Marudek Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam, Zapraszam do kometowania moich dalszych zmagań z Harleyem WLA w skali 1:72. Tym razem powstanie on w wersli Lend-Lease (prawie jak mój model w 1:9) z zamontowanym na gondoli kosza moździerzem. Źródło Internet Budowa tego modelu aż do teraz przebiegała tak samo jak w modelu Military Police, dlatego nie ma sensu pokazywać tych samych zdjęć. Poniżej widać dorobione tylne siedzenie (jak w M72) i prace nad ramą i gondolą wózka bocznego. P.S. Czy możecie mi polecić jakieś figurki do scenki jak na zdjęciu wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Jak chcesz się bardzo pomęczyć to obsługę moździerza masz tutaj: http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=32 Ale to airfix więc jakość figurek i plastiku... hmmm... pewnie sam wiesz. O niebo lepszy preiser, ale czeka Cię rzeźbienie. Pozy w sumie chyba łatwe do zaadaptowania. http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Dzięki Panzer4! Zaglądałem na Plastic Soldier Review, ale figurek Preisera nie widziałem. Może dlatego, że wyszukiwałem po epokach, a nie np. producentach... Jeszcze raz dziękuję - muszę jeszcze tylko namierzyć zestaw Preisera w jakimś sklepie modelarskim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Panzer4 , gdzie można obejrzeć prace nad bambetlami do Sahariany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Kolejny ciekawy warsztat, zasiadam w pierwszym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Bambetle są gotowe, ale nie chce mi się zdjęć robić żeby pokazać skrzynki, karabin i parę innych drobiazgów. Jak skończę z kanistrami, malowaniem bazowym to wtedy podoklejam wszystko i pokażę już na pojeździe. Ale nie zaśmiecajmy wątku Marudka - koniec OT. W sprawie Sahariany zapraszam do wątku o Saharianie. Co do Preisera na Plastic Soldier Review to jest kilka takich przypadków, że niektóre zestawy nie są wyświetlane w wyszukiwarce "epokowej". Lepiej szukać i w tej i w dziale "Producenci". Edit: Spytaj w Jadarze - oni mają Preisera w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam, Kilka fotek z dalszej budowy gondoli i ramy kosza. Brakuje jeszcze tylko siedzenia i resorów. Ogólnie jest dużo lepiej niż przy moim pierwszym koszu (od BMW R75) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Witam, Jak widać prace posunęły się nieco naprzód. Zgodnie ze zdjęciami motorów WLA 41 i 42 znalezionymi na Scalemodels.ru na przedniej lampie założyłem osłonę zaciemniającą. Potem przyszła pora na malowanie. Całość pomalowałem kolorem Vallejo 90, a potem mieszaniną 1:1 lakierów Vallejo matt i gloss. Podłoże pod kalki potraktowałem Sidoluxem. Po nałożeniu kalek, miejsca pomalowane sidoluxem jeszcze raz psiknąłem mieszanką lakierów. Teraz do pomalowania została drobnica - rączki kierownicy, sprężyny przedniego zawieszenia, siodło kierowcy i pasażera. Potem zrobię siedzenie kosza i "duck-board" na podłogę gondoli. Jak już skończę silnik, będę mógł połączyć ramę kosza z motocyklem. Na zdjęciu niżej wszystkie części zestawione razem "na sucho". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Super są te Twoje motorki. Chciałbym je kiedyś zobaczyć na żywo, ale to tak samo prawdopodobne, jak to, że zrobiłbym sam takie cudeńka. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Jak znajdę jakiś transport to może zabiorę je do Poznania pod koniec Września. A może też wyrwę się na "kolekcje" w Toruniu w Październiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Widzę, że reakcje kolegów odnośnie Twojego ostatniego WLA zmotywowały Cię do kolejnej przygody ze scratchem. Bardzo mnie to cieszy Będę gorąco kibicował, chociaż widzę, że nawet bez tego robota idzie szybko i sprawnie. Powodzenia! