Skocz do zawartości

F4F-4 Wildcat Hobby Boss 1:48

GreeN

Rekomendowane odpowiedzi

Mi chodziło czy denaturat lub benzyna nie spowodują, że szpachla się rozpuści.

Benzyna nie, denaturat też nie. Przy malowaniu modelu musiałem zmyć farbkę Tamiya - bardzo ładnie się zmywała właśnie denaturatem, a surfacer (podkład) i szpachlówka humbrol był nieruszany, tak jak i inne popularne szapchlówki "nitro": Revell, Tamiya, Gunze.

Prawdopodobnie będzie zmywana akrylowa szpachlówka Wamodu, natomiast szpachlówki dwuskładnikowe będą nietknięte.

Poza tym przed malowaniem wystarczy lekko przetrzeć plastik, a nie szorować

• Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Postanowiłem zmyć cały podkład i kolor ze spodu i od nowa zacząć walkę z Wildcatem. Odtłuszczę całą powierzchnię, pokryję surfacerem 1000 i dopiero nałożę kolor. Jako, że mój modelarski pokój znów jest okupowany przez babulę to prace odkładam na następny tydzień - nawet dobrze bo wtedy odbiorę surfacera. Na ten czas zacznę dłubanie przy Nieuporcie bo początkowe prace nie wymagają odpowiedniego pomieszczenia (mowa o areografie i smrodkach płynących podczas jego używania)

Pozdrawiam wszystkich

Zapomniałem napisać wcześniej. Dzięki uprzejmości kolegi Lucasa HS zostałem właścicielem masek do kół. Maski o rozmiarach od 3mm do 15mm co pół milimetra po 20 sztuk z każdego rozmiaru. Na dłuuuugi okres czasu powinno to wystarczyć do maskowania okrągłych powierzchni.

Pozdrawiam

G

To że dasz podkład nie znaczy że nie odejdzie farba, przy obecnej F-14 tez zaliczyłem zonka i ogromne zdziwienie jak przy zdejmowaniu masek farba mi odlazła, był odtłuszczany, surfacer a i tak zeszło, może jakosc produktów spadła ?

Zobaczymy co będzie po surfacerze. W następnym tyg. odbieram ten specyfik to może uda się coś ruszyć z modelem. Stosowałem szpachlę w płynie tamiyi, więc mam nadzieję, że nie zejdzie podczas zmywania farby.

Surfacer i rozcieńczalnik kupiony. Jako, że farba odkleiła się z taśmą stwierdziłem, iż przed zmywaniem postaram się odkleić tym sposobem jej jak najwięcej. Dorwałem mocną dwustronną i dojechałem model. Efekt widoczny na zdjęciach. Ciekawa faktura wyszła na łączeniu skrzydeł z kadłubem. Może taką taśmową technikę wykorzystam kiedyś do wykonania eksploatacji modelu.. Dzisiaj jeszcze trochę taśmologi i zmywania, a potem chyba krótka przerwa z Wildcatem na poczet startu z dwupłatem lub startu z Kurogane Type 95.

Pozdrawiam

53.JPG

54.JPG

55.JPG

56.JPG

Jak będziesz robił jakiś japoński to technika jest jak znalazł

Do zrywania farby tą techniką, dobrze się też nadaje taśma Scotch, oraz te mocniejsze taśmy malarskie. Zwykła szara taśma do oklejania paczek potrafi zostawiać nieprzyjemny do usunięcia klej.

hmm efekt ciekawy, zapewne kiedyś się przyda, ale na tym modelu dorwij sporą ilość drobnego papieru wodnego i pucuj... przerabiałem to samo na Sztukasie i powiem ci że sporo pracy mnie kosztowało zniwelowanie tych krawędzi poodrywanego surfacera, powodzenia!

pozdrawiam!

oby na szczęście ten niby podkład jak ja sobie zrobiłem na sztukasie podkład z Humbrola 147 to się to 100razy gorzej szlifowało od surfacera (farba nie chciała siędać zeszlifować na gładko, robiły się uskoki)

powodzenia!

Postaram się ją zmyć, nie szlifować. Macie może doświadczenie ze szpachlą w płynie Tamiyi? Reaguje ze zmywaczami - benzyną, zmywaczem Wamodu? Powiem szczerze, że poświęciłem dużo czasu na szpachlowanie i szlifowanie tej szpachli i nie chciałbym, aby podczas zmywania tego podkładu szlag ją trafił.

Postaram się ją zmyć, nie szlifować. Macie może doświadczenie ze szpachlą w płynie Tamiyi? Reaguje ze zmywaczami - benzyną, zmywaczem Wamodu? Powiem szczerze, że poświęciłem dużo czasu na szpachlowanie i szlifowanie tej szpachli i nie chciałbym, aby podczas zmywania tego podkładu szlag ją trafił.

A czym malowałeś 4680 czy 2737?

Podkład to był Gray Primer 4680 MM. Na to preshading z czarnej pactry. Na spód jeszcze poszedł finalny z pactry szarej.

Zrobię test z tą szpachlą płynną. Na złomie zrobię kilka ciapek szpachli i potraktuję każdą innym specyfikiem. Odpowiedzi będą przydatne.

Jak wiadomo plastyczne szpachle m.in. Humbrola dają się fajnie rozcieńczać i zmywać zmywaczem do paznokci albo zmywaczem Wamodu, ale ta szpachla w płynie po wyschnięciu tworzy całkowicie inną powierzchnię, więc jej reakcja na te specyfiki może być inna.

Czyli akrylowa.

Spróbuj denaturatem, jak się nie da to Wamodem, zmywaczem, itp., choć te drugie mogą oddziaływać na szpachlę, którą zastosowałeś. Ale to też nie jest tak, że od razu Ci tę szpachlę zeżre; jak będziesz robił to z wyczuciem to powinno się udać zrobić w sposób niedestrukcyjny.

Benzyna farbki akrylowej raczej nie ruszy.

Benzyna akryla nie chce ruszać. Testowałem na pędzlu. Co innego z nitro. To zeżre wszystko wraz z modelem. Przesiadłem się na benzynę bo nitro strasznie śmierdzi. Benzyna ekstrakcyjna do perfum też nie należy, ale da się wytrzymać. Jedyny zonk, że właśnie tylko po olejnych można pędzel czyścić, a w nitro to po każdej farbie pędzel do czystości doprowadzić się dało.. coś za coś.

Model umyty. Clenalux okazał się doskonały. Szpachla nie ruszona. Zaraz po świętach przejadę cały model papierem ściernym aby pow. nie była zbyt gładka, potem odtłuszczenie i pierwszy raz zmierzę się z Surfacerem. Owiewki 4-ty raz odbyły kąpiel w sido. Tym razem 50/50 z wodą destylowaną. Może tym razem nie będzie zacieków. Tak po za tym to oprócz kół wszystkie części gotowe. Trzeba by skończyć w tym roku to ustrojstwo. Równolegle prowadzę prace nad Kurogane Type 95.

57.JPG

58.JPG

Wesołych Świąt