Paranoid Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Zgodnie z sugestiami kolegów w temacie http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=343750#343750 postanowiłem zgłosić projekt tutaj . O co chodzi w tym projekcie ? Tu cytat, który najlepiej chyba opisze przesłanie projektu Panowie projekt nie ma na celu stworzenia kolekcji w "egzotycznym malowaniu" tylko maszyny zdobyte.Więc jak pisane było wcześniej robimy tylko maszyny przejęte w walce, przejęte po podbiciu kraju, maszyny które trafiły do nowych użytkowników po ucieczce - dezercji, maszyny które trafiły do nowych użytkowników po uciecze i którzy byli internowani. Tylko takie, żadne malowania fikcyjne w stylu rosyjskiego F-117 itp. Mam nadzieję ,że kolega nie ma nic przeciwko zacytowaniu Jego wypowiedzi. Obiekty ? - Lotnictwo , jak wiekszość nie będzie miała nic przeciwko to i jeszcze wojska lądowe , choć pewnie i jakiś U-boot się zaplącze Ramy dziejowe : Od początków lotnictwa do czasów współczesnych Jak na razie kilka osób zadeklarowało chęć uczestnictwa . Ale niech sami zainteresowani się powpisują aby żadnych nieporozumień nie było. Ja tak nieśmiało wpiszę się z : Hawker Hurricane Mk.IIb 64 Sentai Chiang-May , March 1942 1/72 bądź gdyby dorwanie modelu napotkało na "nieprzewidziane trudności" : to się coś wykombinuje Coś jeszcze , o czymś zapomniałem ? To jedziemy z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Ja jestem za tylko czemu nie Rosyjskie F-117:((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Ja jestem za tylko czemu nie Rosyjskie F-117:((( Bo to nie jest temat fikcyjne dyrdymały? hmm ja się waham pomiędzy: -Łotewski RWD-8 -Chiński Nacjonalistyczny Ki-84 tutaj Oczywiście 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Ja wchodzę z Marinesowskim Hienem w 1/48 w przypadku trudności ze zdobyciem zestawu amerykański IL-10 lub JAK-23 w 72. Aha i oczywiście nie przeszkadza mi rozszerzenie o maszyny lądowe i wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Panowie pamiętajmy o jednym, w miarę możliwości postarajmy się udokumentować to że ta maszyna została zdobyta, przejęta (rys historyczny, w jaki sposób kiedy, materiały foto) aby mieć pewność że nie jest to maszyna sprzedana, lub wypożyczona, poza tym za zdobyciem kryją się często ciekawe historie:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Ja chętnie dołączył bym na chwilę obecną z Rumuńskimi - P.11c - PZL-37 A - PZL-37 B do tego Radzieckim P.7 w tym przypadku ze względu na brak zdjęć będę się raczej opierał na domysłach ? Czy to stanowi jakiś problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Jak dla mnie to wiadome jest że nie do wszystkiego znajdzie się materiał foto, po prostu starajmy się się przedstawić jakąś dokumentacje jak maszyna mogła wyglądać (przekaz pisemny etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Ja się mogę przyłączyć z B-17 w testowym malowaniu szkopów. Bardzo fajne, zdobyczne maszyny są w albumie "Barwa i godło w lotnictwie" - polecam tą książkę. Model muszę zrobić więc chyba tym razem nie będzie to wyglądało jak z Yamato w projekcie Pacyfik . Moses - zgadzam się z Tobą. Jeśli oczywiście są materiały dotyczące danej maszyny warto zamieścić jak najwięcej o jej historii. Będzie to potem bardzo ciekawą lekturą i sporo człowiek się nauczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Ja się mogę przyłączyć z B-17 w testowym malowaniu szkopów. Fajno Jak już robicie to i ja coś wymyślę z pancernych ale to nie prędzej niż za miesiąc/dwa, choć na pewno COŚ dodam od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 (edytowane) To jak tam, będzie projekt? ja mógłbym już startować pomału. Może skoro są maszyny internowane nazwa "Samoloty przejęte" nie byłaby lepsza? A tak przy okazji Techmod robi kalki do zdobycznych Bf-108 i Fi 156 oraz Gothy G.IV Interesuje się ktoś lotnictwem państw bałtyckich? Im też zdarzało się przejmować bolszewickie i niemieckie samoloty. Edytowane 22 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Ja bym proponował aby nie wyodrębniać tematów na samoloty czołgi okręty i skupiać się na jednoimiennym projekcie (tj samoloty zdobyczne i koniec) Proponuję takie rozwiązanie aby każdy z tego co uważa za słuszne się podjął i wykonał taki model (czołg, wiatrak, szmatoplat, pływadło czy latadło) jaki mu się upodoba. Temat Ciekawy i sam się w nim pokażę... Możliwe że z: T-34/85 (Panzerwaffe) U-Boot typ VIIC (HMS GRAPH) Spitfire V z silnikiem Daimler Benz POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Zdobyczne malowania/kamuflaże