Skocz do zawartości

Duma niemieckiej floty czyli Tirpitz 1:400 Heller

tygrys19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wpierwszej relacji na tym forum

Wypadałoby się przedstawic :

na imię mam Wiktor mam 13 lat modelarstwem zajmuję sie jakiś rok (głównie kartonowym).

Skleiłem 3 plastikowe modele

Konięc przynudzania

Budowę modelu zacząłem od budowy wanny kadłuba lecz wystąpił error .

Burty nie chciały się

z sobą złączyć więc powielu próbach je przykleiłem lecz

Na dnie (nieprofesjonalna nazwa jak zgadliście ) powstała szpara

i jedna z burt była położona wyżej .

Wszystko to wyszpachlowałem szpachlówką z wamodu i teraz szlifuje .

Zdjęcia tego etapu wrzucę póżniej .

Do modelu niezakupiłem żadnych blach ani luf .

Narazie jestem na etapie malowania dział i sklejania nadbudówek .

Trochę zdjęć

c868a3e784fac68bmed.jpg b7079f444579a96dmed.jpg

C.D.N

Nie jest to zestaw zbyt ambitny, tzn. brakuje w nim wielu detali, a niektóre elementy pozostawiają wiele do życzenia, ale :

1. proponuje trochę nawiercić bulaje [ bo jak pryśniesz farbą to ledwo co będzie widać ]

2. katapultę ze zdjęć zrobić inną [ nawet z zapałek da się to jakoś ciekawie skleić ]

3. Zawsze możesz zakupić lufy w tej skali 1:400

link : http://www.gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=149

Ogólnie to kolejny Bismarck

Wiem że zestaw nie ambitny bo to mój pierwszy okręt i chcę na nim poćwiczyć .

Niedokupię żadnych luf ponieważ fundusz jest skromny a takie dodatki jak lufy , relingi elementy fototrawione będą napewno w następnym modelu .

relingi nie muszą być fototrawione - moim zdaniem szkoda kasy : wystarczy drucik odpowiedniej grubości i trochę czasu ;)

Miałem Bismarcka z tego wydania [ Heller ] nawet leży pod biurkiem trochę w ciężkim stanie, ale pływa [ heee ]

Najgorsze są w wydaniu hellera : właśnie ta nieszczęsna katapulta [ ale trochę czasu i można jakąś nową wymyślić ] ; hangary [ zwłaszcza główny ... ]

z tymi co są w zestawie proponuje jakieś obrysy zaokrągleń porobić [ np na nieco grubszym drucie a później trochę "podtopić je" i przypasować do drutu , lu jak mówiłem zrobić samemu je i wtedy efekt ciekawszy będzie ;)

• 5 weeks later...

Miałem nic nie robić ale jakoś tak w ostatni weekend ferii powstały nadbudówki i dwa działa .

Wyszlifowałem kadłub i ostatnia cieniutka warstwa szpachli i malowanie według mnie nie widać że było szpachlowane

Zamieszcze troszke zdjęć

9663edc7cf3d2defm.jpg a319ba8c0f5b6509m.jpg 02af68b676acc753m.jpg f0a75e233815f39bm.jpg 5e79bc9bbbed1401m.jpg

Jutro założe kolejną relacje tym razem Spitfrajera - takiego odpoczynku od potwora

• 3 weeks later...
Witam

Mam pytanie gdzie można zakupić elementy fototrawione do tego modelu ?

Ps: aktualizacje będą robione rzadko ponieważ głownie zajmuje się modelami kartonowymi .

Podłączam się pod pytanie kolegi. Gdzie można dostać blaszki

Mały błąd rzucił mi się w oczy. Na ostatnim zdjęciu odwrotnie wsadzony jest maszt w raz ze stanowiskiem oficera sygnałowego (tego o flag).

Chyba nie wkleiłeś jeszcze tego

Pozdrawiam i kibicuję

Maciek