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Hej kornik_69 - doping kolegów zawsze motywuje. Bardzo się cieszę, że moje maleństwa się podobają, ale nie pokazuję ich z próżności dla achów i ochów. Pokazuję to dlatego, że może kiedyś ktoś złapie bakcyla... Smutno mi tak samemu strugać motorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Nie marudź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Nie marudź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Witam, Przez weekend nie wiele zrobiłem - jestem przeziębiony i większość czasu spędziłem w łóżku. Być może dlatego tak słabo mi szło... Czy też tak czasem macie, że klej nie klei, a farba nie kryje i ogólnie wszystko czego się tkniecie to się rozpada? No to właśnie ja tak miałem. Pomalowałem tylko drobiazgi na ramie i dodałem boczne torby (w międzyczasie ułamałem gmole, mocowanie przedniego błotnika, tylne siedzenie i zgubiłem stojak serwisowy tylnego koła). Chwilę zajęło przyklejenie/dorobienie wszystkiego tak jak było... Z nowych części mam tylko siedzenie gondoli. Dziś odleję nowe cylindry (nie mam żadnego dobrego odlewu) i zrobię duck bard - żeby mieć już kosz "z głowy" (przynajmniej do czasu prac nad moździerzem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Czy też tak czasem macie, że klej nie klei, a farba nie kryje i ogólnie wszystko czego się tkniecie to się rozpada? Ja tak mam i to nawet sobie nie wyobrażasz jak często Lepiej wyleż to ustrojstwo i zabierz się za model wtedy kiedy siły i wena pozwolą. To wyjdzie na dobre Tobie i modelowi. Życzę zdrowia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Września 2010 Autor Share Napisano 8 Września 2010 Dzięki kornik_69 za dobrą radę. Odpuściłem na 2 dni, zobaczymy jak mi dzisiaj pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Września 2010 Autor Share Napisano 13 Września 2010 Witam, Wychorowałem się i mogłem ruszyć dalej z budową. Zacząłem od zrobienia porządnych odlewów cylindrów. Potem zająłem się drewnianym podestem gondoli kosza (tzw. duck board). Po pomalowaniu siedzenia i sklejeniu wszystkich części razem - kosz jest gotowy. Następnie skończyłem silnik dodając przewód filtra powietrza, przewody paliwowe i oleju, świece zapłonowe. Następnie połączyłem ramę kosza z ramą motoru. Teraz trochę żałuję, bo mogłem jeszcze przedtem wkleić zębatkę z łańcuchem napędowym i kolektor spalin, a teraz mam utrudniony dostęp. I pomyśleć, że Andrzej Ziober w każdym swoim artykule przypomina o odpowiednim planowaniu montażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 To jest tak małe, że trudno na to patrzeć a co dopiero to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Września 2010 Autor Share Napisano 13 Września 2010 Hej, Jestem pewien, że na Twoich okrętach są mniejsze części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Marudek, To co robisz jest kapitalne zawsze z chęcia tu zaglądam i podziwiam Twoja praca natchnęła mnie by skończyć zaczęte przez kolegę a przygarnięte przez moją skromną osobę BMW R12 Pozdr. lexx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Ja też taki chcę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Września 2010 Autor Share Napisano 13 Września 2010 lexxer_monster_machine - cieszę się, że to co robię motywuje innych do robienia modeli motorów. Mam już model BMW R12 w 1/35 do pocięcia i zmierzenia - następny w kolejce na warsztat . Konrad C - obiecałem już koledze z forum 1 sztukę, ale chciałbym mu maksymalnie ułatwić budowę (mimo, że mam odlewy - masę dodatkowych części dorabiam samemu). Dlatego kombinuję jak zrobić te dodatkowe części, żeby można było zrobić Harleya w 1:72 "prosto z pudła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Ja tam z blaszką i drucikami obejść się potrafie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 W takim razie czekam niecierpliwie na następny warsztat :-D Swoje BMW pokażę dopiero jak skończę. W dalekiej nieokreślonej przyszłości . . . Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi