Jendrass1 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Model armaty czy haubicy można spotkać dość rzadko stąd pomysł na armatkę ;) Trochę natchnęła mnie lektura "1 Pułku Artylerii Motorowej" P.Zarzyckiego i zabrałem się do pracy nad modelem armaty 120mm firmy Schneider, używanej też w przedwojennym WP. Stara śpiewka, brak danych, garstka zdjęć ale ... są pewne analogie z haubicą 155 Schneidera ;) Cechą charakterystyczną tego działa był fakt, że jako jedno z niewielu dział w WP posiadała ogumione koła (najpierw masywy, potem opony) i było holowane przez ciągnik (C4P w odpowiedniej wersji), a nie zaprzęg konny. Jednostka wyposażona w te działa brała m.in. udział w zajmowaniu Zaolzia, wspomagając 10 BKZmot (o dziwo są zdjęcia!). Wewnętrzna część tarczy działa: Kilka fot z wcześniejszych etapów budowy, lufa: Jakoś nie mogę się zebrać żeby zmontować działo z tarczą: Koła pochodzą z zestawu RPM "Schneider 1897" i są za wąskie. Nie odpowiadają rozmiarom oryginalnych, polskich kół. Obecnie staram się stworzyć poprawne kółko, ale to trudna sztuka. Jako ciekawostkę dodam, że jedno z tych dział (polskie!) stoi w muzeum w Finlandii (już na zmienionych kołach). Jest to egzemplarz WP, przehandlowany później Finom przez Niemców, podobnie jak, np. nasze Boforsy 37mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Witam! Lufa? Czym obłożyłeś metalowa rurkę? Szpachlą? Czym potem to obrabiałeś? Toczyłeś? Bo fajnie ta lufa wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Lufa to metalowa (aluminiowa) rurka, o wewnętrznej średnicy minimalnie większej niż powinna być (3,75mm zamiast ok 3,5mm). Metalową rurkę obklejałem różnymi grubościami polistyrenu, a przejścia uzupełniałem szpachlą. Potem dużo szlifu żeby uzyskać stożkowaty efekt no i ... jeszcze więcej babrania przy zamku. Patent jest na tyle dobry że spokojnie użyję go do zrobienia lufy dla haubicy 155 schneidera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Może Ci się to przyda: Ja zawsze gdy szlifuje lufy lub inne elementy walcowe umieszczam je w wiertarce którą załączam i mam dzięki temu mini frezarkę szybko skutecznie i okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 skikut87 -dzięki za pomysł. Nie tak dawno dorobiłem się imadła modelarskiego z prawdziwego zdarzenia i mógłbym spróbować. Tyle tylko, że do lufy od 155tki musiałbym mieć dość gruby walec (mocno obklejony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Czacha dymi! Powinieneś ubiegać się o dofinansowanie z MEN-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Ooooo, bardzo fajnie się zapowiada, zasiadam i podpatruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi