Skocz do zawartości

Russia SAM-6 1:35 Trumppeter

migacz28

Rekomendowane odpowiedzi

To ze złączami ścinanymi załapałem poprzednio. Dzięki wielkie Amras!

...jeśli trzeba to mogę zrobić i wrzucić...

Trzeba! I jeszcze dokładniejsze zdjęcia samych rakiet, tak aby można było odtworzyć malowanie. Widać na nich jakieś elementy malowane na czerwono, srebrne paski, itp. Gdybyś mógł wyjaśnić laikowi co to jest i do czego służy to będę wdzięczny.

Co do rakiet w modelu to mam wrażenie, że są zbyt wąskie.

Tzn., że tubusy rakiet w modelu mają za małą średnicę?

migacz28 - wybacz, że Ci się panoszę w Twoim wątku. To wszystko pro publico bono, w ramach gromadzenia wiedzy dla braci modelarskiej!

Jeśli przesadzam to mnie pogoń w diabły!

Orientuje się ktokolwiek czy istnieje model STZ? Chodzi mi o model Zila 131 widocznego dwa zdjęcia wyżej.

Niestety nie spotkałem się z takim modelem. Prawdę mówiąc nie spotkałem się w ogóle z jakimkolwiek modelem ZIŁ-a 131 w skali 1:35.

elrogalo - Czerwone elementy to osłony stateczników, wlotów powietrza i tzw. "stanik" służący do podtrzymywania muf złącz. Po załadowaniu rakiety na wyrzutnię zdejmuje się je z rakiety. Srebrne paski to taśma samoprzylepna, której używa się podczas przygotowania rakiet do strzelania na potoku baterii technicznej. Kolor taśmy zależy od tego co akurat jest dostępne w magazynach

Co do modeli rakiet to tak. Takie mam wrażenie. Obmierzę rakietę, przeskaluję i będziemy pewni.

No to teraz kilka zbliżeń rakiety.

Podstawa statecznika

ddad8aadc7ca5e2cmed.jpg

Na kolejnym zdjęciu mamy: 1. wspomniany wcześniej stanik, 2. zawleczka zabezpieczająca układ startu, 3. wziernik zbiornika kulistego (coby sprawdzić czy ciśnienie powietrza w zbiorniku jest odpowiednie)

1490d384eda7f36bmed.jpg

Centralna część kadłuba. 1. gniazdo mocowania trawersy do przenoszenia rakiety na STZ-cie, 2. luki technologiczne do sprawdzania aparatury rakiety na baterii technicznej

dce7068ba4f66b0amed.jpg

Wloty powietrza przykryte kapturkami zabezpieczającymi, odpadają one w trakcie startu rakiety. Wspomniana taśma samoprzylepna w miejscu montażu anten radiozapalnika. Napis to numer seryjny rakiety.

c58a60b359773ad9med.jpg

Mocowanie skrzydła

6763bff789804e5dmed.jpg

Na razie to wszystko.

Amras - wiszę Ci kolejkę, albo i dwie. Jeśli będziesz kiedykolwiek w okolicach Duesseldorfu to daj znać! Chętnie bym posłuchał jak się służy na tych pojazdach, a jest tu parę przytulnych lokali, w których można taką gawędę uskutecznić

Też przyłączam się to podziękowań za tak obszerne podanie szczegółów konstrukcji.

Eldorado> nie nic przeciwko zamieszczaniu dodatkowych informacji tym bardziej że dotyczą sprzętu który jest sklejany.

Wracając do sklejania to mam sklejoną w 80% wieże z wyrzutniami i jedną rakietę , przyznam, że jeszcze takiej wieży (dla mnie trochę skomplikowanej nie miałem) . Udało mi się zrobić ja ruchomą i jestem z tego powodu bardzo zadowolony.

Kilka zdjęć , rakieta nie ma wszystkich detali jeszcze i jet tylko na przymiarkę

SDC10604.jpg

SDC10607.jpg

SDC10605.jpg

Edytowane przez Gość

Pierwsza poważna "buba", zewnętrzne prowadnice rakiet zamocowałem odwrotnie :( . Złapały niestety już za mocno żeby odrywać, muszę poczekać na przesyłkę z matoli tam idą wiertełka. Zaszpachluje otwory które są po wewnętrznej stronie i wykonam nowe po stronie zewnętrznej wrrr zły jestem na siebie bo z 3 razy upewniałem się że dobrze je sklejam. No cóż zabiorę się za duperelki przy kadłubie. Malować jeszcze nie mogę czekam na rozcieńczalnik do podkładu i farbę bazową.

