sokol Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Model w skali 1:35 firmy Heller, wzbogacony o ogniwkowe gąsienice Hobby Bossa. Model przedstawia domniemany wygląd jednego z pojazdów 2 kompanii 12 Batalionu Pancernego (białe prostokąty namalowane na skrzynkach narzędziowych, nr 50971), walczącego we wrześniu 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Bardzo fajna ta wrześniowa Renóweczka. Takich właśnie modeli nam trzeba Nie jest nachalnie umorusana i obdarta, a miła dla oka.Przydałoby się tylko może kilka zdjęć na których wyraźnie widać gąsienice i kółka. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Postaram się jutro zrobić. Jutro renówka ląduje w Helu w Muzeum Obrony Wybrzeża (w wieży dalmierza, na wystawie Wrzesień 1939). Więc jak ktoś będzie na Helu to zachęcam do obejrzenia na żywo. Tym bardziej, że jest tam wiele fajniejszych modeli moich kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 A jak składało ci się ten model? W sumie to Heller raczej nie grzeszy jakością, choć może tu zrobili wyjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Niestety nie zrobili wyjątku - dużo szpachli i piłowania. Gąsienice gumowe, dlatego sięgnąłem po gąsienice ogniwkowe. Relacja warsztatowa opublikowana jest tu: http://forum.asg.koszalin.pl//viewtopic.php?f=17&t=878 W założeniu miał być to szybki model, więc nie myślałem zbytnio o zakładaniu warsztatu - potem pojawił się problem z malowaniem, wyborem właściwego wyglądu wieży i tak poszło. Najwięcej problemów było właśnie z wieżą i elementami wizjerów - po wklejeniu były spor szpary - sporo roboty przy tym było, ale myślę że wyszło poprawnie Tak w sumie to należy jeszcze dodać, że w zestawie była armata ppanc 25 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 efekt bardzo dobry jak na jakosc wyprasek tylko przy robieniu zdjec zapomiales chyba przestawic balans bieli na swiatlo zarowkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 sokol, a napisz mi..co Cie podkusiło...go wyjechać z tej podstawki, zamiast wjechać(jedyny zarzut<- jak cos kiedys zwymyślę, to się przyczepię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Szkoda, że nie założyłeś Warsztatu. Można było jeszcze coś więcej wycisnąć wspólnie z tego Hellera. Model na dioramce prezentuje się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 sokol, a napisz mi..co Cie podkusiło...go wyjechać z tej podstawki, zamiast wjechać(jedyny zarzut<- jak cos kiedys zwymyślę, to się przyczepię) A wiesz, że nie wiem Taka wena twórcza A tu już zdjęcia z Helu: Na okres zimowy muzeum jest zamknięte, ponownie wystartuje na koniec marca. Podczas sobotniej wizyty w MOW okazało się, że przybędzie nam trochę eksponatów 1:1 - min. - lufy działek 20 mm od Panzer II - fragment gąsienicy od Panzer I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Dawno nie było tu co popisać ...szkoda że warsztatu nie prowadziłeś tutaj Brawo za tematykę fajny wyszedł w tym "wrześniowym" kamo Dałeś gęsi od Hotchkissa ??? Jeżeli tak to niestety różnią się od tych do R-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Świetny temat,taki mój wlaśnie.Podoba mi się model.Zamierzam właśnie wykonać klasyka,Ft-17 z września..Może kolega jest zorientowany,bo nie wiem czy wybrac RPM z dodatkiem sporej ilości blach,czy pójść na łatwiznę i wybrac żywiczny MModel,swoja droga bardzo ładnie odlany.RPM nie widziałem,ale domyślam się ,że pasowanie tam elemetów to długa walka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 Dałem - porównywałem ogniwkowe Hobby Bossa z gumisiami Hellera. kształtem nie odbiegały od siebie, Heller był tylko bardziej płaski. No a na modelu prezentuje ogniwka prezentują się zdecydowanie lepiej i pasują do kół napędowych R-35. Szukałem ogniwek do R-35 i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Szukałem ogniwek do R-35 i nie znalazłem. Modelkasten SK-39 nie duża ale jest różnica udowodnił mi to "stary wiarus" i spec od tematu kiedyś na jakimś forum porównując dwa oryginały z muzeum myślę że Jarekk mnie poprze w mym przekonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Popieram. Nie mogę znaleźć tego wątku o różnicach w ogniwach. Był chyba na MW w ubiegłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Nie mogę znaleźć tego wątku o różnicach w ogniwach. Był chyba na MW w ubiegłym roku. Chyba temat ten Jarku na starej Republice był Zmajstrowałem małe porównanie: [url=http://www.picasa2html.com]http://www.picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi