Michał15 Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Świetliki pierwsza klasa. Myślałem że jest normalnej wielkości. Tak trzymać kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Koledzy powiedzieli co trzeba. Świetnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Dziękuję, dziękuję mostek posmyrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 i zadaszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 tak to jest jak się chce zrobić pożądną łódz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 tak to jest jak się chce zrobić pożądną łódz Chciałeś napisać: "porządną", czy "pożądaną"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Że się tak wyrażę: esencja bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Oczywiście robota pierwsza klasa. Jeśli mogę spytać. Ta siateczka którą widać na zdjęciach świetlików. Można ją gdzieś kupić? Jeśli tak to gdzie? Proszę o odpowiedź. Co prawda nie mam konkretnych planów co z niej wykonać ale takie rzeczy przydają się podczas waloryzacji modelu. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 a ja mam pytanko o technologię produkcji i montażu zadaszenia, bo wyszło pześliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Można ją gdzieś kupić? Nie mam pojęcia. W starych zestawach pojazdów wojskowych, firny Italieri i Tamiya dodawały takie siateczki jako element na tzw. grile; Wszyscy stosowali fototrawione więc te zostawały niewykorzystane. Ja mam kilka takich siatek, wybrałem taką z najrzadszymi oczkami. Różne rozmiary takich siatek (oprócz dedykowanych fototrawionych) mozna dobrac w sklepach z asortymentem kuchennym (sitka, osłony palników gazowych, ew osłony kratek wentylacyjnych - tu raczej większe rozmiary). a ja mam pytanko o technologię produkcji i montażu zadaszenia To jest standardowy element fototrawiony z zestawu Eduarda. Trochę pogięty/pomarszczony aby przypominał brezent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 To jest standardowy element fototrawiony z zestawu Eduarda. Trochę pogięty/pomarszczony aby przypominał brezent. Bosko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 (sitka, osłony palników gazowych, ew osłony kratek wentylacyjnych - tu raczej większe rozmiary). ... a mniejsze rozmiary to torebki-piramidki po herbacie (uwaga - niektóre są "papierowe" nie siatkowe) Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 uwaga - niektóre są "papierowe" nie siatkowe Polecasz jakąś markę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Polecasz jakąś markę? U mnie w domciu akurat pijają Lipton. Ale już raz Ślubna kupiła opakowanie w którym "piramidki" były z bibułki (jak zwykłe herbaty hipermarketowe) a nie z siateczki. Ale to było tylko raz - w pozostałych przypadkach piramidki były zawsze z siateczki. Popytaj znajomych "herbaciarzy" - nie ma sensu kupować pudełka herbaty tylko dla opakowania Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 nie ma sensu kupować pudełka herbaty tylko dla opakowania Nie zmarnuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Postawiłem komin i przygotowuję teren pod wykonanie odciągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Stan na dziś początki rufowej platformy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Może mi ktoś powiedzieć, po co są te pozwijane sznurki nad każdą łodzią ratunkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Takie sznurki są widoczne na każdym okręcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Te liny (za "sznurki" jakiś wilk morski mógłby Ci krzywdę zrobić), po ich rozwinięciu, służyły marynarzom do opuszczenia się do wcześniej spuszczonej na wodę łodzi ratunkowej... Oglądaj filmy marynistyczne - często w czasie katastrof statków i okrętów widać takie scenki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 służyły marynarzom do opuszczenia się do wcześniej spuszczonej na wodę łodzi ratunkowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Właśnie popijam to piwko. Butelkowy, niepasteryzowany "Kasztelan", ma się rozumieć... Tak przy okazji, te linki to mantały (jak babcię kocham - tak się nazywają) i jak widać na fotce w jednym z poprzednich postów, mają co jakieś parędziesiąt centymetrów supły ułatwiające opuszczanie się w dół. Mantały zazwyczaj miały długość równą odległości od żurawika do linii najmniejszego zanurzenia jednostki pływającej... To tak, przy okazji... Dobre piwko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Stycznia 2012 Super Moderator Share Napisano 8 Stycznia 2012 te linki to mantałyA po angielsku - jak na to wołają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 Właśnie popijam to piwko. Butelkowy, niepasteryzowany "Kasztelan", ma się rozumieć... Kasztelan to stare dzieje....teraz na topie jest Ciechan Wyborne. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Nadbudówka na pokładzie. Powinienem chyba jeszcze zaczekać bo będę jeszcze przy niej grzebał, a tak będzie mniej wygodnie. żurawiki trzeba było zrobić od nowa tak samo niektóre ramiona dźwigów Jak sądzicie, jest możliwe, że tak (na czerwono) malowano łodzie w czasie wojny? czy też jest to już powojenna koncepcja? Z czego była zrobiona taka łódź? metal/drewno, metal z zewnątrz - drewno w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi