Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mój ostatni projekt, powoli zbieram części, na początek zestaw Revella, z którego wykorzystam tylko wieże i rakietnice plus zestaw Dragona, z którego przeszczepie całe podwozie.

1066674772.jpg

1405_rn.jpg

Propozycje, zdjęcia i tym podobne mile widziane

Update niebawem. . .

Napisano
Propozycje, zdjęcia i tym podobne mile widziane Very Happy

gallery-76513425-500x500.jpg

Jedno zdjęcie, które mam w "schowku".

Napisano

Witam.

zestaw Revella, z którego wykorzystam tylko wieże i rakietnice plus zestaw Dragona, z którego przeszczepie całe podwozie.

1066674772.jpg

1405_rn.jpg

Obawiam się że to niezbyt trafna myśl koncepcja z przeszczepieniem podwozia z zestawu Dragona.

W Revellowskim Shermanie M4A3.75.W nie były montowane takie wózki jezdne jakie ma ten Sherman z Dragona. Dragon ma wczesne wózki jezdne, natomiast M4A3 miały już montowany późny typ wózka jezdnego.

Jeżeli już to polecam zawieszenie z Tasca.

VVSS SUSPENSION (LATE)

http://www.tasca-modellismo.com/seihin/vvss/vvssb.html

VVSS SUSPENSION (EARLY)

http://www.tasca-modellismo.com/seihin/vvss/vvssa.html

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

No i super takie info mi jest potrzebne, bigmodel możesz podrzucić jakieś większy info i jakieś fotki, jakie wersje występowały i gdzie ??

Napisano
bigmodel możesz podrzucić jakieś większy info i jakieś fotki, jakie wersje występowały i gdzie ??

O tym można by książkę napisać

Na szybko.

O to wczesny typ wózka jezdnego jaki jest w modelu Dragona.

wozki1.jpg

I występował głównie we wczesnych wersjach Shermana:

M4 75 mm, M4A1 75 mm oraz M4A2 75 mm.

Natomiast w późniejszych modelach Shermana:M4 75 mm, M4A2 75 mm M4A1.76 mm, M4 105 mm,M4A4 75 mm oraz między innymi i w M4A3 były już montowane takie wózki jezdne

wozki2-1.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Nie tylko wózki. Kadłub również. Nie widziałem do tej pory żadnego calliope z odlewanym kadłubem. Wszystkie miały spawany.

Napisano
Nie tylko wózki. Kadłub również. Nie widziałem do tej pory żadnego calliope z odlewanym kadłubem. Wszystkie miały spawany.

Czasami były też montowane na M4 z kadłubem typu Compozyt.

Ale głownie z tego co widać po zdjęciach to T34 Caliope występuje głównie na wersjach: M4 75 mm oraz na M4A3.75.W

EDIT

Były też montowane na późnych wersjach M4A1 75 mm

Jedno zdjęcie znalazłem.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Porozmawiałem trochę z bigmodel'em i zmiana planów to będzie bazowy sherman:

mar14984_dn6325.jpg

Dumo - a gąski od wersji M4a3 będziesz wykożstywał z revella??. Bo jeśli nie to ja odkupie Smile

Witam a gąski mogę opylić dogadamy się jak przyjdą mi paczuszki

Napisano

Mam pytanie gdzie można dostać metalową lufe do Sherman'a Calliope ??

• 2 weeks later...
Napisano

Mały update, połączenie Revella z Dragunem:

P1010913.jpg

Napisano

Kadłub ogólnie skończony czekam tylko na żywiczny silnik i worki z piaskiem...

Fotki

Z fleszem:

P1010917.jpg

Światło dzienne:

P1010918.jpg

Pzdr

Napisano

A cóż Was tak wszystkich wzięło z tymi "zapalniczkami", szkopskiej blachy się zniżka robi...

Fajne przeróbki dawaj z nim dalej. Jak się klei DSy? Ja się nie przekonałem jakoś do tych gąsek...

Napisano

Choć jednego amerykańca w kolekcji trzeba mieć, u mnie spora przewaga Niemców. Co do DS sam się nie spodziewałem ale muszę przyznać że są za****ste. Bardzo dobrze się układają i mają wyraźny szczegół.

P1010919.jpg

P1010920.jpg

Napisano

Dumo a jak wygiąłeś celownik od browninga? Te blaszki z RB model są naprawdę za grube ,a co za tym idzie twarde. Ja przy swojej 50 -ce mało nie dostałem białej gorączki gdy przyszło dogiąć ten celownik.

Napisano

Oj także miałem nerwy ja ogólnie nienawidzę składać blach, kurcze ja mam dość małe palce a czasami zastanawiam się jak inni to robią. Z tego co pamiętam blaszki do browninga wyginałem pensetami i to jakiś czas temu bo miały służyć do wietnamskiego Gun Truck'a.

Napisano

Mam pytanie kolego. Dlaczego przy wózkach dałeś dwa różne rodzaje kół?

Napisano

Koła w wózkach po wymiance, widziałem parę fotek na których są sherman'y z pomieszanymi kołami postanowiłem wykorzystać ten smaczek.

Na razie znalazłem jedną:

sherman.jpg

Napisano

A pewien jesteś, że Calliope miał karabin na wieży?

Tak to fajnie idzie, czekam aż przybędą "rury".

Napisano

Karabinu nie będzie bo się po prostu nie mieści

Napisano

Rakietnica w trakcie budowy, przednia część będzie zakryta płachtą [brezentem] koniec lufy też zawinę szmatką.

P1010921.jpg

P1010922.jpg

Napisano

Płachty zrobione jeszcze tylko parę duperelków i wieżyczka skończona:

P1010925.jpg

P1010926.jpg

P1010924.jpg

P1010923.jpg

Napisano
wszystko fajne tylko ŚCIĄGNIJ TĄ SZMATĘ Z TEGO będzie lepiej wyglądać Smile

Dokładnie

i pracuj dalej na rzecz Shermanocholizmu