Skocz do zawartości

M10 "Achilles" - Italeri, 1:35

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zbudować coś takiego:

dsc05027n.th.jpg

A za bazę posłuży mi zestaw Italeri (przepak Academy tak swoją drogą):

dsc05011.th.jpg

I mały inbox, nie taki mały, bo zestaw ma mnóstwo elementów. Zapowiada się ciekawa zabawa:

dsc05012v.th.jpg dsc05014t.th.jpg dsc05015t.th.jpg

dsc05016c.th.jpg dsc05017k.th.jpg dsc05018ww.th.jpg

dsc05019k.th.jpg dsc05020f.th.jpg dsc05021yr.th.jpg

dsc05022e.th.jpg dsc05023l.th.jpg

dsc05024.th.jpg dsc05025.th.jpg

Podoba mi się, że producent umieścił wnętrze. Oczywiście pojazd będzie w polskich barwach. Powoli skompletuję kolekcję pojazdów Maczka. Jest tego cała masa. Chyba mi życia nie starczy, aby wszystkie złożyć

Jeśli macie jakieś sugestie, to dawajcie

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Witam po długiej przerwie. Model już złożony i gotowy do malowania. Model składało się całkiem przyjemnie. Na Achillesa wrzucę jeszcze trochę bambetli. Zdjęcia robiłem nowym aparatem. Aparat świetny, fotograf do niczego. Narazie to wygląda tak:

img0795ud.th.jpg img0798bp.th.jpg img0800x.th.jpg

img0799h.th.jpg img0801f.th.jpg

img0797zc.th.jpg

Witam!

Zacząłem malować model. Nałożyłem pierwszą warstwę farby. Do wczoraj model wyglądał tak:

img1465f.th.jpg img1466d.th.jpg

Teraz złe wieści. Model uległ zniszczeniu. I jak myslicie kto tego dokonał? Żonka. W wyniku kłótni, Achilles miał okazję sprawdzić się na polu walki. Niestety z siłą i potęgą ręki mej żonki poległ w boju. Dostał się w okrążenie rąk mej żony i nie miał szans. M10 poleciał ( a to nie samolot). Spadł z hukiem na podłogę i roztrzaskał się na drobne. Gdy to zobaczyłem, załamałem się. Oto zwłoki:

img1476b.th.jpg

Z bliska wygląda to tak:

img1472l.th.jpg img1473o.th.jpg img1474y.th.jpg img1475th.th.jpg

Oceniłem straty, ogólnie nie jest źle. Da się to poskładać. Żonka przerosiła i ja ją też. Wszystko jest ok. Obiecała kupić mi nowy model. To jest na pewno duży pozytyw.

Edytowane przez Gość

Niech Ci kupi aerograf w ramach zadośćuczynienia ; )

Dlaczego ma mi kupić aero? Słabo maluję pędzlem?

Przejdę do rzeczy. Po całodziennej walce, czołg został złozony do kupy. I pomalowany. Mam nadziję, że nie jest najgorzej. Teraz wyglada tak:

img1483r.th.jpg img1484e.th.jpg img1485ih.th.jpg

img1487c.th.jpg img1489cn.th.jpg

Wieża póki co, złożona na sucho. Nadwozie również nie jest przyklejone do wanny. Teraz małe poprawki i czas na łosza, itd.

pedzel do aero niestety nie ma startu, taka jest moja opinia, psikawka daje o wiele wiecej mozliwosci, wedlug mnie to przy modelarstwie w skali 1/35 gdzie model kosztuje okolo 100 zl i kiedy inwestujemy juz niemale pieniadze w hobby to mozna powiedzmy odpuscic sobie nowy model na jakis czas i zainwestowac w aerograf i sprezarke, to pierwsze mozna kupic calkiem tanio, ja maluje takim za 7 dyszek. sprezarka niestety jest juz drozsza ale mozna poszukac uzywanej, poza tym zabawa jest warta swieczki.

Pewnie masz rację. Czaję się na sprężarkę Senco. Ale ona kosztuje około 500zł. Do tego aero i jest ładna sumka. Myślę, że jak tylko dostanę premię, to zainwestuję w ten sprzęt. Nie chciałbym kupować używanej sprężarki, mam uprzedzenia do używanego sprzętu.

Hehhehehe pamiętam jak kiedyś miałem 3 modele w 1:72, sdkfz 251, king tiger henshel, i shermana. Byłem z nich taki zadowolony , pomalowane i w ogóle. I pewnego razu przychodzę do domu ze szkoły, patrzę, a tu mój brat bawi się już w większości połamanymi czołgami w piaskownicy .

Nie wytrzymałem i się mu dostało, poważnie. Potem wypominałem mu to przez chyba rok.

I mimo że to było dawno, byłem dużo młodszy (okoliczności łagodzące:D ), to świetnie rozumie co kolega przeżywał.

Ale jak obiecała nowy model to się faktycznie opłacało

A pro po aerografu to faktycznie warto chwilę poczekac z kolejnym modelem i kupic aero. Zupełnie inna zabawa.

Witam!

Prace poszły do przodu. Teraz prezentuję wnętrze. Prawie gotowe. Pomalowane białą emalią, niektóre elementy ciemnym zielonym. Wash zrobiony przy użyciu farbki akrylowej vallejo sepia shade. Rozjaśniłem białą farbą. Rysy wykonałem ołówkiem grafitowym, chyba trochę zbyt mocno. Ot tyle. Jeszcze pigmenty. Teraz zdjęcia. Oceńcie sami:

img1577mi.th.jpg img1578px.th.jpg img1579b.th.jpg

img1580kq.th.jpg img1583a.th.jpg img1586z.th.jpg

img1588j.th.jpg img1591c.th.jpg img1592a.th.jpg

img1593k.th.jpg img1590go.th.jpg

Dopóki nie nabędę obiektywu do makro, to nie mam co marzyć o dobrych zdjęciach. Ale mam nadzieję, że coś tam widać.