Skocz do zawartości

[Galeria] by qc (figurki i makiety do gier bitewnych)

quidamcorvus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Galeria: Zwiadowcza kompania z Królestw Ogrów. Gorger.

Od pomalowania prezentowanych poniżej modeli ze Zwiadowczej kompanii z Królestw Ogrów do Warheim FS minęły 3 lata, ale dopiero teraz, po długim oczekiwaniu w kolejce, zdjęcia doczekały się publikacji.

Dziś mam dla Was zdjęcia stronników, wśród których znajduje się Gorger.

Do malowania użyłem głównie farb GW, w tym kontrastów, a także wielu olejnych efektów.

WLpfMN.jpg

P1bavY.jpg

GvmsSp.jpg

4ptGje.jpg

JnBqgn.jpg

• Like 4

Galeria: Zwiadowcza kompania z Królestw Ogrów. Yeti.

Od pomalowania prezentowanych poniżej modeli ze Zwiadowczej kompanii z Królestw Ogrów do Warheim FS minęły 3 lata, ale dopiero teraz, po długim oczekiwaniu w kolejce, zdjęcia doczekały się publikacji.

Dziś mam dla Was zdjęcia stronników, wśród których znajduje się Yeti.

Do malowania użyłem głównie farb GW, w tym kontrastów, a także wielu olejnych efektów.

tU98QD.jpg
Lj1JrE.jpg

nyYqsD.jpg

4ptGje.jpg

• Like 2

6 minut temu, M.A.V. napisał:

strasznie niedożywiony.....   nic dziwnego że taki wkurzony  :szczerbol:

Jak się okazało śnieg ma bardzo mało kalorii, nawet ten żółty. 😉

• Haha 1

15 godzin temu, Slawek_26869 napisał:

O q...e, ale banda, i nawet "lotnictwo" mają :) 
" - " za brak szachownicy :mrgreen:

Szachownicy co prawnie nie ma, ale za to są dwie beczki z piwem. 😉

• Like 1

8 godzin temu, quidamcorvus napisał:

Szachownicy co prawnie nie ma, ale za to są dwie beczki z piwem. 😉

No to kamień z serca :) 

W takim razie jest " + " za nawiązanie do historii; nie pamiętam dokładnie który z Naszych pilotów II-wojennych pisał w swoich wspomnieniach o przewozie piwa w zbiornikach zapasowych :hmmm:

• Like 1

Galeria: Zwiadowcza kompania z Królestw Ogrów. Rydwan.

Od pomalowania prezentowanych poniżej modeli ze Zwiadowczej kompanii z Królestw Ogrów do Warheim FS minęły 3 lata, ale dopiero teraz, po długim oczekiwaniu w kolejce, zdjęcia doczekały się publikacji.

Dziś mam dla Was zdjęcie machiny wojennej - Rydwanu.

Do malowania użyłem głównie farb GW, w tym kontrastów, a także wielu olejnych efektów.

xowHPV.jpg

xD4NU8.jpg

Hc7hoa.jpg

vrQX4b.jpg

mvyTqi.jpg

XiWUNK.jpg

• Like 2

Figurkowy Karnawał Blogowy. Edycja #127: Para, trójka & kareta...... czyli jak w warsztacie wygrać w porządek

Obecnie w warsztacie waloryzuję makiety z zestawów ruin od Kromlech.eu, co możecie śledzić w czwartkowych wpisach publikowanych na blogu DansE MacabrE, a także przygotowuję recenzję modeli nieumarłych od Axia Miniatures, które będą dostępne niebawem w ramach zbiórki na Kickstarterze.

Natomiast w międzyczasie, korzystając z dnia wolnego postanowiłem posprzątać i nieco przeorganizować pracownię, bo z tego co sprawdziłem we wpisach, ostatnia przemeblowanie zrobiłem niemal 4 lata temu, a to wystarczający czas, by coś zmienić.

Warsztat to miejsce magiczne. To tutaj, w moim przypadku na poddaszu, niczym w tajemnej pracowni alchemika, powstają arcydzieła z plastiku, żywicy oraz HDF-u i patyczków do kawy. Oczywiście, alchemia ma też swoje skutki uboczne – z czasem każda wolna przestrzeń zamienia się w malowniczy stos pędzli o wątpliwej używalności, pudełek z bardzo potrzebnymi bitsami oraz farb, które zaschły akurat na tym odcieniu, którego teraz pilnie potrzeba.

