Skocz do zawartości

[relacja] A Sherman can give you a nice... edge

Dżoana

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, jak zachowuje sie wlasciwa farba na podkladzie. Zestawiajac ze soba gorny pancerz, ktory bedzie malowany z podkladem i wanne, na ktorej go nie ma, bedzie widac roznice miedzy nimi?

Z przednimi blotnikami jeszcze powalcze

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wydaje mi sie, ze to nie ma znaczenia. Dol to odlew a gora walcowana plyta. Obie maja inna fakture, wiec nie ma znaczenia czy beda inaczej odbijac swiatlo. Chyba...

Poza tym, mozesz przeciez zrobic blotniki o pomalowac je osobno i dokleic juz pomalowane, prawda?

Marcin ma racje / odnośnie malowania w detale nieśmiem wnikać bo szukam nerwowo filmu zeby obejrzeć / a po za tym podkład powinien wyrównać wszelkie różnice w rodzajach zastosowanych materiałów i chyba trzeba by psikać całościowo na wóz a potem dopiero właściwy kolorek.

Asia,

Jak bedziesz je robic od nowa, to wez najpierw te blache zmatow papierem sciernym. Wez taki ok. 400. I pamietaj zeby przed malowaniem odtluscic, najlepiej acetonem. Zapewni to lepsze trzymanie sie podkladu. Potem polec 2 warstwy podkladu, nie oszczednie ale bez przelewania. Jak zobaczysz, ze na malowanej czesci zaczyna pojawiac sie polysk, to jest najczesciej juz za pozno. Malujac chcesz uzyskac jednolity polmat, ktory po wyschnieciu zrobi sie szybko matowy.

Jak poleci ci zaciek, to sie nie przejmuj, tylko zeszlifuj tym samym papierem na mokro. Nie zdzieraj calego lakieru, tylko sam zaciek. Reszte czesci lekko zmatow. Potem poloz jeszcze kolejna warstwe podkladu.

Takie cos powinno zepewnic jednolita, matowa powierzchnie. Powinno byc nie do odroznienia od reszty modelu. Tak jak radzilem maluj przed przyklejeniem do modelu. W ten sposob nie musisz malowac calego czolgu jeszcze raz ani odrywac jak ci nie wyjdzie. Jezeli fabrykujesz czesci od podstaw, to musisz sie liczyc, ze nieraz trzeba je wykonac pare razy, zanim beda ok.

• 4 months later...

Witam

Z przyjemnoscia bede sledzic prace nad Shermanem

, zapowiada sie ciekawie.

Tak sie sklada ze mam zamiar zakupic ten modelik

Życze przyjemnego sklejania

Pozdro

Łukasz S.

Widzialem wszystko w realu i w/g mnie jest OK. Czekam na dalsza czesc relacji i zapewniam Was, ze bedzie co ogladac. Dzoena milo bylo Cie poznac .

Dzieki - rzczywiscie fajnie zobaczyc kto jest "po drugiej stronie komputera" :-) Z tym OK, to duza przesada, ale powoli cos tam dlubie i wkrotce odswieze relacje.

• 2 weeks later...

Zgodnie z zapowiedzia, zalaczam efekty moich ostatnich dzialan.

Najpierw poprawione przednie oslony kol - tym razem sklejone z dwoch czesci. Zgodnie z rada Marcina, najpierw zmatowilam folie, a potem polozylam podklad:

dscn0585wi8.th.jpg

Oslony jeszcze nie sa przyklejone, ale wygladaja duzo lepiej niz te poprzednie:

dscn0602zb0.th.jpg

dscn0596jy6.th.jpg

Wprawdzie to nie Tygrys ani nawet Panther ale i tak mi sie podoba

Na kadlub bedziesz musiala nalozyc kilka warstw podkladu, szczegolnie z przodu, zeby wyrownac powierzchnie i zeby nie bylo widac roznicy w uzytych materialach.

No i trzeba odchudzic te oslony peryskopow.

Ja bym bez specjalnej ochoty oglądał, tylko dla tego, że Dżoana by robiła.

Tygrysy, Pantery - ładne są, ale jako kotki, razem z Jaguarami, Rysiami ... jako pojazdy pancerne, to jest takie ich zatrzęsienie, że od kilku lat to się boję, że coś takiego na mnie z lodówki wyjedzie i ostrzela.

Dziekuje za "ahy" i "ohy"

Rzeczywiscie przekonalam sie, ze te korytka (z folii aluminiowej) na jedzenie moga miec szerokie zastosowanie. A jak sie doda jeszcze troche kolorowej folii z opakowania po tabletkach, to mozna zrobic np. lampeczke:

dscn0873rm2.th.jpg

Mam nadzieje, ze nie uraze Waszych odczuc estetycznych ta zasniedziala moneta, ale niestety nie znalazlam innej