KorniK Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Mam nadzieję, że surfacer przykryje czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Jak napisał Skoti-zapowiada się ciekawie. Nie myślałeś o zmianie tej podstawki z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Mam nadzieję, że surfacer przykryje czarny. W sumie racja, powinien przykryć, tylko nie lej grubo bo wyjdzie nieładnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 Mała aktualizacja Walczyłem zawzięcie ze szpachlowaniem i szlifowaniem. Na razie wyszło tak, na zdjęciu jeszcze nie odpylone. Części już oszlifowane: I części, z którymi muszę jeszcze powalczyć: Zastanawiam się czy teraz już kadłuba nie pokryć podkładem, a ewentualnie niedoskonałości poprawiać potem, czy dalej poprawiać niedoróbki i dopiero potem pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 "Uroda" zdjęć makro, to że wszystko na nich widać. A mnie się zdaję, że widzę, że pas burtowy przy relingach jeszcze trzeba potraktować papierem ściernym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 Ok to popracuję jeszcze nad tym miejscami jeszcze trzeba trochę ubytki poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Spokojnie: dopóki nie pomalujesz i nie powiesz "gotowe", nikt Ci głowy nie urwie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 Wszystkie części wycięte i przeszlifowane, kilka w tym kadłub zaszpachlowane i schną. W międzyczasie zastawiam się nad rozwiązaniem zasilania (styków i przeprowadzenia przewodów). I jeszcze mam dylemat z malowaniem. Surfacer rozcieńczalnik 1:2+zmywacz, przez surfacerem czarny revell na dach w celu zniwelowania prześwitywania, pokład białe vallejo, potem lakier błysk, a na to kolor do desek, żeby w przypadku ewentualnych niedoróbek móc usunąć kolor desek zmywaczem nie niszcząc białego. Mam lakiery vallejo ale w buteleczkach wydają się mleczne w kolorze, zarówno Gloss jak i Satin a nawet rozcieńczalnik I jeszcze czy Surfacera trzeba jakoś szlifować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 I jeszcze czy Surfacera trzeba jakoś szlifować? Zależy, jak Ci się "położył". Rozcieńczenie 1;2 nie jest za duże i mogą powstać grudki. Tak jak inne szpachlówki szlifujesz drobnym papierem (1.200 - 2.000). Przynajmniej mnie to spotkało. Jak dałem większe rozieńczenie, prawie 1:4, to było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 O dzięki za podpowiedź, wolałbym nie szlifować tego wszystkiego bo mogło by się to odbić na detalach i fakturach powierzchni. Musze ogarnąć jak najszybciej do stanu gotowego do podkładu puki ładna pogoda bo Surfacer trochę "waniaje" i wypadało by wywietrzyć Bo jak się człowiek nawdycha to w galerii wyląduje jeszcze różowy Predator w fioletowe kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 I jeszcze czy Surfacera trzeba jakoś szlifować? Ja szlifuje większe powierzchnie, np.burty - papierem wodnym 2000. Powiem Ci, że po przejechaniu, powierzchnia jest gładziutka. Zatem polecam taki zabieg. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Dziś prace stoczniowe zostały rozpoczęte późnym popołudniem (z wiadomych względów). Kadłub i kilka części zostało jeszcze doszlifowanych po szpachlowaniu, potem wszystko zostało umyte i osuszone. Pierwsze przygotowanie farby i pierwsze walki z aerografem i takie oto efekty: Próbny natrysk na krashtestową łajbę: ...i na dach Predatora Przyszła i pora na Surfacer Nie wiem czy dawać grubszą warstwę Tu chyba za wcześnie dotknąłem , ale zamysł z czarna farbą i Surfacerem zdał egzamin już nie prześwituje Kadłub pokryty od środka i poręcze i nie wiem czy starczy czy jeszcze. Zgodnie z poradami starałem się mocno rozcieńczyć surfacera, nie wiem jak ocenić efekt i prace, ale praca czarnym revellem rozrzedzonym 2 częściami rozcieńczalnika była całkiem przyjemna. Ze względu, że się późno zabrałem większość malowania przechodzi na jutrzejszy poranek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Jak widać prace postępują . W kwestii Surfacer-a zgadzam się z Wallance -przeszlifowany papierem wodnym tworzy prawie idealną gładź ,chociaż nigdy nie stosowałem go jako podkład . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 No ja właśnie nie wiem czy Wielką 3-kę będę psikał Surfacerem czy tym co kupiłem wcześniej w tym celu, tj. Humbrol matt nr. 1 i jak widzę że wyrobiłem zbiornik cały i prawie nic nie pomalowałem to pewnie kilka puszek pójdzie na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Ja rozcieńczam surfacera 1:2. I tak jak mówi jo, po wypolerowaniu tworzy idealnie gładką powierzchnię. Tyle, że ja go kładę, bo będę malował akrylami Tamki. Pod emalie Revell'a czy Humrbol'a nic nie kładłem ... jak widzę że wyrobiłem zbiornik cały i prawie nic nie pomalowałem to pewnie kilka puszek pójdzie na to To coś nieekonomicznie wychodzi... Mam nadzieję, że coś rozcieńczałeś, nie lałeś prosto z puszki ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Wymalowałem 1/3 zbiornika Revella 1:2 rozcieńczalnika na dach Predatora, warstewka raczej cienka. surfacer 1:do 4 minimum rozcieńczalnika+zmywacz jak nie więcej i na to co widać poszedł ponad 1 zbiornik, pytanie czy jeszcze do napylać, np. podstawkę czy dość i farba będzie się trzymać. Mam do używania głównie vallejo, ale na Wielką 3-kę dam pewnie podkład Humbrom matt 1 zamiast Surfacera, bo szlifować nie trzeba będzie i łatwiej to rozrobić (takie moje odczucia po dzisiejszej pracy aerografem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Czas na aktualizację Dzisiejsza poranna walka z aerografem trwałą 3h, a oto efekty tej batalii: A to zdjęcia z cyklu "Surfacer prawdę ci powie": Widać że czeka mnie jeszcze trochę szpachlowania i szlifowania. Jak na pierwszą walkę z aerografem nie było tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Dokładnie, nieco szpachli i będzie gitarra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Nooo wylazły artefakty ale niestety zazwyczaj tak bywa :| czasem po podkładzie człowiek zbiera szczękę spod biurka bo myślał że jest ok a tu zonk. Ale trochę szpachli i papieru i będzie super. Tak cicho patrzę na tą łódkę i mnie coś bierze ale chyba muszę to zwalczyć (powody ekonomiczne ) zrobię sobie "Groma w Raju" od podstaw. Taniej wyjdzie Tak czy inaczej dobrze ci idzie, tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 6 Listopada 2010 Autor Share Napisano 6 Listopada 2010 Ostatnio był mały przestój w pracach, ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach będzie lepiej. Kadłub został przeszlifowany, jutro będzie jeszcze szpachlowany miejscowo i postaram się położyć 2 raz podkład i zobaczyć co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Kadłub został przeszlifowany, jutro będzie jeszcze szpachlowany miejscowo i postaram się położyć 2 raz podkład i zobaczyć co z tego wyszło. Właśnie chciałem Ci pisać, że ja bym jeszcze to trochę po-poprawiał - ale nieco szpachli, szlifowanka i powinna być gitarra. I spróbuj zrobić niektóre miejsca przed nałożeniem podkładu - skoro ja je widzę na zdjęciach, to Ty na żywo tym bardziej powinieneś... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 9 Listopada 2010 Autor Share Napisano 9 Listopada 2010 Zgodnie z planem kadłub został jeszcze szpachlowany, przeszlifowany, i ponownie pokryty podkładem. Zdjęcia prezentują schnący podkład przed szlifowaniem. Przeszlifuję, pousuwam pyłki i chyba będzie już przyzwoicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Przeszlifuję, pousuwam pyłki i chyba będzie już przyzwoicie? Od razu zacniej to wygląda, Panie I nawet zdjęcia "makro" aż tak nie obnażyły rzeczy do poprawki. Myślę, że jak troszeczkę popracujesz nad kadłubem, będzie malina ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Mała aktualizacja prac nad podstawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 19 Listopada 2010 Autor Share Napisano 19 Listopada 2010 Czas na małą aktualizację Kadłub został nawiercony, w podstawce zainstalowane próbne piny. System wypychania pinów działa całkiem nieźle. Następnym etapem będzie dorobienie styków w kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi