Skocz do zawartości

Tomaszów Lubelski

MICHAŁ R

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu chodziła mi po głowie diorama z Polską bronią pancerną w roli głównej , temat rzadko poruszany i tym sposobem bardzo ciekawy . Po przeczytaniu kilku artykułów o bitwie o Tomaszów Lubelski postanowiłem odtworzyć jeden z epizodów walk - atak 1 batalionu pancernego w kierunku miasta . Na dioramie stoi już prawie skończony 7tp Mirage , planuję jeszcze postawić na niej pzkpfw 1 lub 2 . Dwu wieżowy 7 tp stoi oczywiście po to by pokazać ogólny zarys mojego pomysłu . Figurki to przerobiony zestaw firmy Master Box . Cała resztę wykonałem sam od podstaw .

7tpmodel078.th.jpg

7tpmodel060.th.jpg

7tpmodel062.th.jpg

7tpmodel073.th.jpg

7tpmodel072.th.jpg

7tpmodel063.th.jpg

Zaznaczam że dom jest jeszcze nie skończony . Płot jak widać na zamieszczonych zdjęciach zacząłem już malować.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pora przedstawić kolejne zdjęcia w moim warsztacie . ,,Prace ziemne" mają się ku końcowi . Teraz trzeba skończyć modele . Zostawiłem jeszcze kawałek styropianu by móc bez problemu wpasować jakiegoś ,,panzera" . Obecnie pracuje nad różnymi dodatkami . W planach mam zamiar zrobić wodę w rowie melioracyjnym - zobaczymy co wyjdzie . Dziś statystą jest t 26.

7tp.model%20124.jpg

7tp.model%20118.jpg

7tp.model%20117.jpg

7tp.model%20115.jpg

7tp.model%20103.jpg

7tp.model%20104.jpg

Pojazd ustawiony jest na ,,sucho" oczywiście będę go wpasowywał w drogę . Zęby na kole są już podcięte , gąski założyłem tylko do zdjęć dlatego wszystko wygląda na niedopasowane .

Zabrałem się za pzkpfw 1 (firma Master Box MB 3503 - Panzer I Ausf.A model Breda ) . Przy modelu jest bardzo dużo pracy i jak widać na zamieszczonych zdjęciach trzeba będzie wiele elementów szpachlować . Przerobiłem zestawową wieżę , na zdjęciu widać część z której będę wykonywał jarzmo . Wszystko na razie jest złożone na sucho.

7tp.model%20125.jpg

7tp.model%20128.jpg

7tp.model%20129.jpg

Czy posiada ktoś zdjęcia zniszczonych pzkpfw 1 w rejonie Tomaszowa Lubelskiego?

Czy posiada ktoś zdjęcia zniszczonych pzkpfw 1 w rejonie Tomaszowa Lubelskiego?

Konkretnie spod Tomaszowa Lubelskiego? Obawiam się, że będzie spory problem, a nie mogą być inne z W.O. 1939 r.? Nie powinny się zbytnio różnić.

Myślę, że uzyskałeś efekt obrzuconego błotem czołgu. Wygląda to bardzo średnio, mało realistycznie. Mam wrażenie, że błoto miało zakryć defekty modelu.

Widzę że opinie są podzielone . Oczywiście będę jeszcze pracował nad błotem . Kilka fotek z dorobionymi błotnikami :

7tp.model%20149.jpg

7tp.model%20151.jpg

7tp.model%20152.jpg

7tp.model%20155.jpg

7tp.model%20156.jpg

Oczywiście te części wymagają jeszcze poprawek .

Pozdrawiam