jak dla mnie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Ja bym proponował aby nie wyodrębniać tematów na samoloty czołgi okręty i skupiać się na jednoimiennym projekcie (tj samoloty zdobyczne i koniec) A dlaczego tylko samoloty? Ja bym dał projekt "malowania zdobyczne" i tam wszystko: pancerka, lotnictwo itd... Tyle żeby to były historycznie potwierdzone. Ja bym wystartował z takim czymś (tylko najpierw bym musiał to kupić). Włoski M13/40 w malowaniu zdobycznym - wpadł w ręce Australijczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Dobra są chętni, jest ustalone co i jak, i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Musimy określić jakieś ramy czasowe dla tego projektu.... Na przykład od 15 sierpnia do końca września czy nawet października. A dlaczego tylko samoloty? Krzysiu nie doczytałeś do końca mojego postu... Proponuję takie rozwiązanie aby każdy z tego co uważa za słuszne się podjął i wykonał taki model (czołg, wiatrak, szmatoplat, pływadło czy latadło) jaki mu się upodoba. Temat Ciekawy i sam się w nim pokażę... Miałem na myśli WSZYSTKO co zdobyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 A koniecznie musimy ograniczać ramy czasowe? Jak dla mnie to to nie jest konkurs gdzie od dnia do dnia trzeba zrobić model. W szczególności że każdy ma kilka pomysłów, a ograniczenie wprowadzi tylko narzucenie tempa, aby zrobić model jak najszybciej, by móc zacząć nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Cytat: A dlaczego tylko samoloty? Krzysiu nie doczytałeś do końca mojego postu... Cytat: Proponuję takie rozwiązanie aby każdy z tego co uważa za słuszne się podjął i wykonał taki model (czołg, wiatrak, szmatoplat, pływadło czy latadło) jaki mu się upodoba. Temat Ciekawy i sam się w nim pokażę... Miałem na myśli WSZYSTKO co zdobyczne No fakt, źle zrozumiałem. Musimy określić jakieś ramy czasowe dla tego projektu....Na przykład od 15 sierpnia do końca września czy nawet października. W projektach też są czasowe, ale może nie tak krótko, no i z możliwością przedłużenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Roger that. Moja propozycja od początku sierpnia do końca roku, z opcją przedłużenia jak będzie "wzięcie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Moja propozycja od początku sierpnia do końca roku, z opcją przedłużenia jak będzie "wzięcie". Jak dla mnie to brzmi dobrze. W sumie celem nie jest spinanie się tylko zgromadzenie ciekawych informacji, zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 No to dziś odwiedzam Martolę, na pierwszy rzut leci jednak Jaczek Informację dotyczące maszyny też już zebrane, więc praktycznie mogę zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 23 Lipca 2010 Autor Share Napisano 23 Lipca 2010 Od 15 sierpnia ? Zgadzam się , zdążę skombinować wszystko co mi potrzebne będzie. Jakby z Hurasiem nie wypaliło to idzie hiszpański "G-7" Są jakieś blaszki bądź coś w tym stylu do tego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Od 15 sierpnia ? Zgadzam się , zdążę skombinować wszystko co mi potrzebne będzie. Jakby z Hurasiem nie wypaliło to idzie hiszpański "G-7" Są jakieś blaszki bądź coś w tym stylu do tego modelu ? hehe w instrukcji modelu który pokazałeś pisze że są nawet nie wiedziałem że były hiszpańskie u-booty A właśnie jeszcze mi wpłata nie dotarła. Jeszcze po przeglądnięciu magazynu wpadłem na pomysł wystartowania z polską Autoblindą AB 41 Niestety jest mały problem z oponami a mianowicie miała ona ze 3 typy opon naraz z czego pudełkowe są do bani nie wiem jak to obejść ;p A i jeszcze sie zastanawiam czy z RWD-8 nie poczekać aż stratus wyda książkę ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 23 Lipca 2010 Autor Share Napisano 23 Lipca 2010 Dziwne :( , zazwyczaj szybko wpłaty przekazywali na konto . To , że reklamują nie oznacza dostępnośći :( ale w kwestii blaszek już mam , że pewien warszawski sklep na literę M ma blaszki U-Boot VIIC Turm I PE set U-bootów zdobycznych było więcej HMS"Graph" ex."U-570" - wszyscy znają sprawę , prawda ? "G-7" ex."U-573" - internowany w hiszpanii , potem przejęty "TS-11" ex."U-250" - zatopiony przez radziecki ścigacz , potem podniesiony "TS-16"ex."U-9" - zatopiony w Konstancy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Ok to od 15tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Hmmm ja już mam wszystko co potrzbuję jak dla mnie to możemy zaczynać od 01 ale jak ktoś chce od 15 to problemów robił nie będę. Na chwile obecną startuje z PZL-37 i P-11c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi