bigmodel Napisano 22 Czerwca 2010 Share Napisano 22 Czerwca 2010 Witam. Te dodatkowe płyty które były na bokach kadłuba, to było dodatkowe do pancerzenie komór amunicyjnych. Jako że Firefly V.c były przerabiane z Shermanów M4A4. - 75 mm, które miały komory amunicyjne w bocznych sponsonach kadłuba. Więc aby wzmocnić w tych miejscu pancerz zastosowano dodatkowe do pancerzenie w tych miejscach. W trakcie przebudowy na wersje V.c jeżeli takie do pancerzenie już było to nie usuwano go. Nie we wszystkich FF V.c były takie płyty. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2010 Witam. Mam pomysł na malowanie. Chciałbym go pokazac w barwach 1.Pułku Ułanów Krechowieckich. Czy powinienem coś przerobic przy tym modelu? I drugie pytanie czy ktoś mógłby podrzucic jakieś zdjęcia shermanów z tego pułku? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 A może Sherman od Maczka? Będzie się ładnie prezetował w kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 Witam. Mam pomysł na malowanie. Chciałbym go pokazac w barwach 1.Pułku Ułanów Krechowieckich. Czy powinienem coś przerobic przy tym modelu? Nic nie powinieneś przerabiać.... Firefly Vc nie służyły w tym pułku, ani w żadnym innym we Włoszech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Dobra Panowie, skoro nie pułki włoskie, to Maczek może byc? Kolejne pytanie, jakie kalki powinienem dokupic? Proszę o pomoc. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Witam Mam pytanie czy tasca robi ruchome wózki czy klejone na stałe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Ruchome, bardzo fajnie to rozwiązali. W zestawie znajduje się pasek jakiejś gumy. Zajrzyj do warsztatu kolegi Stroju. Zrobił kilka fotek z montażu tych wózków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Share Napisano 23 Lipca 2010 Witam! oj dawno mnie tu nie było. Dokupiłem zestaw żywiczny do modelu: Po raz pierwszy mam do czynienia z żywicą, Strasznie twarda. Ma ktoś dobry sposób na jej obrobienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Ma ktoś dobry sposób na jej obrobienie? Jest jeden obrabiać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i nie wdychać opiłków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Dobrze się obrabia, jak zamoczysz ją na trochę we wrzątku, mięknie wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Model już praktycznie sklejony, wieża pokryta podkładem: I trochę żywicy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Niezła robota z żywicą I zdjęcia tez o wiele lepsze niż poprzednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 staram się jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszek1 Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Jestem tu od niedawna i zadziwil mnie poziom modelarzy na tym forum. Moje i modele kolegow w porownaniu do waszych sa niczym mimo to ze jestem jednym z lepszych w naszej modelarskiej ekipie.Szczegolnie ten czolg wpadl mi w oko.Powinienes sie zglosic na jakis konkurs modelarski z tym pojazdem.Sam zamierzam zaniedlugo zakupic model messershmitta 262 i zdac dla was relacje zbudowy byscie mi pomagali dojsc do tak wyskiego poziomu jaki prezentuje to forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 Kolego, jestem początkującym modelarzem. Od około roku zajmuję się na poważnie modelarstwem.Do tej pory zrobiłem jeden według mnie naprawdę dobry model. Póki co mam jeszcze niski poziom. Jest tutaj mnóstwo modelarzy, którzy robią naprawdę świetne modele. Czołg zwrócił twoją uwagę, bo producent naprawdę się postarał przy produkcji tego modelu. W zasadzie sam się skleja. Wiesz model jeszcze nie jest pomalowany, to trudno powiedzieć, czy się nada na jakiś konkurs. Pomaluję, wystawię w galerii i ocenisz i inni koledzy, co z tego wyszło. Nie widziałem twoich prac (lub nie pamiętam w tej chwili), więc trudno mi ocenić twój poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszek1 Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Racja troche za wczesnie ocenilem twoja prace.Chociaz glownie chodzilo o sam model, od roku no w sumie od 9 miesiecy sklejam modele jak ty i tez mam swoj ulubiony model ktory uwazam za najlepszy lokomotive br 41 z italeri wyszlo w maju, nie mam jeszcze zadnych swoich prac opublikowanych na tym forum ale zamierzam wykonac mesa 262 mam nadzieje ze jak zaczne to zajzysz na temat.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Na samym początku przepraszam za jakość zdjęć. Niestety byłem zmuszony robić zdjęcia komórką Zaczynam od załoszowanej żywicy. Jeszcze tylko suchy pędzel i żywicę mam gotową: Teraz sam czołg pokryty kolorem bazowym, naturalnie wszystko malowane pędzlem: No i figurka. Jeszcze nie jest pomalowana. I tutaj mam pytanie. Co trzeba przerobić w tej figurce, aby zrobić z niego polskiego czołgistę? Czy w ogóle się nadaje, czy ktoś poleca inny zestaw figurantów? A teraz foty: Mam nadzieję, że nie zepsułem jakoś bardzo tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Share Napisano 31 Lipca 2010 Do zestawu kupiłem zestaw takich oto kalek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 a ja mam pytanie w kwestii formalnej: czy akurat tej wersji używali Polacy? chodzi o Shermana Firefly Vc with cheek armour, wieża bez włazu bocznego. będę wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Według mojej wiedzy Polacy używali z włazem bocznym. Ale ja chcę zasłonić to miejsce gąsienicami bądź innym elementem żywicznym. Mój właz zniknął w gąszczu dywanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam a ja mam pytanie w kwestii formalnej: czy akurat tej wersji używali Polacy? chodzi o Shermana Firefly Vc with cheek armour, wieża bez włazu bocznego. Używali . Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t=3806 http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?p=36813&highlight=#36813 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Trochę pomalowałem model. Prace posuwają się powoli do przodu. Więżę pokryłem warstwa lakieru. Czas na łosz. Nałożyłem suchy pędzel na żywicę. Jestem zadowolony z efektu uzyskanego z żywicą. Oto zdjęcia: I żywica: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam! Wieża została załoszowana i przetarta suchym pędzlem. Dziś zdjęcia robione normalnym aparatem a nie komórką. Oto zamontowana wieża: Nałożone kalki: I na koniec gotowe wózki: To póki co to na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Kontynuuję monolog. Dziś załoszowałem kadłub. Może trochę dużo zdjęć wrzucam na tym etapie prac, no ale trudno. Wygląda to tak: Teraz czas to rozjaśnić. Efekty pokażę niedługo Wykończyłem pare elemetów żywicznych: I na sam koniec proszę o pomoc w malowaniu gąsienic. Pierwszy raz będę malował gąsienice. Chcę zrobić tak. Położyć surfacera na gąski, następnie pomalować całość czarnym kolorem, przetrzeć rdzawym i przetrzeć metalizerem. Dobrze kombinuję? Czy źle myślę? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za wszelkie porady. I jeszcze jedno pytanie. Z czego były wykonane skrzynki, które pokazuję na trzecim zdjęciu od końca? Stal?Aluminium? Mogły rdzewieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam. Ja bym sobie darował rdzę. Tak na szybko, w tym przypadku gąsienica zrobiona była z gumy, w środku gumowego klocka gąsienicy było zatopione stalowe rusztowanie które wystawało z boków i umożliwiało montaż zębów łączących gąsienice, oraz wystającym od góry stalowym szewronem antypoślizgowym. Po malował bym na czarno gąsienice, następnie przetarł bym szewron oraz zęby prowadzące od środka delikatnie jakimś stalowym kolorem. Żeby uzyskać kolor wytartej stali. I na koniec jakieś suche pastele. Tak ja bym zrobił . Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi