Jump to content

[I&A]OIF, AAVR+Humvee diorama, 1:35 HB, Academy + inne

stroju
 Share

Recommended Posts

Historia tej dioramy sięga ponad pół roku w przeszłość kiedy to po skończeniu dioramy z Merkavą postanowiłem zrobić kolejną dioramę już z większą liczbą figurek (większą od jeden ;) ) i jakąś konkretną akcją,

Od dawna miałem upatrzony model AAVR'a z HB, ale nie miałem pomysłu do czego go użyć, ale jakoś potem zobaczyłem ciekawy zbiór fotek przedstawiających zniszczone Humvee, no i pomysł zaczął kiełkować...

Ogólna koncepcja jest taka:

Humvee jadący na patrolu najechał na minę pułapkę która wybuchła poważnie go uszkadzając, jak już pył po wybuchu opadł, saperzy sprawdzili teren, ściągnięto pojazd inżynieryjny by ten wrak zawlec do bazy, na dioramie będzie ukazany moment jak się żołnierze pilnujący wraku naradzają się co zrobić lub jak go podnieść (lub też czekają na ciężarówkę na którą go wsadzą).

W rolach głównych wystąpi AAVR z HB i Humvee M1025 Academy, z figurek to mam marines'ów z Dragona i ewentualnie tą trójkę piechoty z Trumpkowego zestawu:

AAVRdiorama.jpg

Prace nad modelami rozpocząłem już pół roku temu ale jakoś szybko zdechły, jednak ostatnio spojrzałem w kalendarz i stwierdziłem że do konkursów w Październiku nie zostało tak wiele czasu, więc wznowiłem pracę by skończyć zaczęte projekty.

Teraz modele:

AAVR:

AAVR006.jpg

AAVR009.jpg

Po wznowieniu:

AAVR012.jpg

AAVR013.jpg

AAVR014.jpg

AAVR015.jpg

AAVR016.jpg

AAVR017.jpg

AAVR018.jpg

AAVR019.jpg

AAVR020.jpg

I Humvee, silnik z CMK, chłodnica z Tamkowego, mam do niego jeszcze żywiczne koła i radio:

Hummer.jpg

Hummer001.jpg

Hummer002.jpg

Hummer003.jpg

Hummer005.jpg

Hummer004.jpg

Hummer007.jpg

Hummer006.jpg

No, to mam nadzieję że do końca Września się wyrobię.

Liczę na waszą pomoc merytoryczną, no i może ktoś wymyśli jakiś dobry tytuł.

c.d.n.

To wnętrze jest naprawdę niezłe, wygląda jak prawdziwe, gratuluje dobrania koloru ,bo pasuje w sam raz. Jak z jakością AAVR'a z HB , czy wszystko pasuje i ogólnie jak ma się jakość do ceny, bo właśnie do mnie jedzie ich sd.kfz.222.

Dzięki za szybkie wsparcie, mam nadzieję że uda mi się to doprowadzić do końca.

cloner16

Farba na wnętrze to Gunze H50 lime green, udało mi się uniknąć mieszanek.

Co do HB to sklejałem ich dwa modele, ZBD i tego hipcia, generalnie są to niezłe modele za względnie niskie ceny, mają niezłe detale, dobrze się składa czasami wymagają interwencji szpachli, jedynymi ich mankamentami są wszechobecne ślady po wypychaczach (choć z reguły mało widoczne) i ślady łączenia form.

AAVR ma za to świetne gąsienice ogniwkowe, bez śladów po wypychaczach i w dodatku pracujące, łączone na zatrzaski.

I jeszcze zapomniałem przedstawić załogi AAVR'a, figurki wydane chyba przez Alpine Miniatures:

PKWAfganistan015.jpg

Nie no Stroju wielki szacunek za te wnętrze AAVR może ja za jakiś czas wznowię nad niem prace ale też kierowcy Hamvee że najechał na taką piękno minę.No i powodzenia na dalsze etapy prac i oby ten temat nie zdechł.

Nie no Stroju wielki szacunek za te wnętrze AAVR może ja za jakiś czas wznowię nad niem prace ale też kierowcy Hamvee że najechał na taką piękno minę. _No i powodzenia na dalsze etapy prac i oby ten temat nie zdechł.

Młody weź się za naukę polskiego. Nic nie rozumiem ze zdania o kierowcy Humvee...

Wracając do AAV'ki. Kamo NATO'wskie czy pustynne planujesz?

PS. Młody, temat nie zwierzak, nie zdechnie

Tak, hipcio dostanie kamuflaż NATO'wski, ale jeszcze nie dobrałem farb, bo chcę coś z Gunze H, ale chyba nie obejdzie się bez mieszanek... albo kupię Tamkowe kolory NATO...

• 4 months later...
  • 1 year later...