Skocz do zawartości

Akagi 1:450 Hasegawa

unkas

Rekomendowane odpowiedzi

6 12 1920 w Arsenale Marynarki Wojennej w Kure odbyła się uroczystość położenia stępki pod krążownik liniowy Akagi.W wyniku Traktatu Waszyngtońskiego ,prace zostały wstrzymane by później wznowić je ,lecz tym razem jako Lotniskowiec IJN Akagi.

W 90 lat po tym wydarzeniu ,zapadała decyzja-zacznę tej projekt .Na początku miał być realizowany bez rozgłosu ,ale po sugestiach Marcina postanowiłem przeprowadzić relację z warsztatu.Proszę trzymajcie za mnie kciuki ,bo bardzo mi zależy ,żeby doprowadzić tej projekt co szczęśliwego zakończenia.

Będę się starał w miarę posiadanych umiejętności waloryzować model , do tego też liczę na Wasze ciepłe przyjęcie i pomoc przy budowie .Po Świętach w planach mam zakup dedykowanych blaszek

http://www.goldmm.com/ships/450-8.jpg

A więc pora zacząć .Na początek kadłub czyli wiercenie i szlifowanie .

Edytowane przez Gość

Pierwsze fotki (wybaczcie za jakość robione telefonem w pracy)

20101206171.jpg

dno należało wyszlifować- pozostałość po procesie produkcyjnym

niestety będzie trochę szpachlowania

20101206178.jpg

wały napędowe

20101206176.jpg

i widok ogólny

20101206180.jpg

20101206181.jpg

Pierwsze fotki (wybaczcie za jakość robione telefonem w pracy)
Że też mnie nikt nie chce płacić za klejenie

...

Wreszcie jakiś lotniskowiec. Ależ pływadło - trochę szkoda skali, ale poza tym, to zacnie, zacnie

...

Czy oprócz relingów w tej skali występują jakieś inne blaszki albo drewniany pokład ?

...

• Super Moderator
.Na początku miał być realizowany bez rozgłosu ,ale po sugestiach Marcina postanowiłem przeprowadzić relację z warsztatu
W końcu się doczekałem Powodzonka w budowie i jak bedziesz miał jakiekolwiek pytania to wal śmiało - co mogę to pomogę

Fajnie, fajnie - trzymam kciuki!

Pozdrawiam,

Maciej

P.S.

Kiedyś miałem w tej skali Yamaciaka.

To wiekowa seria - wypuścili modele kilku okrętów, w tym HMS Vanguard.

Ciekawe, czy jakiś producent powtórzy ten pomysł..

Maciej ostatni przeglądałem ofertę w skali 1:400 i kilka ciekawych propozycji można wybrać , a cena tez jest bardzo konkurencyjna.Mam tylko jedno pytanie chodzi o modele Hellera czy ich jakość jest zadawalająca czy lepiej sobie dać spokój?

Bulaje zostawisz jako dziury czy będziesz je czymś wypełniał

nigdy nie wypełniałem ,więc nie za bardzo wiem co i jak?

Czekam na kolejne posty.

postaram się nie zawieść oczekiwań

Mam prośbę o pomoc w odpowiedzi na dręczące mnie pytanie .Dokładnie o chodzi mi o komin

P1050295.JPG

a dokładnie o te przetłoczenia poziome -czy traktować je jako relingi i poprawić je tak zrobił Skell w swoim modelu?.Czy są to tylko łączenia blach ?

znalazłem takie zdjęcia ale sam już nie wiem

IJN_04.jpg

akagi-3.jpg

Edytowane przez Gość

• Super Moderator
a dokładnie o te przetłoczenia poziome -czy traktować je jako relingi i poprawić je
Proponuję komin zeszlifować do "zera" i zamontować relingi + nową drabinkę... Będzie zdecydowanie lepiej. Odciąłbym również "murowane" osłony stanowisk plot i im podobnych i zastąpił paskami cienkiego polistyrenu, lub jeszcze lepiej - paskami kalki technicznej.

Proponuję komin zeszlifować do "zera" i zamontować relingi + nową drabinkę... Będzie zdecydowanie lepiej.

Marcin tak zrobię

Odciąłbym również "murowane" osłony stanowisk plot i im podobnych

też mnie denerwuje ich wielkość tylko ja myślałem ,żeby zastąpić je blaszką miedzianą

Poza tym szpachla przy śrubie na podnośniku (windzie) też by się przydała

Wallece tam jest nie zamontowana jeszcze podłoga

• 4 weeks later...

Witajcie po dłuższej przerwie.W dniu dzisiejszym zajrzałem do skrzynki i jaka miła mnie spotkała niespodzianka dotarła do mnie przesyłka z GMM

kurcze z tej radości nie wiem co pisać więc ,może dam fotki

P1050423.JPG

P1050424.JPG

P1050425.JPG

P1050426.JPG

P1050427.JPG

P1050429.JPG

P1050430.JPG

pragnę również podziękować Marcinowi za pomoc w złożeniu zamówienia - gdyby nie On miałbym spory problem Marcin-