Barthass Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Tak jak Jo wspomniał, kosz na wieży jest oryginalny, w późnych Mk.1 nie wymieniano go na inny, powierzchnie antypoślizgowe pierwsze Rydwany również posiadały. Wczesna Mk.1: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Nie chce byc natretny, ale dalej nie widze kosza na wierzy. Skrobie aktualnie wczesne wersje, i jest to dla mnie cos nowego. No chyba ze chodzi o przejezyczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Określenie "kosz na wieży" dla mnie ,jak i chyba kolegów zajmujących się współczesną pancerką kojarzy się z koszem mocowanym do tylnej części wieży ,bo tam w większości współczesnych czołgów jest mocowany . Natomiast kosza na stropie (dachu ) wieży nie montowano na żadnej wersji Rydwanu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 To ja dobrze wiem ze "na" Merkavach nie bylo kosza. Wpadlem tylko troche w "rozterke" czytajac o koszu "na" czy tez "z tylu" wierzy w wersji Mk.I. Takowych w Mk.I mym skromnym zdaniem nie bylo. Byly tylko wczesne wersje z dwoma skrzynkami na bokach wierzy. Inna sprawa to dokupiony zywiczny kosz wersji Mk II/III ktory ma "kanciaste" a nie "zaokraglone" zalamania kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Byly tylko wczesne wersje z dwoma skrzynkami na bokach wierzy. ? nna sprawa to dokupiony zywiczny kosz wersji Mk II/III ktory ma "kanciaste" a nie "zaokraglone" zalamania kosza. Jeśli chodzi o to co kupił Mirek to nie żywiczny kosz,( i nie Mk.2/3 tylko Mk.2, trójka ma zupełnie inny) tylko nazywane w IDF tzw. Se'arot Szulamit, ( po polsku Włosy Szulamit), czyli sławne kulki na łańcuchach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Skrzynki na boku wierzy: wczesna Merkava Mk I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 (edytowane) To będzie któryś z egzemplarzy przedprodukcyjnych. Lewy błotnik różni się od standardowego Mk.1- nie ma charakterystycznego "wyżłobienia" na reflektor, który również jest inaczej mocowany w seryjnych wozach. Prototyp Mk.1 w muzeum w Latrun posiada błotnik i reflektor taki sam jak na Twoim zdjęciu. Numer seryjny wozu wygląda na 820001 ( umieszczony również w nietypowym miejscu), prototypowy egzemplarz w Latrun ma numer 820002 , tak niski numer, brak kosza z tyłu wieży, i te skrzynki również sugerują, że wóz ze zdjęcia nie jest egzemplarzem seryjnym. Edytowane 10 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 inne ujecie tego pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 dobr, niewazne. pozwolmy Mirkowi cos zbudowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Buduje ,buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Tak jak obiecałem wrzucam fotki . Kadłub praktycznie gotowy , położyłem powierzchnie antypoślizgowe niezbyt grubą myślę ze widać na fotkach .Wieża jak wyschnie to pomocuję resztę części , całość pokryłem delikatnie primer em .Pora na kosz i trał jak złożę to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Mogles pod siatkami malnac na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Wygląda nieźle, tylko ten wlot powietrza koło włazu kierowcy jakośnie daje mi spokoju, ale powierzchnie antypoślizgowe tip-top Poniżej 2 fotki z Bejrutu z 1982 roku pokazujące wozy w akcji (jak dla mnie najlepsze zdjęcia tego pojazdu jakie widziałem, może się do czegoś przydadzą): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Piotrze malnie się Bartku podkleję ten wlot płytką aby go spłaszczyć gdyż tez mi nie gra . Dzięki za fotki już wiem jak zagospodarować kosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 oj, to duzo badziewia bedzie potrzebne !! A tak nawiasem mowiac to wiemy teraz czemu dodano pozniej kosze z tylu pojazdu. Wierza troche przeladowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Mirek, świetnie idzie. Ciekawy jest efektu końcowego. Oj będzie szaleństwo w styczniu, oj będzie. Barthass faktycznie kapitalne zdjęcia -świetnie oddają klimat konfliktu. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Po spożyciu wszelkich legalnych środków uspokajających skończyłem łańcuszki które nawiasem mówiąc nazywają się włosy Szulamit (dzięki Bartku za informację ) . Na modelu po dokładałem co miałem i uważam etap klejenia za skończony , Jak zacznę coś malować to wrzucę fotki . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Witaj Mirek. No pięknie wygląda. Co do łańcuchów, to ciekaw jestem jak ja zniosę ich montaż u siebie... Czekamy na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Zrezygnowałeś z trału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 nie kręcą mnie wspolczesniaki ale poza tym ze jak zwykle model robiony wzorowo to lancuszki wyszly super. zadam takie niedyskretne pytanie, na co wogole byly te kulki na łancuszkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 na co wogole byly te kulki na łancuszkach? Prawdopodobnie chodziło zabezpieczenie podstawy wieży przed pociskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Prawdopodobnie chodziło zabezpieczenie podstawy wieży przed pociskami. tak po to są te kulki na łańcuchach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Kapitalna robota. No właśnie, ale gdzie trał? Ale za to są boczne ekrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Share Napisano 6 Listopada 2010 Dzięki koledzy za zainteresowanie , kurde z tym trałem bez instrukcji nie mogłem sobie poradzić Pomalowałem trochę model jak myślicie nie za agresywne linie ? w realu trochę mniej ich widać , teraz zostawię go w spokoju gdy wyschnie to przejrzę co do poprawki . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Ja bym tak zostawił. Bo sam zawsze swoje preshaidingi zamalowuje i potem na zdjęciach i po wszystkich płukankach nic ich nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi