MICHAŁ R Napisano 4 Listopada 2010 Napisano 4 Listopada 2010 Witam Od dłuższego czasu chodziła mi po głowie diorama z Polską bronią pancerną w roli głównej , temat rzadko poruszany i tym sposobem bardzo ciekawy . Po przeczytaniu kilku artykułów o bitwie o Tomaszów Lubelski postanowiłem odtworzyć jeden z epizodów walk - atak 1 batalionu pancernego w kierunku miasta . Na dioramie stoi już prawie skończony 7tp Mirage , planuję jeszcze postawić na niej pzkpfw 1 lub 2 . Dwu wieżowy 7 tp stoi oczywiście po to by pokazać ogólny zarys mojego pomysłu . Figurki to przerobiony zestaw firmy Master Box . Cała resztę wykonałem sam od podstaw . Zaznaczam że dom jest jeszcze nie skończony . Płot jak widać na zamieszczonych zdjęciach zacząłem już malować. Pozdrawiam Cytuj
olej1965 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Z czego zrobiony dach - bo fajny ? Cytuj
MICHAŁ R Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 Dach to przycięte na 2,5 cm. igły (dokładnie z sosny wejmutki) . Kleiłem je wikolem . Cytuj
MICHAŁ R Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 Na dioramie rozpocząłem ,,prace ziemne" : Zdjęcia fiurek: Pozdrawiam. Cytuj
MICHAŁ R Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 Kilka zdjęć aktualnego stanu 7tp: Cytuj
B.A.T.E.K Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 MICHAŁ R temat bardzo mi bliski:) fajnie ze ktoś się ta bitwa zainteresował. Rezultaty obiecujące choć nie mi to oceniać, są lepsi specjaliści ale mi się podoba:) Cytuj
przemekgksw3 Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Ten leżący figurant mam nadzieję że jeszcze nieskończony? Cytuj
Dexter Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 No, ładnie się zaczyna Zmień hełmy na polskie, bo ten leżący ma soviecki założony. Cytuj
MICHAŁ R Napisano 8 Listopada 2010 Autor Napisano 8 Listopada 2010 Dzięki za komentarze . Nad figurkami nadal pracuje , na pewno poprawię ten hełm . Cytuj
Jendrass1 Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Hej Przypadkiem wpadłem na tą dioramkę. Bardzo ciekawa rzecz, będziesz jeszcze poprawiał model 7TP ? W razie czego pisz śmiało. Cytuj
MICHAŁ R Napisano 9 Listopada 2010 Autor Napisano 9 Listopada 2010 Dziękuje za zainteresowanie , nad 7tp nadal pracuje . Cytuj
MICHAŁ R Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 Pora przedstawić kolejne zdjęcia w moim warsztacie . ,,Prace ziemne" mają się ku końcowi . Teraz trzeba skończyć modele . Zostawiłem jeszcze kawałek styropianu by móc bez problemu wpasować jakiegoś ,,panzera" . Obecnie pracuje nad różnymi dodatkami . W planach mam zamiar zrobić wodę w rowie melioracyjnym - zobaczymy co wyjdzie . Dziś statystą jest t 26. Cytuj
Jendrass1 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Podoba mi się ten grunt Pamiętaj tylko, że czołg, nawet ważący zaledwie 10 ton 7TP, lekko zapadał się w podłoże. Postaraj się uzyskać taki efekt. Cytuj
Myski79 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 I podetnij zęby na kole bo teraz wygląda jakby gąski nie wchodziły na zęby na koło napędowe pomijam fakt że gąski lewitują popatrz sobie jakiekolwiek zdjęcie w necie popraw to koniecznie Cytuj
MICHAŁ R Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 Pojazd ustawiony jest na ,,sucho" oczywiście będę go wpasowywał w drogę . Zęby na kole są już podcięte , gąski założyłem tylko do zdjęć dlatego wszystko wygląda na niedopasowane . Cytuj
MICHAŁ R Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 Zabrałem się za pzkpfw 1 (firma Master Box MB 3503 - Panzer I Ausf.A model Breda ) . Przy modelu jest bardzo dużo pracy i jak widać na zamieszczonych zdjęciach trzeba będzie wiele elementów szpachlować . Przerobiłem zestawową wieżę , na zdjęciu widać część z której będę wykonywał jarzmo . Wszystko na razie jest złożone na sucho. Czy posiada ktoś zdjęcia zniszczonych pzkpfw 1 w rejonie Tomaszowa Lubelskiego? Cytuj
skala72 Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Czy posiada ktoś zdjęcia zniszczonych pzkpfw 1 w rejonie Tomaszowa Lubelskiego? Konkretnie spod Tomaszowa Lubelskiego? Obawiam się, że będzie spory problem, a nie mogą być inne z W.O. 1939 r.? Nie powinny się zbytnio różnić. Cytuj
MICHAŁ R Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 Oczywiście że mogą , szczególnie interesują mnie zbliżenia na ślady po trafieniach pociskami, oczywiście mniejszego kalibru niż na tych zdjęciach: Pozdrawiam Cytuj
MICHAŁ R Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Napisano 4 Grudnia 2010 Przedstawiam kilka zdjęć z ubłoconym podwoziem: Pozdrawiam Cytuj
Myski79 Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Fajny efekt uzyskałeś działaj dalej po przetarciu części ruchomym powinno dobrze wyglądać Cytuj
mae Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Myślę, że uzyskałeś efekt obrzuconego błotem czołgu. Wygląda to bardzo średnio, mało realistycznie. Mam wrażenie, że błoto miało zakryć defekty modelu. Cytuj
MICHAŁ R Napisano 5 Grudnia 2010 Autor Napisano 5 Grudnia 2010 Widzę że opinie są podzielone . Oczywiście będę jeszcze pracował nad błotem . Kilka fotek z dorobionymi błotnikami : Oczywiście te części wymagają jeszcze poprawek . Pozdrawiam Cytuj
MICHAŁ R Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Napisano 11 Grudnia 2010 Dalsza część mojej relacji: dorobiłem brakujące nity w 7tp (wymagają jeszcze małych poprawek). Pozdrawiam Cytuj
MICHAŁ R Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Napisano 12 Grudnia 2010 Zdjęcia poprawionej tylnej belki (oczywiście oczyszczę ją z nadmiaru szpachli i kleju): Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi