Grodzio Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Cześć. Mam pytanie. Do malowania Sidoluxem modeli w skali 1/72 lepiej używać pędzla czy też aerografu. Tak się składa, że "na składzie" posiadam taki o to aerograf i zastanawiam się czy do sido on się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 no pewnie że się nadaje, tylko uważaj żeby nie porobić zacieków, sidolux jest rzadki i nie trudno o nie. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Dużo wygodniej nałoży się go pędzlem. Nie ma obaw o zacieki, czy zalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grodzio Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Mogę spróbować pędzlem, ale wydawało mi się, że przy tak małej skali pędzlem położy się zbyt grubą warstwę i utopie wszystkie detale i linie podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Grodzio ostatni raz jak malowałem sidoluxem przy pomocy aerografu, to nei wiem dlaczego, ale zapchało mi aerograf, nie moglem go doczyścić a model był do wyrzucenia (poszedł do kreta). Teraz nakładam sidolux pędlem i nie ma smug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulumik Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 tylko aerek na każdym sido będzie śmigać - szkoda czasu na pędzlowanie malnąłem tyle już modeli i nie wiem jakim sposobem można sido zalać model??????????? - a może to ja zalewam bez opamiętania modele i dziwnym trafem u mnie tego nie widać - szczerze powiedziawszy walę sido bez opamiętania nawet trzy warstwy żeby mi zabezpieczyły model solidnie przed hardcorowym washem. Przecież jak jest go za dużo to: 1. ścieka - zazwyczaj nie ma śladów bo się równomiernie rozpływa...... 2. Zawsze można to poprawić zaraz po malnięciu szmatką, paluchem czy wacikiem............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Gulumik ma racje - sido ma konsystencję mleka więc z powodzeniem możesz nawet zanurzyć cały model w misce tego płynu i żadnych zacieków nie będzie. Ten aerek (jest dodawany do MA3000) sam używam do nakładania sido jak mi się chce go potem czyścić. Jak mam lenia to bywało, że pędzlowałem cały model (nie szczędząc płynu). Do tego trzeba przyznać, że sido jest przeznaczony do innych celów niż modelarskie, a nasze zastosowanie to pewien "efekt uboczny". Wyobraź sobie np. panele podłogowe z zaciekami bo przeciętny pan kowalski nie posiada aerografu. Moja "druga połowa" kiedyś zwyczajnie wylała na panele sido i rozprowadziła zwykłą ścierką - błyszczały się jak nie powiem co, a powierzchnia była gładka jak pupa niemowlaka. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Popieram przedmówców ( Pacifa, Gulumik, Piter) kładź go normalnie pędzlem: 1) szybciej, bo nie trzeba czyścić aero, 2) sidolux jest bardzo rzadki i żadna gruba warstwa nie zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi