KorniK Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Witam wszystkich. Po wielu latach przerwy w modelarstwie postanowiłem powrócić do hobby. Wybór padł na statki, których wcześniej, po za wyjątkami nie kleiłem. Na start poszły 4 jednostki w 1:72, z czego pierwszą z nich będę się starał budować i prezentować w tym temacie, a pozostałe o ile regulamin forum pozwala, będą prowadzone wspólnie w 2 wątku warsztatowym ze względu na pokrewieństwo i równoległe prace warsztatowe. Jako że przerwa w modelowaniu była długa, ponad 10 lat a i poprzedni poziom był specyficzny (skleić w 1 dzień i jazda kolejny), pace nad modelem nie będą z pewnością należały do łatwych. Dlatego też zakładam warsztat, aby w chwilach zwątpienia i słabości móc prosić o pomoc lub o dobrą radę Forumowiczów. Zgodnie z tematem warsztatu na stół trafił model Revella Predator 108 w skali 1:72. Zawartość opakowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Kornik, witamy na forum Fajny model sobie wybrałeś, chyba pierwszy raz widzę taki jachcik na forum. Co prawda nie wygląda na skomplikowany, niemniej jednak nie spiesz się (tym bardziej, że w modelarstwie nie chodzi o to, by w 1 dzień zrobić 1 model - chyba nawet się nie da - wszystko musi swoje "odstać"). ... Co do regulaminu, to co prawda się nie znam, ale któryś z kolegów robił 2 podwodniaki naraz i chyba nie było problemów. Będę Cię jednak namawiał na osobne wątki - zrób spokojnie 1 łajbę, a potem kolejną i kolejną... ... Powodzenia ... Ps - jedyne co mi się nie podoba, że takiej łódeczki to nie da rady "pobrudzić" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Ja również , będę tu zaglądał -w tym dziale mało cywilów . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 KornikPs - jedyne co mi się nie podoba, że takiej łódeczki to nie da rady "pobrudzić" ... No właśnie to jest 2 z powodów wybrania tego modelu, 1 że będzie ozdobą na półce (ma zastąpić kolekcję elementów komputerowych, gdyż tylko informatyk dostrzega piękno leżących procesorów i chipów z zatopionym w szkle, widocznym układem krzemowym ), więc czas na pierwszą normalną ekspozycję w pokoju (po za elektroniką leżą po półkach wiatrówki i ASG). Ponieważ zaczynam praktycznie ze wszystkim od 0, bo kiedyś posiadałem kilka farbek revella, 3 pędzle i malowanie wykonywane tym zestawem było wysoce abstrakcyjno-tandetne, więc wykonanie modelu ze wszystkimi technikami i malowaniem aerografem to trochę za dużo jak na 1 model. Porządne pomalowanie aerkiem pierwszego modelu bez brudzenia to i tak będzie wyczyn zapewne (nabyłem do ćwiczenia malowania łódkę ratowniczą RAFu Airfix 05281 i na niej będę przeprowadzał wszelkie artystyczne crash testy). Kolejne 3 łajby będą wymagały technik brudzenia więc w 2 warsztacie będę starał się podołać temu wyzwaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 ze względu na pokrewieństwo oraz .Kolejne 3 łajby będą wymagały technik brudzenia Niech zgadne: Vosper MTB -Airfix, British Vosper MTB-Revell, PT-109 lub 117-Revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 Niech zgadne: Vosper MTB -Airfix, British Vosper MTB-Revell, PT-109 lub 117-Revell Oj ten crash testowy Airfix nie ma nic wspólnego z wielką 3-ką Od jutra rusza relacja z budowy. Model będzie robiony z pudła z ewentualną drobna inwencją własną, mam jeden pomysł, możliwe że w jutrzejszej relacji już będzie zaprezentowany. Pokrewieństwo tyczy się wielkiej 3-ki, Predator to zupełnie inna bajka, skala 1:72 jest jedynie wspólna i to że to też będą łodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 W tym wątku chyba jest fotka siostrzanej jednostki: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=13675&postdays=0&postorder=asc&start=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 Prace budowlane zostały rozpoczęte: Sklejony kadłub i wklejony tył razem z dolną częścią "podestu": Zastosowałem klej Tamiya Extra Thin, klei bardzo fajnie, aż za gdyż podszedł na zewnętrzną stronę kadłuba pod taśmy trzymajace - dodatkowe szlifowanie mnie czeka i szpachlowanie z tego powodu: Teraz pracuję nad wewnętrznymi częściami burt wraz z "barierkami": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 hmm... poza rzeczonymi informatykami to chyba niewiele osób docenia piękno takiej "sztuki" Ważne, że rozpocząłeś, a aerografu nie ma się co bać ... Ps - o szpachli pamiętasz ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 Tylko wyschnie i się zabieram. I właśnie mam dylemat, do dyspozycji: taniya polyester putty i mr. surfacer 1200. Zastanawiam się czy jakieś 2 składnikowej takiej do modelowania nie kupić. Może ktoś poradzi? Wyglądało to tak: Po przycięciu tak (powyżej litery "A"): Teraz pytanie której szpachli użyć... hmm... poza rzeczonymi informatykami to chyba niewiele osób docenia piękno takiej "sztuki" Mnie tam się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Ja używam następujących szpachli: - zwykła wamodowska: do łączenia elementów. Przez chwilę używałem Szpachli Mr. Hobby, ale kompletnie mi nie podeszła. Wamodowska jest tania i na prawdę ładnie wypełnia. - Mr Surfacer: ale to do wypełniania drobnic + potem koniecznie papier wodny. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Ja używałem różnych szpachli -ostatnio Tamiya Putty White ,jest bardziej gęsta niż szara tej samej firmy i najbardziej mi odpowiada . Mr. Surfacer 500 nakładany pędzelkiem na niewielkie szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 Ok dzięki za rady, jutro po zajęciach postaram się uzupełnić chemię warsztatową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Fajnie zobaczyć małą wersję 7 mln euro ;). Widziałem ostatnio takiego na żywo w Hiszpanii, robi wrażenie. Będę śledził warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Powróciłem z zakupów. Szpachla jest i nie tylko: Udało mi się zdobyć dziś diody smd Mam w planie umieścić 1 lub 2 we wnętrzu, pakiet baterii umieścić w podstawce. Zobaczymy jak pójdzie z realizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Widziałem ostatnio takiego na żywo w Hiszpanii, robi wrażenie. Będę śledził warsztat. Trzeba było powiedzieć, że to Ty stałeś na nabrzeżu, zabrałbym Cię na rejs ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Posklejałem trochę części: Tu zeszlifowałem łączenie formy na bokach ...i na dolnej części podestu Pomysł jest taki, żeby przekazać zasilanie z podstawy przez 2 pręty które będą sprężynujące - coś jak w podstawkach na telefon bezprzewodowy, będą wchodzić w otwory w kadłubie umożliwiając zdjęcie łodzi z podstawy. Zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce. Teraz będę się brał za szpachlowanie tych wszystkich części. Przymierzyłem pokład i dochodzę do wniosku ze już w tym momencie powinienem go pomalować, pomalować części w ramkach i powklejać gotowe. Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Widziałem ostatnio takiego na żywo w Hiszpanii, robi wrażenie. Będę śledził warsztat. Trzeba było powiedzieć, że to Ty stałeś na nabrzeżu, zabrałbym Cię na rejs ... wolę swoją szybką motorówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 A tam każdy może za 7 melona mieć Predatora za 100-wkę z hakiem Predatora na półce. Ale możesz mieć i 7 melona ale takiego kompa nie kupisz Szpachla schnie na kadłubie. Widzę że jeszcze muszę surfacera 500 kupić. Walczę aktualnie z podstawką, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 fajna obudowa do kompa:), zrobiona od podstaw czy 2 Big towery połączone??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Od podstaw. Front i dół: drewno, góra płytki marmurowe, tył aluminiowa blacha 1mm, boki plexi 5mm, szkielet z ceowników i kątowników. Do tego układ chłodzenia cieczą i antywibracyjne zawieszenie dysków własnego pomysłu. Wracając do tematu powalczyłem z realizacją pomysłu na wykonanie podstawki, na razie wygląda to tak: Do tego "sprężynka" z ramki która w zamyśle ma wypychać bolce, jak to wyjdzie w praktyce jeszcze nie wiem Wszystko wyjdzie w praniu, albo cóż pozostaną plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Kolejny powrót z uczelni przez sklep modelarski: Po szpachlowałem trochę, po przetarciu okaże się co z tego wyszło. Na warsztat trafił dach i oświetlenie, wyszło coś takiego: Jasność wydaje się dobra Tylko trzeba będzie porządnie pomalować żeby dach nie prześwitywał To tyle na dziś. Jutro w planie wycieczka na cmentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Mogłeś dokleić dodatkowe kawałki plastiku pod te diody. Nie byłoby tego efektu przepalenia dachu. Ale zapowiada się całkiem ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Myślę żeby dać czarną emalię revella a potem surfacer i biały kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Myślę żeby dać czarną emalię revella a potem surfacer i biały kolor Czarną jako podkład, a potem wierzchnią białą ? Nie boisz się problemów z kryciem ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi