Jarekk Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Model 10TP wreszcie uznałem za zakończony. Zaczynam obecnie budowę drezyny z tankietką TKS. Zakupiłem kiedyś model żywiczny tej drezyny firmy 5 STAR Models. Model wykonano na podstawie planów prototypu i nie wiele ma wspólnego z seryjną drezyną. W ramach budowy od podstaw drezyny postanowiłem jednocześnie doprowadzić do prawdziwego wyglądu drezynę żywiczną. Przyda się do kolejnej drezyny z tankietką TK-3. W wersji żywicznej postęp prac destrukcyjnych wygląda następująco: - płyty boczne dźwigara zostały zmniejszone, - rampa z poprzeczką której nie było poszły do śmietnika, - płyty zjazdowe są dwa razy za małe, - poprzeczka przednia jest do mocnej korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 Aktualny stan prac: Więcej nie dało się odchudzić modelu żywicznego. Została sama rama. Kółeczka, drugi komplet już odlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Przyznam, że pomysłów i determinacji Ci nie brak. Będę zaglądał, jak zawsze z przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Co taki małe TK-3 mogło zrobić nacierającym Niemcom. Jeszcze drezyny jej budowali, szkoda ,że nie wiedzieli ,że będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Lipca 2010 Autor Share Napisano 16 Lipca 2010 Drezyna to oczy i uszy pociągu pancernego. Tylko i wyłącznie rozpoznanie. Jeśli mogła ponadto zjechać z torów i rozpoznawać tereny przyległe do torów, posiadając radiostację, to było to chyba racjonalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Szkoda ,że tylko na 2 tygodnie ,bo w trzecim i czwartym komunikacja musiała być bardzo utrudniona. Ile trwało takie "rozpakowanie" tankietki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Lipca 2010 Autor Share Napisano 17 Lipca 2010 Wjazd na prowadnicę - 2 minuty, zjazd z prowadnicy 1 minuta. Prędkość na torze 46 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 No właśnie jakiego modelu użyjesz na TK? Chyba nikt nie robi w miarę dokładnego modelu TK,a znając Ciebie to na kompromisy nie idziesz Najlepiej będzie chyba połączyć budę RPM-u z resztą Miraga, do tego może jeszcze koła z RPM-u, no i duża ilość scretcha, projekt bardzo ciekawy na pewno będę tu zaglądał, akurat czytam sobie "Pancerne boje września" Szubańskiego więc jestem w temacie ) Trzymam kciuki i życzę powodzenia w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Lipca 2010 Autor Share Napisano 27 Lipca 2010 TKS będzie składakiem Mirage (większość) i RPM. Bryła będzie Mirege, geometrii kadłuba nie będę poprawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2010 Aktualny postęp prac: Myślę, że już zaczyna przypominać oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Drezyna na finiszu. Brak podestów najazdowych i skrzyni. Oczywiście brak również "drobnicy". Czas zabrać się za tankietkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Września 2010 Autor Share Napisano 18 Września 2010 Drezyna osiągnęła już "regulaminowy" wygląd. Do wykończenia drobnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 Świetnie Ci to wychodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 Naprawdę ładnie Panie Jarku Czyli niedługo możemy spodziewać się warsztatu TKS-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Września 2010 Autor Share Napisano 18 Września 2010 Dokładnie tak. "Radiowego" TKS-a. Nie będzie to jednak pełny scratch tylko Mirage-podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 "Radiowego" TKS-a Radiowy TKS możesz mnie mnie oświecić co to było, widziałem radiowego TK, ale TKS nie kojarzę, czy to coś z taką grubą anteną na bocznym pancerzu? W każdym razie na pewno wyjdzie świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 Szacun! Chyba jeszcze nigdzie nie widziałem zrobionej drezynki dla Tksa, a co dopiero w takim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Września 2010 Autor Share Napisano 18 Września 2010 Radiowy TKS będzie miał bambusową antenę z boku pancerza (prawa strona) i jeszcze kilka innych charakterystycznych szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Warsztat już lekko pokrył się kurzem, więc w ten weekend postanowiłem go odświeżyć. Zniechęciłem się lekko wykonaniem układu sprzęgu z amortyzatorem. Małe to i na dodatek skomplikowane. Pół dnia i udało się. W najbliższym czasie nadgonię znacznie dźwigar i systematycznie powoli układ hamulcowy. Na dzień dzisiejszy postęp oprac przy drezynie wygląda tak: Przy okazji uświadomiłem sobie, że chociaż jak się bardzo chce to materiały na temat tankietki TKS wyposażonej w radiostację można znaleźć, to jednak temat ten jest modelarsko i historycznie dziewiczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Czas zabrać się za tankietkę. Planuję jak najmniej używać części metalowych z zestawu. Z błotnikami udało się (2 mm polistyren). Kombinuję teraz nad żaluzjami chłodnicy. Uzupełniłem brakujące w modelu Mirage 2 linie podziału blach, osłony hamulców i brakujące śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2011 Czas wrócić do tematu. Obecnie zabrałem się na zrobieniu samej tankietki. Jest do zrobienia kilka szczegółów radiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 Ehh.... muszę sobie kupić wreszcie tego TKS-a. Piekna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Czerwca 2011 Share Napisano 15 Czerwca 2011 Jarku już kiedyś pytałem to drezyna z żywicy ma się nijak do realu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2011 Nijak, ponieważ została zrobiona z rysunku projektu wstępnego a nie seryjnej drezyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi