ryszardb Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Ostatnio dostałem od kolegi parę zdjęć nowo zbudowanej pomeranki na wodzie. Kiedyś będąc w Jastarni zwiedziłem istniejące tam, założone przez szkutnika muzeum starych łodzi kaszubskich - pomeranek. Są one tam robione do dziś .Kupują je klienci z głównie z Niemiec i Holandii . Warto to zobaczyć. Wygrzebałem parę zdjęć z tej wizyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Zacnie wygląda, szczególnie z tym Gryfem na żaglu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Zacnie wygląda, szczególnie z tym Gryfem na żaglu ... Ale ten silnik zaburtowy na sterze juz zacnie nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Ale ten silnik zaburtowy na sterze juz zacnie nie wygląda Silnik przekozak !! Tylko, czy to się nie kłóci z ideą żeglowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Powiem, że wygląda piękniej, niż cokolwiek innego - a zwłaszcza jak się spojrzy na wnętrze kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Marca 2016 Share Napisano 7 Marca 2016 Piekna rzecz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Silnik jest po to aby można było wykorzystać kadłubową wyrzutnię torped, na żaglach łódź mogła by być zbyt wolna :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 … Ale ten silnik zaburtowy na sterze juz zacnie nie wygląda …Zgadzam się i domyślam się, że kwestią nie jest silnik, który był często w takiej łodzi obecny, a umieszczenie współczesnego silnika zaburtowego na sterze.… Tylko' date=' czy to się nie kłóci z ideą żeglowania?[/quote']Te łodzie były bydowane do zarabiania, a nie realizowania idei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Czerwca 2016 Share Napisano 1 Czerwca 2016 ....kwestią nie jest silnik, który był często w takiej łodzi obecny, a umieszczenie współczesnego silnika zaburtowego na sterze. Jak najbardziej, szczególnie że zdjęcia ukazują iż pierwotna konstrukcja wskazuje na klasyczny silnik z wałem wyprowadzonym na rufę. Myślę że ten silnik to takie pseudoudogodnienie skoro odbudowali łajbę tylko z napędem żaglowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Panowie, kiedy sztorm złapie rybaków na morzu, to na żaglach raczej ciężko wracać(szczególnie pod wiatr), po to jest silnik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi