Skocz do zawartości

Sherman Firefly - Tasca 1:35

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Te dodatkowe płyty które były na bokach kadłuba, to było dodatkowe do pancerzenie komór amunicyjnych. Jako że Firefly V.c były przerabiane z Shermanów M4A4. - 75 mm, które miały komory amunicyjne w bocznych sponsonach kadłuba. Więc aby wzmocnić w tych miejscu pancerz zastosowano dodatkowe do pancerzenie w tych miejscach. W trakcie przebudowy na wersje V.c jeżeli takie do pancerzenie już było to nie usuwano go.

Nie we wszystkich FF V.c były takie płyty.

Pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Mam pomysł na malowanie. Chciałbym go pokazac w barwach 1.Pułku Ułanów Krechowieckich. Czy powinienem coś przerobic przy tym modelu?

I drugie pytanie czy ktoś mógłby podrzucic jakieś zdjęcia shermanów z tego pułku? Z góry dziękuję za pomoc.

Witam.

Mam pomysł na malowanie. Chciałbym go pokazac w barwach 1.Pułku Ułanów Krechowieckich. Czy powinienem coś przerobic przy tym modelu?

Nic nie powinieneś przerabiać.... Firefly Vc nie służyły w tym pułku, ani w żadnym innym we Włoszech.

Dobra Panowie, skoro nie pułki włoskie, to Maczek może byc? Kolejne pytanie, jakie kalki powinienem dokupic? Proszę o pomoc. z góry dzięki

Ruchome, bardzo fajnie to rozwiązali. W zestawie znajduje się pasek jakiejś gumy. Zajrzyj do warsztatu kolegi Stroju. Zrobił kilka fotek z montażu tych wózków.

• 4 weeks later...

Witam!

oj dawno mnie tu nie było. Dokupiłem zestaw żywiczny do modelu:

legendlf1144jpgthumb200.jpg

Po raz pierwszy mam do czynienia z żywicą, Strasznie twarda. Ma ktoś dobry sposób na jej obrobienie?

Model już praktycznie sklejony, wieża pokryta podkładem:

dsc01622x.th.jpg

dsc01623s.th.jpg

dsc01624eg.th.jpg

I trochę żywicy:

dsc01618z.th.jpg

dsc01619b.th.jpg

dsc01620e.th.jpg

Jestem tu od niedawna i zadziwil mnie poziom modelarzy na tym forum. Moje i modele kolegow w porownaniu do waszych sa niczym mimo to ze jestem jednym z lepszych w naszej modelarskiej ekipie.Szczegolnie ten czolg wpadl mi w oko.Powinienes sie zglosic na jakis konkurs modelarski z tym pojazdem.Sam zamierzam zaniedlugo zakupic model messershmitta 262 i zdac dla was relacje zbudowy byscie mi pomagali dojsc do tak wyskiego poziomu jaki prezentuje to forum .

Kolego, jestem początkującym modelarzem. Od około roku zajmuję się na poważnie modelarstwem.Do tej pory zrobiłem jeden według mnie naprawdę dobry model. Póki co mam jeszcze niski poziom. Jest tutaj mnóstwo modelarzy, którzy robią naprawdę świetne modele. Czołg zwrócił twoją uwagę, bo producent naprawdę się postarał przy produkcji tego modelu. W zasadzie sam się skleja. Wiesz model jeszcze nie jest pomalowany, to trudno powiedzieć, czy się nada na jakiś konkurs. Pomaluję, wystawię w galerii i ocenisz i inni koledzy, co z tego wyszło. Nie widziałem twoich prac (lub nie pamiętam w tej chwili), więc trudno mi ocenić twój poziom.

Racja troche za wczesnie ocenilem twoja prace.Chociaz glownie chodzilo o sam model, od roku no w sumie od 9 miesiecy sklejam modele jak ty i tez mam swoj ulubiony model ktory uwazam za najlepszy lokomotive br 41 z italeri wyszlo w maju, nie mam jeszcze zadnych swoich prac opublikowanych na tym forum ale zamierzam wykonac mesa 262 mam nadzieje ze jak zaczne to zajzysz na temat.pozdr

Na samym początku przepraszam za jakość zdjęć. Niestety byłem zmuszony robić zdjęcia komórką:oops:

Zaczynam od załoszowanej żywicy. Jeszcze tylko suchy pędzel i żywicę mam gotową:

