elrogalo Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 To ze złączami ścinanymi załapałem poprzednio. Dzięki wielkie Amras! ...jeśli trzeba to mogę zrobić i wrzucić... Trzeba! I jeszcze dokładniejsze zdjęcia samych rakiet, tak aby można było odtworzyć malowanie. Widać na nich jakieś elementy malowane na czerwono, srebrne paski, itp. Gdybyś mógł wyjaśnić laikowi co to jest i do czego służy to będę wdzięczny. Co do rakiet w modelu to mam wrażenie, że są zbyt wąskie. Tzn., że tubusy rakiet w modelu mają za małą średnicę? migacz28 - wybacz, że Ci się panoszę w Twoim wątku. To wszystko pro publico bono, w ramach gromadzenia wiedzy dla braci modelarskiej! Jeśli przesadzam to mnie pogoń w diabły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Orientuje się ktokolwiek czy istnieje model STZ? Chodzi mi o model Zila 131 widocznego dwa zdjęcia wyżej. Niestety nie spotkałem się z takim modelem. Prawdę mówiąc nie spotkałem się w ogóle z jakimkolwiek modelem ZIŁ-a 131 w skali 1:35. elrogalo - Czerwone elementy to osłony stateczników, wlotów powietrza i tzw. "stanik" służący do podtrzymywania muf złącz. Po załadowaniu rakiety na wyrzutnię zdejmuje się je z rakiety. Srebrne paski to taśma samoprzylepna, której używa się podczas przygotowania rakiet do strzelania na potoku baterii technicznej. Kolor taśmy zależy od tego co akurat jest dostępne w magazynach Co do modeli rakiet to tak. Takie mam wrażenie. Obmierzę rakietę, przeskaluję i będziemy pewni. No to teraz kilka zbliżeń rakiety. Podstawa statecznika Na kolejnym zdjęciu mamy: 1. wspomniany wcześniej stanik, 2. zawleczka zabezpieczająca układ startu, 3. wziernik zbiornika kulistego (coby sprawdzić czy ciśnienie powietrza w zbiorniku jest odpowiednie) Centralna część kadłuba. 1. gniazdo mocowania trawersy do przenoszenia rakiety na STZ-cie, 2. luki technologiczne do sprawdzania aparatury rakiety na baterii technicznej Wloty powietrza przykryte kapturkami zabezpieczającymi, odpadają one w trakcie startu rakiety. Wspomniana taśma samoprzylepna w miejscu montażu anten radiozapalnika. Napis to numer seryjny rakiety. Mocowanie skrzydła Na razie to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Amras - wiszę Ci kolejkę, albo i dwie. Jeśli będziesz kiedykolwiek w okolicach Duesseldorfu to daj znać! Chętnie bym posłuchał jak się służy na tych pojazdach, a jest tu parę przytulnych lokali, w których można taką gawędę uskutecznić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) Też przyłączam się to podziękowań za tak obszerne podanie szczegółów konstrukcji. Eldorado> nie nic przeciwko zamieszczaniu dodatkowych informacji tym bardziej że dotyczą sprzętu który jest sklejany. Wracając do sklejania to mam sklejoną w 80% wieże z wyrzutniami i jedną rakietę , przyznam, że jeszcze takiej wieży (dla mnie trochę skomplikowanej nie miałem) . Udało mi się zrobić ja ruchomą i jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Kilka zdjęć , rakieta nie ma wszystkich detali jeszcze i jet tylko na przymiarkę Edytowane 14 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Znalazłem takie coś (jako ciekawostkę) A tak przy okazji to ta "wieża" nazywa się zespół obrotowo-wahliwy w skrócie ZOW, a rakiety leżą na belkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Pierwsza poważna "buba", zewnętrzne prowadnice rakiet zamocowałem odwrotnie :( . Złapały niestety już za mocno żeby odrywać, muszę poczekać na przesyłkę z matoli tam idą wiertełka. Zaszpachluje otwory które są po wewnętrznej stronie i wykonam nowe po stronie zewnętrznej wrrr zły jestem na siebie bo z 3 razy upewniałem się że dobrze je sklejam. No cóż zabiorę się za duperelki przy kadłubie. Malować jeszcze nie mogę czekam na rozcieńczalnik do podkładu i farbę bazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Witam Pudło sklejone wieżyczka i rakiety również , pomalowałem koła i położyłem pierwszą warstwę koloru bazowego na podwozie , czekam jak wyschnie i biorę się za to co dla mnie najtrudniejsze (chyba ) czyli montaż gąsek. Popełniłem trochę błędów ale ogólnie jak na razie jestem zadowolony widzę postępy w stosunku do poprzedniego modelu a teraz kilka zdjęć, kolor piaskowy wyszedł na zdjęciach trochę jaśniej niż w rzeczywistości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Fajnie zaczyna to wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 W jakim będzie malowaniu? Koła, w dość radosnych kolorach, mogą sugerować nasze (barzewne niekiedy) malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 