zbiegu Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Witam, rozpoczynam dzisiaj relacje z budowy tegoż modelu który idealnie wpasuje się w moją małą prywatną wojnę "PRECZ Z SZAROŚCIĄ", model miał być pudełkowy ale już znalazłem w czeluściach pudełka z "odpadkami" żywiczny fotel Pavli, jeszcze jeśli uda mi się kupić po rozsądnej cenie wymienię również dysze wylotową. Dzisiaj tylko in-box, jutro pokazy w Duxford, prace rozpocznę w niedzielę, budowa jak zwykle w moim przypadku potrwa pewnie od 4 do 6 miesięcy. Tyle na razie. Zdjęcia: I oryginał: A pojechałem tylko po dysze do F-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 sam zestaw wygląda na całkiem do rzeczy, no ale te kalki - zwłaszcza na ogon - nooo to mnie po prostu zmiażdżyły... kapitalne ciekawe malowanie wybrałeś, miło będzie podglądać prace pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Piękne malowanie (jak na wyścigi w Reno ), chociaż to z Hanriotem na stateczniku tyz pikne... Co prawda letadło niespecjalnie mi się podoba, ale w tych kolorkach - kto by o tym pamiętał Gratuluję zakupu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 O kurcze jaki rarytasik Chyba będzie na co popatrzeć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 ja tez kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Ile dałeś za to cacko? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Ile dałeś za to cacko? Model kosztował 19 funtów jest dostępny w Hannants-ie, ja kupiłem na miejscu, ale przez neta też się da . Prace nad modelem zaczęte na razie nie wstawiam zdjęć bo kleje poszczególne małe elementy w większe całości, po pierwszych przymiarkach jak to w Italerce bez szpachli się nie obejdzie na szczęście nie będą to duże ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Jak by to była hasegawa kosztował by pewnie z 50 funtów :P. Italerce bez szpachli się nie obejdzie Pracuje teraz nad gripenem w 1/48 z Italeri i jest masakra będę musiał chyba jechać do budowlanego po 25 kilo szpachli budowlanej. Nie życzę Ci tego co ja muszę przeżywać z iltalerką. Będziesz jakieś blachy dawał, czy tylko ten fotel żywiczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Też mam Italerowskiego Grippena nawet miałem się za niego zabierać ale czekam na jakieś nie szare malowanie, na razie znalazłem ciekawe brazylijskie tylko nie mam teraz dostępu do laserówki i kalek nie mam gdzie wydrukować, co do green lightninga to tak jak pisałem być może wymienię dysze wylotową na żywiczną jeśli znajdę odpowiednią i pewnie na goleniach podwozia pojawią się jakieś druciki, co do wnętrza to raczej oprócz fotela pozostanie pudełkowe, nie chce wkładać do tego modelu dodatkowych części bo z braku czasu budowa pudełko-wca zajmuje mi średnio pół roku to jeśli dołożyłbym np blaszki to nawet nie chce myśleć ile by to trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 No to powodzenia życzę w pracach. Może sam się skuszę na tego f-16 znalazłem go jak na razie na martola.com.pl ale cena jeszcze nieokreślona :/ Może swojej kobiecie podsunę pomysł na prezent na moje listopadowe urodziny :P Wredny jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 No to na dobry początek fotel i wanna wstępnie pomalowana jeszcze tylko lekki wash i będzie gotowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Siedzisko ma być ciemnoszare. Tu masz fajne zdjęcie fotela. http://www.acme-worldwide.com/dynamic_motion_seat_F16.htm Czepiam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 7 Września 2010 Autor Share Napisano 7 Września 2010 Kolejna porcja poprawek, dziura w kanale dolotowym wyglądała komicznie więc zrobiłem cały kanał od podstaw, już wszystko zaszpachlowanie teraz tylko wyszlifować, zaszpachlować jeszcze raz i tak do skutku , no i muszę pomyśleć nad wypełnieniem tej pustki w komorze podwozia głównego. Co do siedziska to nie wszystkie są ciemno szare. I model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Witam, po 3 dniach szpachlowania, szlifowania i malowania wlot powierza ukończony: Dodatkowo zapożyczony z F-15 i następnie skopiowany wentylator silnika: Nie jest idealny, ale nie będzie go całego widać i wlot ukryje większość niedoskonałości. Dodatkowo skończona dysza silnika: I znalazłem kolejne nie za trudne do wykonania malowanie F-16: Chyba będą dwie sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Heh... tym wlotem nieźle mnie odciągnąłeś od italerowskiego F-16 A już miałem ochotę na tego ze spitfirem