Skocz do zawartości

Merkava I Tamiya 1/35

Mirek66

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Określenie "kosz na wieży" dla mnie ,jak i chyba kolegów zajmujących się współczesną pancerką kojarzy się z koszem mocowanym do tylnej części wieży ,bo tam w większości współczesnych czołgów jest mocowany . Natomiast kosza na stropie (dachu ) wieży nie montowano na żadnej wersji Rydwanu .

To ja dobrze wiem ze "na" Merkavach nie bylo kosza.

Wpadlem tylko troche w "rozterke" czytajac o koszu "na" czy tez "z tylu" wierzy w wersji Mk.I.

Takowych w Mk.I mym skromnym zdaniem nie bylo. Byly tylko wczesne wersje z dwoma skrzynkami na bokach wierzy.

Inna sprawa to dokupiony zywiczny kosz wersji Mk II/III ktory ma "kanciaste" a nie "zaokraglone" zalamania kosza.

Byly tylko wczesne wersje z dwoma skrzynkami na bokach wierzy.

?

nna sprawa to dokupiony zywiczny kosz wersji Mk II/III ktory ma "kanciaste" a nie "zaokraglone" zalamania kosza.

Jeśli chodzi o to co kupił Mirek to nie żywiczny kosz,( i nie Mk.2/3 tylko Mk.2, trójka ma zupełnie inny) tylko nazywane w IDF tzw. Se'arot Szulamit, ( po polsku Włosy Szulamit), czyli sławne kulki na łańcuchach.

To będzie któryś z egzemplarzy przedprodukcyjnych.

Lewy błotnik różni się od standardowego Mk.1- nie ma charakterystycznego "wyżłobienia" na reflektor, który również jest inaczej mocowany w seryjnych wozach. Prototyp Mk.1 w muzeum w Latrun posiada błotnik i reflektor taki sam jak na Twoim zdjęciu. Numer seryjny wozu wygląda na 820001 ( umieszczony również w nietypowym miejscu), prototypowy egzemplarz w Latrun ma numer 820002 , tak niski numer, brak kosza z tyłu wieży, i te skrzynki również sugerują, że wóz ze zdjęcia nie jest egzemplarzem seryjnym.

Edytowane przez Gość

Tak jak obiecałem wrzucam fotki .

Kadłub praktycznie gotowy , położyłem powierzchnie antypoślizgowe niezbyt grubą myślę ze widać na fotkach .Wieża jak wyschnie to pomocuję resztę części , całość pokryłem delikatnie primer em .Pora na kosz i trał jak złożę to się pochwalę

imgp7946.jpg

imgp7948.jpg

imgp7949.jpg

Wygląda nieźle, tylko ten wlot powietrza koło włazu kierowcy jakośnie daje mi spokoju, ale powierzchnie antypoślizgowe tip-top

Poniżej 2 fotki z Bejrutu z 1982 roku pokazujące wozy w akcji (jak dla mnie najlepsze zdjęcia tego pojazdu jakie widziałem, może się do czegoś przydadzą):

th_01dn0.jpg th_02zr0.jpg

• 4 weeks later...

Po spożyciu wszelkich legalnych środków uspokajających skończyłem łańcuszki które nawiasem mówiąc nazywają się włosy Szulamit (dzięki Bartku za informację ) .

Na modelu po dokładałem co miałem i uważam etap klejenia za skończony ,

Jak zacznę coś malować to wrzucę fotki .

Pozdrawiam Mirek .

imgp7988.jpg

imgp7989.jpg

imgp7990r.jpg

imgp7992.jpg

imgp7994.jpg

imgp7993.jpg

imgp7995.jpg

Dzięki koledzy za zainteresowanie , kurde z tym trałem bez instrukcji nie mogłem sobie poradzić

Pomalowałem trochę model jak myślicie nie za agresywne linie ? w realu trochę mniej ich widać , teraz zostawię go w spokoju gdy wyschnie to przejrzę co do poprawki .

Pozdrawiam .

imgp7997.jpg

imgp7998.jpg

imgp8001u.jpg

imgp8003z.jpg

imgp8004.jpg