W jakim będzie malowaniu? Koła, w dość radosnych kolorach, mogą sugerować nasze (barzewne niekiedy) malowania. Na temat malowania było na początku, poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 migacz28 obejmy rakiet i ich zaczepy na podporze dodatkowej masz źle wklejone. W oryginale wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 W jakim będzie malowaniu? Koła, w dość radosnych kolorach, mogą sugerować nasze (barzewne niekiedy) malowania. Na temat malowania było na początku, poczytaj. Zwykle nie tarcę czasu na 1/35. Zerknąłem. Czyli ma powstać ten "demonstrator" tylko z szachownicami. Są one jeszcze malowane? Na nowych pojazdach typu KTO kojarzę tylko husarskie skrzydełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Oryginalne polskie malowanie nie podoba mi się do tego stopnia ze będzie w malowaniu z Targów bodajże w Kielcach z 2007r a jak wyjdzie to zobaczymy . Kolory dobierałem tak trochę na "oko" zresztą dla mnie teraz najważniejsze opanować technikę sklejania malowanie i brudzenia to inna bajka. Odnośnie tych zaczepów to wg instrukcji jest tak wiec w instrukcji kolejna buba jest Hmm jestem po malowaniu wanny i średnio jestem zadowolony może nie tyle jeżeli chodzi o wykonanie (są niedociągnięcia ale można je poprawić ) ale jeżeli chodzi o kolorystykę . Zastanawiam się czy nie pójdzie do kreta Zobaczę muszę się z tym przespać wstanę jutro popatrzę "trzeźwym" okiem i zdecyduje Zdjęcia : maskowanie Pierwszy kolor kamo Drugi kolor : Efekt : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Decyzja zapadła :( wędruje do kreta . Kolory są do bani jedyny który z nich mi odpowiada to zieleń (mieszanka Humbrola 34 i Model Master Medium Green w stosunku 4/5 ) Pomóżcie Panowie jak dobrać pozostałe dwa ( malowanie jak w fotkach wyżej z targów w Kielcach) Ten piaskowy jasny ? khaki ? jaki to będzie miało numer w Humbrolach i ten brąz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Jeśli chodzi ci o kolory ze zdjęcia z pierwszego postu na tej stronie to w/g mnie z humrola to będą kolory: 102 (zielony), 29 (brąz) i 121 lub 148 na ten piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 Witam Praca wznowiona w końcu mam farbkę która mi odpowiada kolega miał rację ten piaskowy to 148 , model wylądował w krecie i dodał teraz nowy bazowy na wannę. Czekam jak wyschnie muszę jeszcze dobrać pozostałe kolory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Jak dla mnie bomba. Przez Ciebie i Amrasa musiałem sobie kupić ten model. Teraz nie wiem jak się do tego przyznać żonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Baza wyschła porządnie więc znów maskowanie tym razem postanowiłem nie przyśpieszać jak w poprzednim razem i zamaskowałem cały dół pozostawiając tylko miejsca dla drugiego koloru . Wiem że to więcej dłubaniny przy maskowaniu ale efekt pracy jest lepszy . Położyłem pierwszy kolor kamo i tym razem jestem zadowolony z jego barwy Dwie fotki z postępu prac i efekt finalny pierwszego koloru kamo Te kropki to moje próbki kolorów do 3 koloru kamo i najbliżej mi do pierwszego z prawej , ale jeszcze się zobaczy . To tyle na dziś pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Witam Model ma zakończony kamuflaż na wannie założone koła i sklejoną gąsienicę, do poprawy jest piaskowy kolor na kołach. Dostał też bazowy kolor na "nadwoziu" , zostało wykonać malowanie pozostałych kolorów , malowanie rakiet no wash itp.. Jestem średnio zadowolony z malowania bo chyba z przyczyny położenia jako podkład surfacera 1000 miejscami nie wyszło mi gładko, (malowałem tym podkładem 1 raz i chyba źle rozcieńczyłem) dwie fotki z postępu prac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 18 Lutego 2011 Share Napisano 18 Lutego 2011 Kolorki troche basniowe chyba ze dasz mocnego łosza to troche sciemnieja ale ja bym zrobił troche inne, mianowice jako zielony polecam Gunze 303 jest idealny a braz to tamiya nato brown fajny ciepły kolorek.Piaskowy moze byc:) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 18 Lutego 2011 Autor Share Napisano 18 Lutego 2011 Z kolorami jest tak . Piaskowy wyszedł dokładnie taki jak miał być , brąz też jest OK ale co do zieleni to się waham ... myślę że zostawię to farbę co mam tylko rozjaśnię ją trochę, cały model jest już pryśnięty bazą i pierwszym kolorem kamo (brąż) podoba mi się bardzo aż trochę szkoda dodawać zieleni. Ale maskowanie wieży to była jazda na maksa zdjęcia jakieś wrzucę jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi