Radek Filipek Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Witajcie! Na warsztacie zagościło coś koszernego. Relację ze sklejania Wam pominę, bo model składa się sam, niemalże bez udziału modelarza. Do przyklejenia zostały tylko kątowniki i parę duperelków. I zaczynam malowanie. Śledziłem dyskusję o kolorach w pojazdach IDFu tego okresu i ludzie dzielą się na zwolenników lifecolorów, które zakupiłem i Humbroli i w sumie sam nie wiem co wybrać. Na forum militaryphotos.net w temacie o IDF jest sporo ciekawych zdjęć Shot-ów i powiem Wam, że mi się bardziej widzi tonacja ciut ciemniejsza, którą można ciekawiej skontrastować charakterystycznym, brązowo-szarym kurzem widocznym często na zdjęciach. Ale pewnie wszystko się jeszcze okaże podczas malowania. Poza tym chętnie wysłucham wszystkich rad. Fotki na dziś tylko poglądowe. lepsze i więcej będę zamieszczał w miarę postępów. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Fajna sprawa, ja dopiero nie dawno dowiedziałem się co to jest za skrót IDF - bywa i rożne nieszczęścia chodzą po ludziach. Czy prezentowany model, to całość z pudła czy dokupowałeś coś np. lufę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMGH Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Paczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Na pewno szybciej skończysz niż ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 No, widze, że koszerna pancerka się popularyzuje Modelik fajny, tylko osłona jarzma do wymiany- Sho't-y miały na nim osłony przeciwpyłowe( AFV Club robi takowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Fajnie Ci idzie Radku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Modelik fajny, tylko osłona jarzma do wymiany- Sho't-y miały na nim osłony przeciwpyłowe Czy na pewno wszystkie? Pytam, bo też się nad tym zastanawiałem. Znalazłem takie zdjęcia (choć wersja inna): Dla ułatwienia dodam, że to co nas najbardziej interesuje, to oczywiście taka "niepełna" osłona jarzma działa. Na pewno szybciej skończysz niż ja Ja Ci dam! Dzięki chłopaki! p.s.. gdyby któryś chciał kiedyś Merkavę robić, to mam taki mały walkaround: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Witaj! Pierwsze 2 zdjęcia od góry to Sho't Kal Dalet, czołg ze zdjęcia z Ferrarką i kobitką na pierwszym planie to również Sho't Kal Dalet lub Gimel, tyle, że ze zdjętym opancerzeniem Blazer. W tych wersjach akurat takie rozwiązanie jarzma ma swój cel- osadzono na nim moduły pancerza reaktywnego, czołg z 3 zdjęcia to egzemplarz muzealny, tak więc może się różnić od pojazdów będących wtedy w użyciu. Jednakże w IDF można spotkać różne smaczki, tak więc kto wie czy jakiś tam Centurion takowego jarzma nie posiadał, jednak ja się z czymś takim nie spotkałem ( ani na zdjęciach ani na modelach) Wielkim specem od Sho't-ów nie jestem, tak więc mogę się mylić. Tymczasem czekam na dalsze postępy przy modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Ja spotkałem Sho'ta bez jarzma! Zdjęcie z wojny Yom Kippur, czyli jeszcze niedopancerzony Centurion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Czyli wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Dzięki Mati! Kiedy będziesz walczył ze swoim? A gdzie można takie fajne zdjęcia utrafić? masz więcej? Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Dzięki Mati! Kiedy nie sklejam mogę pomóc Kiedy będziesz walczył ze swoim? Zostały tylko drobiazgi, chciałbym też dokupić figurki: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HF%20583 ...tylko, że ostatnio nieźle zdrożały... Jest też ich wersja sześciodniowa, czyli do Twojego modelu: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HF%20581 Poza tym jakaś podstawka by się przydała A gdzie można takie fajne zdjęcia utrafić? Znalazłem tutaj: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?68771-Yum-Kippur-War Tylko, że są to zdjęcia z wojny Yom Kippur Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 O! Widzisz, to ja przewertowałem ten temat: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?58508-Israel-Defense-Forces-(Read-First-Post!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Mała aktualizacja. Model dostał podkład, preshading i pierwszą warstwę bazy. Malowany jednak lifecolorami. Piasek na kołach i fartuchach, to vallejo oxid paste. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Po krótkiej urlopowej przerwie, zamieszczam małą aktualizację. Model dostał drugą warstwę cieniowania, troszkę odprysków, błysk, biedronkę z olei artystycznych i wash Miga. Zostało jeszcze mnóstwo roboty, zwłaszcza przy detalach. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Już mogę się schować Muszę się nauczyć robić tak subtelnie obicia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Ładnie ci wyszedł kolorek i obicia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 Dzięki chłopaki! Tymczasem kolejne małe prace- podmalówki detali i pierwsze kurzonko: Na zdjęciach wyszło parę miejsc do poprawki, ale to już przy następnej aktualizacji. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 23 Października 2010 Autor Share Napisano 23 Października 2010 Zapraszam do galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=363687#363687 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi