unkas Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) 6 12 1920 w Arsenale Marynarki Wojennej w Kure odbyła się uroczystość położenia stępki pod krążownik liniowy Akagi.W wyniku Traktatu Waszyngtońskiego ,prace zostały wstrzymane by później wznowić je ,lecz tym razem jako Lotniskowiec IJN Akagi. W 90 lat po tym wydarzeniu ,zapadała decyzja-zacznę tej projekt .Na początku miał być realizowany bez rozgłosu ,ale po sugestiach Marcina postanowiłem przeprowadzić relację z warsztatu.Proszę trzymajcie za mnie kciuki ,bo bardzo mi zależy ,żeby doprowadzić tej projekt co szczęśliwego zakończenia. Będę się starał w miarę posiadanych umiejętności waloryzować model , do tego też liczę na Wasze ciepłe przyjęcie i pomoc przy budowie .Po Świętach w planach mam zakup dedykowanych blaszek http://www.goldmm.com/ships/450-8.jpg A więc pora zacząć .Na początek kadłub czyli wiercenie i szlifowanie . Edytowane 6 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Pierwsze fotki (wybaczcie za jakość robione telefonem w pracy) dno należało wyszlifować- pozostałość po procesie produkcyjnym niestety będzie trochę szpachlowania wały napędowe i widok ogólny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 ...to nam sie ciekawie na forum narobiło dla Ciebie za zacny temat powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Pierwsze fotki (wybaczcie za jakość robione telefonem w pracy) Że też mnie nikt nie chce płacić za klejenie ... Wreszcie jakiś lotniskowiec. Ależ pływadło - trochę szkoda skali, ale poza tym, to zacnie, zacnie ... Czy oprócz relingów w tej skali występują jakieś inne blaszki albo drewniany pokład ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Dzięki za miłe przyjęcie Czy oprócz relingów w tej skali występują jakieś inne blaszki albo drewniany pokład ? tak jest dedykowany zestaw http://goldmm.com/ships/gms4ordr.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Grudnia 2010 Super Moderator Share Napisano 6 Grudnia 2010 .Na początku miał być realizowany bez rozgłosu ,ale po sugestiach Marcina postanowiłem przeprowadzić relację z warsztatuW końcu się doczekałem Powodzonka w budowie i jak bedziesz miał jakiekolwiek pytania to wal śmiało - co mogę to pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 jak bedziesz miał jakiekolwiek pytania to wal śmiało - co mogę to pomogę oj pytań to ja będę miał sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Fajnie, fajnie - trzymam kciuki! Pozdrawiam, Maciej P.S. Kiedyś miałem w tej skali Yamaciaka. To wiekowa seria - wypuścili modele kilku okrętów, w tym HMS Vanguard. Ciekawe, czy jakiś producent powtórzy ten pomysł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Maciej ostatni przeglądałem ofertę w skali 1:400 i kilka ciekawych propozycji można wybrać , a cena tez jest bardzo konkurencyjna.Mam tylko jedno pytanie chodzi o modele Hellera czy ich jakość jest zadawalająca czy lepiej sobie dać spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Grudnia 2010 Super Moderator Share Napisano 7 Grudnia 2010 jedno pytanie chodzi o modele Hellera czy ich jakość jest zadawalająca czy lepiej sobie dać spokój?To zależy kto jakie ma oczekiwania. Generalnie jakość jest marna - powiedziałbym, że to modele dla wytrawnych modelarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Witam ponownie .W dniu dzisiejszym trochę popracowałem przy Akagi i oto efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Grudnia 2010 Super Moderator Share Napisano 8 Grudnia 2010 Ładnie podziurkowany Bulaje zostawisz jako dziury czy będziesz je czymś wypełniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Ten temat zachęca mnie do zrobienia własnego pływadła. Czekam na kolejne posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Bulaje zostawisz jako dziury czy będziesz je czymś wypełniał nigdy nie wypełniałem ,więc nie za bardzo wiem co i jak? Czekam na kolejne posty. postaram się nie zawieść oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 9 Grudnia 2010 Share Napisano 9 Grudnia 2010 Fajnie to całkiem wygląda. Kiedyś pamiętam oglądałem go w pudle, miał wytłoczoną z blaszki chryzantemę na dziób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Mam prośbę o pomoc w odpowiedzi na dręczące mnie pytanie .Dokładnie o chodzi mi o komin a dokładnie o te przetłoczenia poziome -czy traktować je jako relingi i poprawić je tak zrobił Skell w swoim modelu?.Czy są to tylko łączenia blach ? znalazłem takie zdjęcia ale sam już nie wiem Edytowane 12 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Na temat Akagiego wiem mało ale z pewnością nie są to łączenia blachy. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Grudnia 2010 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2010 a dokładnie o te przetłoczenia poziome -czy traktować je jako relingi i poprawić jeProponuję komin zeszlifować do "zera" i zamontować relingi + nową drabinkę... Będzie zdecydowanie lepiej. Odciąłbym również "murowane" osłony stanowisk plot i im podobnych i zastąpił paskami cienkiego polistyrenu, lub jeszcze lepiej - paskami kalki technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 .... lub jeszcze lepiej - paskami kalki technicznej. Bardzo dobrze się to robi z folii offsetowej. O ile jeszcze idzie ją gdzieś wymataczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Też bym komin zeszlifował i zrobił od nowa. Poza tym szpachla przy śrubie na podnośniku (windzie) też by się przydała ... Nadal kibicuję z zapartym tchem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Proponuję komin zeszlifować do "zera" i zamontować relingi + nową drabinkę... Będzie zdecydowanie lepiej. Marcin tak zrobię Odciąłbym również "murowane" osłony stanowisk plot i im podobnych też mnie denerwuje ich wielkość tylko ja myślałem ,żeby zastąpić je blaszką miedzianą Poza tym szpachla przy śrubie na podnośniku (windzie) też by się przydała Wallece tam jest nie zamontowana jeszcze podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Wallece tam jest nie zamontowana jeszcze podłoga I całe szczęście ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witajcie po dłuższej przerwie.W dniu dzisiejszym zajrzałem do skrzynki i jaka miła mnie spotkała niespodzianka dotarła do mnie przesyłka z GMM kurcze z tej radości nie wiem co pisać więc ,może dam fotki pragnę również podziękować Marcinowi za pomoc w złożeniu zamówienia - gdyby nie On miałbym spory problem Marcin- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2011 pragnę również podziękować Marcinowi za pomoc w złożeniu zamówienia - gdyby nie On miałbym spory problem Marcin- No SUPER - widzę że bardzo szybko przyszły - REWELACJA. To teraz do roboty bez ociągania się bo wszyscy czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 To teraz do roboty bez ociągania się no teraz rzeczywiście nie będzie wymówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi