Dzbanek Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Na mój pierwszy warsztat na forum postanowiłem skleić mój ulubiony samolot II Wojny Światowej czyli Vought F4U-1A Corsair. Wybrałem zestaw Academy, ponieważ nigdy nie miałem jakichś trudności z modelami tej firmy. Model będzie prosto z pudła, jedyna zmiana to kalki z Techmodu. Na początek szybki IN-BOX: Kalki przedstawiają się tak: I prawdopodobne malowanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 No to zasiadam do krytykowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 I prawdopodobne malowanie: Jedyne słuszne malowanie Gdyby nie to że nie nawidzę cylindrów byłby to jeden z modeli które chciałbym mieć w swojej kolekcji. Aktualnie preferuję te po roku 60. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Aktualnie preferuję te po roku 60. Też były cylindry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 F8 crusader wszedł do służby w 56r (odrzutowiec) F3H Demon służył do 62r (odrzutowiec) Chyba że Gulus lubi łapać za słówka Wiesz o co mi chodziło jak pisałem o cylindrach Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 No dobra, czepiam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Cześć, fajnie, że będzie Corsair - trzymam kciuki i przyglądam się? Mam pytanie - czy to ma być próba zbliżenia się do rzeczywistości czy wykonanie zgodne z instrukcją modelu i kalek? Od razu muszę zaznaczyć, że "z pudła" tego samolotu nie zrobisz. Musisz obciąć końcówki skrzydeł. Malowanie może być bardzo interesujące, ale fajnie byłoby dodać mu jakichś smaczków. Mam nadzieję, że będzie okazja pogłębić temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 Chyba raczej wykonanie zgodnie z instrukcją Oczywiście obcięcie skrzydeł jest tu oczywiste, ale będę tu liczył na pomoc kolegów bo nigdy takiej "operacji" nie wykonywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Liniał,skalpel,cierpliwość,dokoładność i BHP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 Liniał??Co to takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 przyrząd matematyczny z podziałką metryczną lub calową stosowany w geometrii.Dzieci używają zazwyczaj plastikowych do wykreślania linii prostych ale występują drewniane i aluminiowe.Polecam ten ostatni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 Mi to urządzenie jest bardziej znane pod nazwą linijka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Nie każdy liniał to linijka ale na odwrót tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Te obcięte skrzydła to drobiazg. Są krótsze o 8 cali - ok 20 cm. Te dwa mm z hakiem spiłuj sobie zamiast obcinać i to dopiero po sklejeniu. Potrzeba Ci jakichś rysunmów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 MikeP Dzięki ale wszystkie rysunki mam (instrukcja Academy i instrukcja Techmodu), dzięki za pomoc. Nawet na skrzydłach już mam mniej więcej linie do której mogę spiłować. Dzięki koledzy za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 świetnie że założyłeś warsztat będę podglądał, bardzo lubię tą maszynę mimo że jest poza poletkiem moich zainteresowań pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Też będę obserwował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Dzisiaj podłubałem trochę przy kabinie pilota, oraz pomalowałem wnęki podwozia, reszta zdjęć jutro przy świetle dziennym. Na razie tylko dwie fotki: I jeszcze fotki znalezione na necie 1834 i 1836 dywizjonu: I jeszcze pytanko: mógłby mi ktoś podać numer farby Sky FS34424, najchętniej z Humbrola Edytowane 17 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 O ten Ci chodzi? http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=34424 FS34424 = Humbrol 90 a raczej: 90% Hu 90, 10% Hu 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 dzięki wielkie crustian Właśnie o ten kolorek mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Nie ma sprawy, ja pobieram zawsze nauki u Pilexa7(ten to dopiero jest pojechany z wyśledzaniem odcieni).Kiedyś mi cały dzień szukał odcienia błękitu i czerwieni do Piaseckiego do tej pory mu wiszę browca za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 ... oraz pomalowałem wnęki podwozia... Powinny być na Sky Grey - jak cały dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 Dzięki MikeP przemaluje się bo pomalowałem na Interior Green, właśnie czytałem galerię Twojego Korsarza i się zorientowałem że trzeba będzie to pomalować na kolorek spodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 19 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2010 Stan prac na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 19 Grudnia 2010 Share Napisano 19 Grudnia 2010 Kibicuję bo Korsarz to fajna maszyna, u mnie w poczekalni leży taki ale 1:48. Jak na razie idzie Ci nieźle. Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi