watson zobaczymy, czy mi piękny model wyjdzie. Sam model jest super, co do tego nie ma wątpliwości. Ale moje możliwości nie są jeszcze tak dobre, aby z góry zakładać, że model będzie piękny. Moje wcześniejsze modele były przeciętne. Zobaczymy jaki ten mi wyjdzie

kolego Sławko żartowałem tylko .

Dr watson zobaczymy, czy mi piękny model wyjdzie. Sam model jest super, co do tego nie ma wątpliwości. Ale moje możliwości nie są jeszcze tak dobre, aby z góry zakładać, że model będzie piękny. Moje wcześniejsze modele były przeciętne. Zobaczymy jaki ten mi wyjdzie

Wiem, wiem

Pewnie, że wszystko super pasuje. Jest o najlepszy model jaki sklejałem do tej pory. Chciałbym sklejać same tasci Teraz mam ochotę kupować tylko drogie modele.

Dobra prace poszły do przodu. Z tą walką, to raczej walka z samym sobą. Ogólny brak czasu, itp. Kadłub i działo spasowane na sucho.

To czas na zdjęcia:

20100619618.jpg

20100619617.jpg

20100617613.jpg

I tu zdjęcie z trochę wcześniejszego okresu prac:

20100617612.jpg

Nie za wiele na tych fotkach widać.

Dlaczego ich rozdzielczość to tylko 320x240 pix skoro telefon, którym są robione ma większe możliwości (3,2 Mpix) ?

Z jakiego oświetlenia korzystasz ?

tak szczerze to nie korzystam z żadnego oświetlenie.ewentualnie z naturalnego,dziś dorwałem jakiś normalny aparat, więc zdjęcia też będą lepsze,

Post pod postem. Dziś trochę posiedziałem i prace poszły ostro do przodu. I w końcu zdjęcia robione jakimś normalnym aparatem, a nie komórką. Oto efekty:

dsc00397cv.jpg

dsc00399wa.jpg

dsc00400rk.jpg

dsc00401jh.jpg

dsc00402gh.jpg

dsc00403.jpg

dsc00404c.jpg

Mam pytanie. Chciałbym dokupić jakieś fajne pakunki. Czy mógłby mi ktoś doradzić, jaki zestaw sobie kupić i gdzie w Polsce można go nabyć?

Jakość zdjęć lepsza ale ze szczegółowością to trochę marnie - nadal mogę oglądać tylko 320x240 pikseli.

W jakiej rozdzielczości wrzucasz zdjęcia na serwer ?

Firma legend ma spory asortyment różnych różności na pancerze, może coś takiego Cię zainteresuje ?

http://www.jadarhobby.pl/legend-lf1144-firefly-stowage-p-17805.html

Zabrałem się za układ jezdny i mam pytanie. W zestawie są dwa rodzaje kół. Które powinienem wybrac? Z góry przepraszam kolegę Sławko za moją marną fotografię.

dsc00443xm.jpg

dsc00445dr.jpg

Witam.

Daj pełne koła.

Większość FF V.c miała pełne koła.

Po za tym z tego co pamiętam to wszystkie malowania jakie są w tym zestawie Tasca miały w oryginale pełne koła.

Pozdrawiam

Jacek

...Z góry przepraszam kolegę Sławko za moją marną fotografię.

To Twój warsztat a ja tu tylko w gościnę zaglądam więc nie musisz mnie za nic przepraszać.

A jak zestaw dodatków ? Możliwy ?

post pod postem. Mam pytanie. Do czego służyły płyty zamontowane na bokach kadłuba na zdjęciu poniżej? Mam takie elementy w zestawie i zastanawiam się, czy je zamontowac w moim zestawie czy nie. Kolega Stroju nie zamontował tych elementów, ale ja nie muszę robi tak samo. Proszę o podpowiedź

1257050201firefly.jpg