Jak się okazało, moje poddasze zdążyło przez cztery lata przeistoczyć się w skarbiec Smauga, tylko zamiast złota i klejnotów, w każdej wnętrzności mebli czaiły się kubeczki z wodą, w których farba zdążyła skamienieć, pół-gotowe figurki i oczywiście instrukcje od modeli, których nigdy już nie będzie mi dane skleić. Wniosek? Czas na rewolucję! A przynajmniej na przemeblowanie...

Zacznijmy od klasyki. Worki na śmieci. Dwa wielgachne, 120 litrowe potwory zostały wypchane po brzegi resztkami projektów,  pustymi pudełkami, których może jeszcze kiedyś użyję, ścinkami materiałów, a także warsztatowymi notatkami, których wartość historyczna dorównywała glinianym tabliczkom z pismem klinowym. Po tym akcie barbarzyństwa odzyskałem możliwość wejścia do pracowni bez obawy o przypadkowe wywołanie lawiny.

Kiedy już odzyskałem podłogę, można było przejść do przetasowań. Półki po lewej stronie? Stały jedna na drugiej jak pijane krasnoludy w tawernie. Postanowiłem dać im nowe życie na poziomie podłogi i przy okazji sprawić sobie solidne blaty, przykręcają do górnych powierzchni płyty mdf  o grubości 9 mm i wymiarach 120 x 60 cm, na których ustawiłem modułowy stół z ruinami Mordheim, który czeka na wykończenie dłużej niż niektóre kampanie RPG. 

Zmiana układu biurek też okazała się kluczowa. Dotychczasowe ustawienie plecami do siebie miało swój urok, ale jak się okazuje, nie było optymalne. Teraz stanęły w kształt litery L, a dodatkowe stojące po lewej stronie półki zniknęły pod blatami, co sprawiło, że wreszcie mam gdzie postawić akcesoria, zamiast upychać je metodą rodem z gry Tetris.

Pierwotnie biurka były ustawione do siebie plecami, bo fabryczne wymiary każdego z blatów to 120 x 60 cm (co tylko przypadkowo, daje wymiary standardowego pola bitwy), a po odjęciu miejsca zajmowanego przez warsztatowy system modułowy od HobbyZone, zostawała spora przestrzeń robocza w której mieściła się mata do cięcia o rozmiarze A1.

Aby odzyskać powierzchnię, do każdego z blatów przykręciłem 9 mm płyty mdf o łącznych wymiarach 120 x 80 cm. I obecnie wygląda to tak jak na pierwszym zdjęciu, które możecie zobaczyć poniżej. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to na prawym stole prawdopodobnie pojawi się konkurencyjny dla HZ warsztatowy system modułowy, ale o tym później. 

Wszystko to dobrze, ale warsztat bez porządnego światła to jak generał bez armii. Więc nowa lampa LED zagościła nad stołem, a w planach mam też wymianę maty do cięcia, która pamięta jeszcze czasy, gdy pierwsze figurki malowałem Humbrolami. No i wreszcie klimatyzator – latem chroni przed roztopieniem się razem z Green Stuffem, zimą sprawia, że nie trzeba malować w rękawiczkach narciarskich.

Krzesło? Cóż, to jeszcze wytrzyma. Może kolejna przemeblowana kadencja pozwoli mu odejść na zasłużoną emeryturę.

I tak oto poddasze przeszło metamorfozę!

Czy teraz jest idealnie? No skąd! Ale przynajmniej mogę usiąść, rozłożyć warsztat, nie ryzykować zasypania stertą pudełek i nawet pomalować coś bez konieczności trzymania pędzla w zębach, bo nie ma gdzie go odłożyć.

A jak u Was, szanowne państwo-draństwo? Macie swoje królestwa hobby? A może walczycie o każdy centymetr blatu kuchennego i liczycie czas do wymarszu domowników? Dajcie znać!

j8k7JQ.jpg

AnWz9e.jpg

ldYIVZ.jpg

Nakręciłem też krótki filmik, który możecie obejrzeć TUTAJ.

• Like 2

• 2 weeks later...

Galeria: Zwiadowcza kompania z Królestw Ogrów. Kocioł Przepastnych Trzewi.

Dziś mam dla Was zdjęcia elementu tereny - kotła Przepastnych Trzewi, o którym więcej możecie przeczytać TUTAJ.

Jg3yd1.jpg

qFSHjo.jpg

YvDBLD.jpg

x4reo5.jpg

• Like 3