20100729690.th.jpg

20100729691.th.jpg

20100729692.th.jpg

Teraz sam czołg pokryty kolorem bazowym, naturalnie wszystko malowane pędzlem:

20100729693.th.jpg

20100729697.th.jpg

20100729698.th.jpg

20100729699.th.jpg

20100729707.th.jpg

No i figurka. Jeszcze nie jest pomalowana. I tutaj mam pytanie. Co trzeba przerobić w tej figurce, aby zrobić z niego polskiego czołgistę? Czy w ogóle się nadaje, czy ktoś poleca inny zestaw figurantów? A teraz foty:

20100729704.th.jpg

20100729705.th.jpg

Mam nadzieję, że nie zepsułem jakoś bardzo tego zestawu?

a ja mam pytanie w kwestii formalnej: czy akurat tej wersji używali Polacy? chodzi o Shermana Firefly Vc with cheek armour, wieża bez włazu bocznego. będę wdzięczny za informacje.

Według mojej wiedzy Polacy używali z włazem bocznym. Ale ja chcę zasłonić to miejsce gąsienicami bądź innym elementem żywicznym. Mój właz zniknął w gąszczu dywanu.

Witam

a ja mam pytanie w kwestii formalnej: czy akurat tej wersji używali Polacy? chodzi o Shermana Firefly Vc with cheek armour, wieża bez włazu bocznego.

Używali .

Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj

http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t=3806

http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?p=36813&highlight=#36813

Pozdrawiam

Jacek

Trochę pomalowałem model. Prace posuwają się powoli do przodu. Więżę pokryłem warstwa lakieru. Czas na łosz. Nałożyłem suchy pędzel na żywicę. Jestem zadowolony z efektu uzyskanego z żywicą. Oto zdjęcia:

20100731714.th.jpg

20100731715.th.jpg

20100731716.th.jpg

20100731718.th.jpg

I żywica:

20100731710.th.jpg

20100731711.th.jpg

20100731720.th.jpg

Witam!

Wieża została załoszowana i przetarta suchym pędzlem. Dziś zdjęcia robione normalnym aparatem a nie komórką. Oto zamontowana wieża:

dsc02049h.th.jpg

dsc02050.th.jpg

dsc02051ss.th.jpg

dsc02059m.th.jpg

dsc02058v.th.jpg

dsc02057p.th.jpg

dsc02056g.th.jpg

Nałożone kalki:

dsc02052k.th.jpg

dsc02053u.th.jpg

dsc02054t.th.jpg

dsc02055q.th.jpg

I na koniec gotowe wózki:

dsc02060.th.jpg

dsc02063k.th.jpg

dsc02064ae.th.jpg

dsc02065.th.jpg

To póki co to na tyle.

Kontynuuję monolog. Dziś załoszowałem kadłub. Może trochę dużo zdjęć wrzucam na tym etapie prac, no ale trudno. Wygląda to tak:

dsc02119o.th.jpg

dsc02120.th.jpg

dsc02121p.th.jpg

dsc02122o.th.jpg

dsc02128u.th.jpg

dsc02126g.th.jpg

dsc02131n.th.jpg

Teraz czas to rozjaśnić. Efekty pokażę niedługo

Wykończyłem pare elemetów żywicznych:

dsc02111jw.th.jpg

dsc02135j.th.jpg

dsc02134t.th.jpg

I na sam koniec proszę o pomoc w malowaniu gąsienic. Pierwszy raz będę malował gąsienice. Chcę zrobić tak. Położyć surfacera na gąski, następnie pomalować całość czarnym kolorem, przetrzeć rdzawym i przetrzeć metalizerem. Dobrze kombinuję? Czy źle myślę? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za wszelkie porady. I jeszcze jedno pytanie. Z czego były wykonane skrzynki, które pokazuję na trzecim zdjęciu od końca? Stal?Aluminium? Mogły rdzewieć?

Witam.

Ja bym sobie darował rdzę.

Tak na szybko, w tym przypadku gąsienica zrobiona była z gumy, w środku gumowego klocka gąsienicy było zatopione stalowe rusztowanie które wystawało z boków i umożliwiało montaż zębów łączących gąsienice, oraz wystającym od góry stalowym szewronem antypoślizgowym.

Po malował bym na czarno gąsienice, następnie przetarł bym szewron oraz zęby prowadzące od środka delikatnie jakimś stalowym kolorem.

Żeby uzyskać kolor wytartej stali.

I na koniec jakieś suche pastele.

Tak ja bym zrobił .

Pozdrawiam

Jacek