Witam

Pudło sklejone wieżyczka i rakiety również , pomalowałem koła i położyłem pierwszą warstwę koloru bazowego na podwozie , czekam jak wyschnie i biorę się za to co dla mnie najtrudniejsze (chyba ) czyli montaż gąsek. Popełniłem trochę błędów ale ogólnie jak na razie jestem zadowolony widzę postępy w stosunku do poprzedniego modelu

a teraz kilka zdjęć, kolor piaskowy wyszedł na zdjęciach trochę jaśniej niż w rzeczywistości .

SDC10617.jpg

SDC10618.jpg

SDC10621.jpg

W jakim będzie malowaniu? Koła, w dość radosnych kolorach, mogą sugerować nasze (barzewne niekiedy) malowania.

Na temat malowania było na początku, poczytaj.

Zwykle nie tarcę czasu na 1/35. Zerknąłem. Czyli ma powstać ten "demonstrator" tylko z szachownicami. Są one jeszcze malowane? Na nowych pojazdach typu KTO kojarzę tylko husarskie skrzydełka.

Oryginalne polskie malowanie nie podoba mi się do tego stopnia ze będzie w malowaniu z Targów bodajże w Kielcach z 2007r a jak wyjdzie to zobaczymy . Kolory dobierałem tak trochę na "oko" zresztą dla mnie teraz najważniejsze opanować technikę sklejania malowanie i brudzenia to inna bajka. Odnośnie tych zaczepów to wg instrukcji jest tak SDC10623.jpg wiec w instrukcji kolejna buba jest

Hmm jestem po malowaniu wanny i średnio jestem zadowolony może nie tyle jeżeli chodzi o wykonanie (są niedociągnięcia ale można je poprawić ) ale jeżeli chodzi o kolorystykę . Zastanawiam się czy nie pójdzie do kreta Zobaczę muszę się z tym przespać wstanę jutro popatrzę "trzeźwym" okiem i zdecyduje

Zdjęcia :

maskowanie

SDC10624.jpg

SDC10625.jpg

Pierwszy kolor kamo

SDC10626.jpg

SDC10627.jpg

Drugi kolor :

SDC10628.jpg

Efekt :

SDC10630.jpg

Decyzja zapadła :( wędruje do kreta . Kolory są do bani jedyny który z nich mi odpowiada to zieleń (mieszanka Humbrola 34 i Model Master Medium Green w stosunku 4/5 ) Pomóżcie Panowie jak dobrać pozostałe dwa ( malowanie jak w fotkach wyżej z targów w Kielcach) Ten piaskowy jasny ? khaki ? jaki to będzie miało numer w Humbrolach i ten brąz ?

• 2 weeks later...

Witam

Praca wznowiona w końcu mam farbkę która mi odpowiada kolega miał rację ten piaskowy to 148 , model wylądował w krecie i dodał teraz nowy bazowy na wannę. Czekam jak wyschnie muszę jeszcze dobrać pozostałe kolory

SDC10639.jpg

pozdrawiam

Baza wyschła porządnie więc znów maskowanie tym razem postanowiłem nie przyśpieszać jak w poprzednim razem i zamaskowałem cały dół pozostawiając tylko miejsca dla drugiego koloru . Wiem że to więcej dłubaniny przy maskowaniu ale efekt pracy jest lepszy . Położyłem pierwszy kolor kamo i tym razem jestem zadowolony z jego barwy

Dwie fotki z postępu prac

SDC10642.jpg

SDC10643.jpg

i efekt finalny pierwszego koloru kamo

SDC10644.jpg

Te kropki to moje próbki kolorów do 3 koloru kamo i najbliżej mi do pierwszego z prawej , ale jeszcze się zobaczy .

To tyle na dziś pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam

Model ma zakończony kamuflaż na wannie założone koła i sklejoną gąsienicę, do poprawy jest piaskowy kolor na kołach. Dostał też bazowy kolor na "nadwoziu" , zostało wykonać malowanie pozostałych kolorów , malowanie rakiet no wash itp.. Jestem średnio zadowolony z malowania bo chyba z przyczyny położenia jako podkład surfacera 1000 miejscami nie wyszło mi gładko, (malowałem tym podkładem 1 raz i chyba źle rozcieńczyłem) dwie fotki z postępu prac

SDC10649.jpg

SDC10648.jpg

pozdrawiam

Kolorki troche basniowe chyba ze dasz mocnego łosza to troche sciemnieja ale ja bym zrobił troche inne, mianowice jako zielony polecam Gunze 303 jest idealny a braz to tamiya nato brown fajny ciepły kolorek.Piaskowy moze byc:)

Powodzenia

Z kolorami jest tak . Piaskowy wyszedł dokładnie taki jak miał być , brąz też jest OK ale co do zieleni to się waham ... myślę że zostawię to farbę co mam tylko rozjaśnię ją trochę, cały model jest już pryśnięty bazą i pierwszym kolorem kamo (brąż) podoba mi się bardzo aż trochę szkoda dodawać zieleni. Ale maskowanie wieży to była jazda na maksa zdjęcia jakieś wrzucę jutro