Skocz do zawartości

T-90 1/72 Revell + Ace

FAHR

Rekomendowane odpowiedzi

W oczekiwaniu na T-90 w wykonaniu Zvezdy i w mojej docelowej skali rozpoczynam taki projekcik w celu zaznajomienia się z dokumentacją i coś w stylu przetarcia przed modelem ze wschodu. W tym celu zmiksuje zestaw T-72 Revella i T-90 Ace ( zkretowany stary model). Postaram się też poprawić, co mi się najbardziej rzuci w oczy. Do podrasowania wykorzystam też różnoraki złom blaszkowy i trochę własnej inwencji. Docelowo ma wyjść T-90 w wersji z odlewaną wieżą super dolly parton i starymi gąsienicami.

Na pierwszy ogień poszły błotniki i poprawianie geometrii wieży (w trakcie).

Zapraszam do śledzenia tematu.

7d6f6d873cc8207bm.jpg

Delikatny progres. Poprawianie kształtu wieży zakończyłem. Obecnie jej dół jest z modelu Revella, tak żeby wieżyczka pasowała do revellowskiego kadłuba, góra to oczywiście Ace i szpachla w pokaźnych ilościach. Na kadłubie dodane okładziny przeciwradiacyjne i ekrany boczne.

Lepsze zdjęcia będą jak dojdę do ładu z aparatem połowicy.

b7f792836df9629dm.jpg

Delikatny progres. Poprawianie kształtu wieży zakończyłem. Obecnie jej dół jest z modelu Revella, tak żeby wieżyczka pasowała do revellowskiego kadłuba, góra to oczywiście Ace i szpachla w pokaźnych ilościach. Na kadłubie dodane okładziny przeciwradiacyjne i ekrany boczne.

Lepsze zdjęcia będą jak dojdę do ładu z aparatem połowicy.

b7f792836df9629dm.jpg

Fahr - pytanie czy robisz już nie aktualne - widzę że chyba jestem niedzisiejszy ;)

Co do pytanka o plastik - to dla mnie jest super plastyczny i wg mnie te short run'y to przy odrobinie wprawy rewelka - jak ktoś nie wierny to niech zobaczy mojego bloga - a najlepiej sam spróbuje ;)

Fakt więcej pracy ale nie ma w tym żadnej tragedii- jak dla mnie przynajmniej a pozycje jakie ace ma w swojej ofercie są bezkonkurencyjne.

Najgorsze to gąski - albo ciężka praca a w następnych modelach sposobem albo wymiana z innych (mówię o tych plastikowych, blaszane są pomimo krytyki co niektórych ok - ale już ostatni demag ma gumisie - więc może zapowiada się ciekawiej na przyszłość)

Co do Zvezdowskiego terminatorka to też na niego czekam z utęsknieniem chociaż mam na ukończeniu sklejanko konwersji tamiya/miniarm

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Oczywiście masz rację. Dlatego teraz pójdą kalki, potem ostry ciemny wash po zakamarkach, suchy pędzel i na koniec olejny filtr. Całości dopełnią suche pastele. Obicia sobie daruje, bo na zdjęciach się ich nie dopatrzyłem.