na górze, no nic poczekam. A ten Włoch tez niczego sobie, mógłbyś się serio pokusić Życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 Kolejny etap zakończony, model sklejony do kupy, na zdjęciu pozaznaczane miejsca wymagające uwagi: I tak pokrywa radaru jest o jakieś pół milimetra za wąska, pokrywa działka za duża, garb na grzbiecie który będzie połączony z przeźroczystą częścią jest jakie 2 razy za duży należy go zeszlifować, górna połówka kadłuba zaznaczona w niebieskim kółku jest po obu stronach za szeroka w stosunku do dolnej, szpachla i szlifowanie, średnica dyszy wylotowej za duża i na koniec część statecznika pionowego ma całkowicie nieprawidłowy kształt w przedniej części. To na razie tyle niby nie dużo ale jednak denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 18 Września 2010 Autor Share Napisano 18 Września 2010 I kolejna aktualizacja, wielkich zmian zewnętrznych nie ma, model dostał wszystkie anteny i tylną część owiewki. Już jest po pierwszej warstwie Surfacer-a no i niestety pokazał pazurki, kilka zatartych linii, zapadnięć tworzywa jak to Italerka. Jedno zdjęcie żeby nie było że nic się nie dzieje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 To chyba przerywacze, czy rozpraszacze ładunku elektrostatycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 I kolejna aktualizacja, poza kolorem niewiele się zmieniło: I znów po pierwszej warstwie czarnego nie obyło się bez poprawek, ale już wszystko to za mną, teraz jedna warstwa Sidolux-u i zabieram się za kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 ladnie i szybko ci to idzie. miejmy nadzieje ze efekt koncowy bedzie bardo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Witam, jedna strona i góra już skończona: I kolejne problemy tym razem z kalkami i instrukcją, na razie nie będę się wdawał w szczegóły, co jest nie tak dokładnie opiszę jak skończę nakładanie kalek. Na szybko to wygląda to tak: -szachownica na dziobie jest za długa w stosunku do oryginału, składa się z 3 części, lewa i prawa jest zamieniona w instrukcji -lewa i prawa strzałka na wysokości kabiny mają różne długości -podwójne strzałki na grzbiecie mają różne kąty rozwarcia i są za długie zarówno dłuższe jak i krótsze boki -godła na skrzydłach są o jakieś 50% za duże - strzałka na statecznik jest w instrukcji zamieniona numerami ze strzałką która powinna być na spodzie skrzydeł Dokładne numery kalek i jak je pozamieniać podam w następnym uaktualnieniu. A miałem nadzieje że chociaż raz Italerka nie strzeli sobie w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 1 Października 2010 Autor Share Napisano 1 Października 2010 I kalki skończone i "szybka" przydymiona domowym sposobem może troche za bardzo ale model i tak spadł już do kategorii testowy. I tyle jak mi nerwy przejdą to napisze szerzej dlaczego nie należy kupować tego modelu, i nawet brać za darmo się go nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanemann Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 I kalki skończone i "szybka" przydymiona domowym sposobem może troche za bardzo ale model i tak spadł już do kategorii testowy.Testowy,powiadasz:) A ja bym chciał, żeby mój model testowy tak wyglądał. Póki co piękny model. Z doświadczenia wiem, że najcięzszym etapem jest nakładanie kalek (szarpie nerwy jak licho), a u Ciebie są nałożne profesjonalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz Napisano 2 Października 2010 Share Napisano 2 Października 2010 Witam. Jak na wypust włoski to model zrobiony bardzo bardzo ładnie. Próbowałem się z nim kiedyś. Podstawowe niedoróbki to te o których mówiłeś: - niedopasowany garb kadłuba, - niedopasowany zasobnik ze spadochronem, - różne średnice dziobu i osłony radaru (powstaje uskok), - koszmarny wlot powietrza jesli chodzi o boczne spadowanie, - no i wnęki podwozia też wymagają uwagi. - w niektórych pudełkach jeszcze pogięte skrzydła. Lepiej dodać 20 PLN i na aukcji kupić F-16 z Hasegawy, a czasami i w tej cenie (ok. 50 zł) można go trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2011 Witam i odkopuje temat model przeleżał w pudełku 8 miesięcy w międzyczasie złość mi przeszła i wczoraj stanął na kołach, jeszcze tylko mały wash podwozia, kilka antenek i światełek i może skończę. W międzyczasie okazało się jak długo nie skleiłem żadnej rury ponieważ nie obciążyłem dziobu szesnastka siedzi ładnie na tyłku . Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi